[A/B] oświetlenie wnętrza auta.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
No bez miernika to chyba nie robi się takich modówAliass pisze:Najlepiej wez miernik i przy włozonym kluczyku znajdz napiecie 12V
I pod nie podepnił lampke.
według moich schematów to:
Przewód szary to jest przewód od włączenia światełka środkowego lampki po otwarciu drzwi (masa)
Przewód czarny odpowiada za włączenie lampek do czytania map +12V po zapłonie
Przewód brązowy masa
Przewód czerwonystałe +12V
Zrób tak :
Podepnij swój przewód czerwono-biały pod czerwony i czrany w zakupionej lampce , szary do szarego a brązowy do brązowego. Testuj na wyciśniętym włączniku od świateł . tak na pewno będziesz miał +12V
Spróbuj tak i napisz jak poszło ...
Ja mam taką samą lampkę ale teraz nie ma mnie w pl bo bym sprawdził w realu jak to się ma ...
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Aliass pisze:Masz zarówki czy diody Jesli diody to mozesz miec złą biegunowosc
Mam zwykłe żarówki.
Sprawdzałes czy lampka swieci przy włozonym kluczyku czy bez kluczyka?
Sprawdzałem i tak i tak.
Wtyczke w lampce masz taka jak na zdjeciu?
Wtyczkę mam prostą - tylko dwa kabelki dała fabryka 1- szary i 9 czerwono -biały i z tego co był w kupionej lampce wziąłem przewód 2- czarny oraz 8 - brązowy i podpiąłem tak jak było w tym kupionym do fabrycznego.
Najlepiej wez miernik i przy włozonym kluczyku znajdz napiecie 12V
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
gRZENIU pisze:No bez miernika to chyba nie robi się takich modówAliass pisze:Najlepiej wez miernik i przy włozonym kluczyku znajdz napiecie 12V
Niestety nie mam miernika i żaden ze mnie elektryk. Dlatego Muszę mieć "obrazowo" napisane co i jak podłączyć.
według moich schematów to:
Przewód szary to jest przewód od włączenia światełka środkowego lampki po otwarciu drzwi (masa)
Przewód czarny odpowiada za włączenie lampek do czytania map +12V po zapłonie
Przewód brązowy masa
Przewód czerwonystałe +12V
Zrób tak :
Podepnij swój przewód czerwono-biały pod czerwony i czrany w zakupionej lampce , szary do szarego a brązowy do brązowego. Testuj na wyciśniętym włączniku od świateł . tak na pewno będziesz miał +12V
Spróbuj tak i napisz jak poszło ...
Dzisiaj spróbuje trzecie podejście.
Czyli widzę że fabryczny kabel czerwono-biały musi mieć aż dwa kable?Chyba tylko czarny?
A co z podłączeniem do masy auta?
- Aliass
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Skoro nie masz miernika to jedyne sensowne podejscie to zabezpieczyc sie w mnóstwo bezpiecznikow i sprawdzac kazdy kabel po kolei ciemne (szary, czarny, brazowy) z czerwonymi i temu podobnymi.megalon pisze:
Niestety nie mam miernika i żaden ze mnie elektryk. Dlatego Muszę mieć "obrazowo" napisane co i jak podłączyć.
Podpinajac u siebie radio mialem zamienic zółty z czerwonym zeby miec zasilanie... problem w tym ze zółtego nie miałem w przejsciowce tylko zielony.. bez miernika to JEDYNIE zostaje Ci metoda prób i błedów.
A wracajac do tematu... u siebie zmieniajac lampke tez mialem kostke na 2 piny i do niej podpięte mam swiatełko srodkowe ale równiez znalazłem zaklejoną tasmą kostke do ktorej mam podłączone te 2 boczne swiatełka... poszukaj czy czasem nie masz jeszcze innej kostki gdzies
schowanej.
A jak widac mozna tez i bez miernikagRZENIU pisze: No bez miernika to chyba nie robi się takich modów
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, 11:58 przez Aliass, łącznie zmieniany 2 razy.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja bym chociaż kupił próbówkę 12V w sklepie elektrycznym lub motoryzacyjnym , bo zaraz się to skończy upaloną wiązką w którymś miejscu a potem że błedami sypie ...Aliass pisze:Skoro nie masz miernika to jedyne sensowne podejscie to zabezpieczyc sie w mnóstwo bezpiecznikow.megalon pisze:
A wracajac do tematu... u siebie zmieniajac lampke tez mialem kostke na 2 piny i do niej podpięte mam swiatełko srodkowe ale równiez znalazłem zaklejoną tasmą kostke do ktorej mam podłączone te 2 boczne swiatełka... poszukaj czy czasem nie masz jeszcze innej kostki gdzies
schowanej.
A jak widac mozna tez i bez miernikagRZENIU pisze: No bez miernika to chyba nie robi się takich modów
Lepiej będzie jak zaprowadzisz auto do elektryka , zapłacisz 30-50 zł ale chociaż będzie to zrobione jak należy ... Bo bez miernika i próbówki to tylko zaszkodzić można ...
Witam. Temat chyba poprawny więc piszę dalej by nie tworzyć nowego tematu. Interesuje mnie podświetlenie części przedniej pasażerskiej takie jak ma np vw lub skoda. Małe diody znajdują się w podsufitce i delikatnie podświetlana na czerwono. Czytałem że zafira ma lusterko razem z diodami. Czy jest możliwość założenia diod do podświetlenia wnętrza ewentualnie do lusterka.proszę o info.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 21:26 przez Skasowany użytkownik 9333, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
pomarańczowa tak jak podświetlanie Flora
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 21:59 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.