świeci kontrolka kontroli trakcji
Moderator: Sebu$
Witam
wczoraj zapalił się check, błędy to P0170, P0140 i P1555, Auto śmigało znakomicie z tymi błędami, jechałem autostradą około 150 , 160 km/h i nic się nie działo. Po skasowaniu błędów dzisiaj w trakcie jazy do pracy zapaliła się kontrolka kontroli trakcji (trójkąt z autkiem w poślizgu)i zgasła dopiero po zgaszeniu silnika, błędów nie wywaliło, silnik działał prawidłowo nie wchodził w tryb awaryjny po ponownym odpaleniu i przejechaniu krótkiego odcinka kontrolka na razie się nie zapaliła. Co może sugerować taka sekwencja błędów i kontrolka trakcji. Auto zagazowane. Mam jechać niedługo do gazowników na przegląd, mam im coś zasugerować czy to błąd w elektryce lub mechanice auta?
wczoraj zapalił się check, błędy to P0170, P0140 i P1555, Auto śmigało znakomicie z tymi błędami, jechałem autostradą około 150 , 160 km/h i nic się nie działo. Po skasowaniu błędów dzisiaj w trakcie jazy do pracy zapaliła się kontrolka kontroli trakcji (trójkąt z autkiem w poślizgu)i zgasła dopiero po zgaszeniu silnika, błędów nie wywaliło, silnik działał prawidłowo nie wchodził w tryb awaryjny po ponownym odpaleniu i przejechaniu krótkiego odcinka kontrolka na razie się nie zapaliła. Co może sugerować taka sekwencja błędów i kontrolka trakcji. Auto zagazowane. Mam jechać niedługo do gazowników na przegląd, mam im coś zasugerować czy to błąd w elektryce lub mechanice auta?
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Kontrolka zapala się przy odpalaniu auta ? To może sugerować zbyt niskie napięcie przy odpalaniu. Jeśli w trakcie jazdy to należy sprawdzić i przeczyścić styki przy hamulcach i skontrolować poziom płynu hamulcowego, później szukać dalej....
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Kontrolka zapaliła się w trakcie jazdy i po ponownym odpaleniu już nie świeci, sprawdzałem napięcie na akumulatorze na sucho i pod obciążeniem i jest OK, sprawdzę jeszcze płyn i styki ale na razie póki co nie świeciLuko_krk pisze:Kontrolka zapala się przy odpalaniu auta ? To może sugerować zbyt niskie napięcie przy odpalaniu. Jeśli w trakcie jazdy to należy sprawdzić i przeczyścić styki przy hamulcach i skontrolować poziom płynu hamulcowego, później szukać dalej....
miałem kilkukrotnie identyczną sytuację - przy zmianie kół kilkoma opaskami zaciskowymi złapałem czujnik przy prawej piaście, bo stare zaczepy już nie spełniały swojej roli i już kilka miesięcy spokój
Zafira A - 2002r. Y22DTR
Kamil - Tata Filipka
http://www.dzieciom.pl/9109/
http://www.pomocdlafilipka.pl/
Kamil - Tata Filipka
http://www.dzieciom.pl/9109/
http://www.pomocdlafilipka.pl/
Witam mam problem odnośnie abs i kontroli trakcji a występuje to sporadycznie.
Zapalają mi się zawsze dwie kontrolki abs i kontrolau mnie (tc).
czasem włącze i wyłacze silnik i znika czasem nie ale wczoraj się zaswieciły i nie chciały zgasnac.
Wyjeżdzałem z bramy i pomyślałem ciekawe co się stanie jak poprostu z piskiem rusze.
i co kontrola trakcji zareagowało bum zgasły.
Ma ktoś na to jakies pomysły ?.
Zapalają mi się zawsze dwie kontrolki abs i kontrolau mnie (tc).
czasem włącze i wyłacze silnik i znika czasem nie ale wczoraj się zaswieciły i nie chciały zgasnac.
Wyjeżdzałem z bramy i pomyślałem ciekawe co się stanie jak poprostu z piskiem rusze.
i co kontrola trakcji zareagowało bum zgasły.
Ma ktoś na to jakies pomysły ?.
U mnie w ZB jest jakoś inaczej. Zapala mi się czasem TC bardzo często i świeci. Czasem zgaśnie jak auto postoi i działa prawidłowo.
Natomiast kontrolka od ABS gaśnie po odpaleniu i nigdy więcej się nie zapala. ABS działa zawsze prawidłowo czy TC świeci czy nie.
Tech 2 nie zgłasza żadnych błędów aczkolwiek mam zabity DPF – nasycenie 110%.
Jakoś nie mam pojęcia od czego zacząć.
A jakie powinno być ładowanie prawidłowe akumulatora? Bo może coś z napięciem się dzieje.
Natomiast kontrolka od ABS gaśnie po odpaleniu i nigdy więcej się nie zapala. ABS działa zawsze prawidłowo czy TC świeci czy nie.
Tech 2 nie zgłasza żadnych błędów aczkolwiek mam zabity DPF – nasycenie 110%.
Jakoś nie mam pojęcia od czego zacząć.
A jakie powinno być ładowanie prawidłowe akumulatora? Bo może coś z napięciem się dzieje.
Witam jestem posiadaczem zafiry A 2.2 dti od kond ja mam paliła mi się kontrolka kontroli trakcji samochód z kluczem jak by serwis i napis chec na wyświetlaczu ... Auto chodzi Dobrze nic się nie dzieje ... Oddałem auto do jednego mechanika i nic nie zrobił teraz stoi ponad tydzień u elektryka i jestem zbywany i mówi mi że to pompa abs tc.. błędy jakie mi pokazuje to :
U2105 magistrala can komunikacja do silnika brak komunikacji
U2103 uszkodzona szyna komunikacyjna can
U2104 can bus wyzerowany licznik
U2108 magistrala can brak komunikacji ze sterownikiem abs/tc
Miał ktoś Coś podobnego ?
Lub jakiś pomysł co to moŻe być ?
U2105 magistrala can komunikacja do silnika brak komunikacji
U2103 uszkodzona szyna komunikacyjna can
U2104 can bus wyzerowany licznik
U2108 magistrala can brak komunikacji ze sterownikiem abs/tc
Miał ktoś Coś podobnego ?
Lub jakiś pomysł co to moŻe być ?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Silnik ma dwu wtykową pompe PSG16 i ma małe can.
U2101 CAN-BUS Nie zaprogramowana Lista konfiguracji maksymalnych C-02
U2103 Tryb CAN-BUS - brak łączności C-25
U2106 CAN-BUS - brak łączności z modułem kontroli transmisji B-33
U2108 CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
To wygląda na zimne luty cewek w pompie abs.
U2101 CAN-BUS Nie zaprogramowana Lista konfiguracji maksymalnych C-02
U2103 Tryb CAN-BUS - brak łączności C-25
U2106 CAN-BUS - brak łączności z modułem kontroli transmisji B-33
U2108 CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
To wygląda na zimne luty cewek w pompie abs.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2016, 20:41 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłany: Dzisiaj 20:55 Tc
Witam moze nie zauważyłem gdzie jest taki temat ale mam od pewnego czasu problem z kontrolka od kontroli trakcji tzn jak odpale samochod chwile pochodzi kawalek przejade i stane to zapala sie ta kontrolka ale np podczas jazdy wogole sie nie zapala tylko na postoju dodam tez ze dzisiaj wymienilem z lewej strony z tylu piaste kompletną bo czytalem ze moze byc od tego ale dalej jest to samo:/ na postoju mi sie zapaliła kontrola trakcji prosze o pomoc bo juz nie mam siły 😐 może ktos z pomorskiego wie co to jest? Moge podjechac na konsultację
Witam moze nie zauważyłem gdzie jest taki temat ale mam od pewnego czasu problem z kontrolka od kontroli trakcji tzn jak odpale samochod chwile pochodzi kawalek przejade i stane to zapala sie ta kontrolka ale np podczas jazdy wogole sie nie zapala tylko na postoju dodam tez ze dzisiaj wymienilem z lewej strony z tylu piaste kompletną bo czytalem ze moze byc od tego ale dalej jest to samo:/ na postoju mi sie zapaliła kontrola trakcji prosze o pomoc bo juz nie mam siły 😐 może ktos z pomorskiego wie co to jest? Moge podjechac na konsultację
Witam,
mam pytanie odnośnie świecącej się kontrolki na desce kontroli trakcji po wymianie obu piast kół przednich. Powodem wymiany piast były błędy ABS i TC. Po wymianie ABS zgasł i działa prawidłowo, natomiast świeci się kontrolka kontroli trakcji. Czy macie jakieś sugestie bądź podpowiedzi? z góry dziękuję......
mam pytanie odnośnie świecącej się kontrolki na desce kontroli trakcji po wymianie obu piast kół przednich. Powodem wymiany piast były błędy ABS i TC. Po wymianie ABS zgasł i działa prawidłowo, natomiast świeci się kontrolka kontroli trakcji. Czy macie jakieś sugestie bądź podpowiedzi? z góry dziękuję......