Z16XE1 - wypadanie zapłonu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rad25

Z16XE1 - wypadanie zapłonu

#1 Post autor: rad25 »

Witam. Temat znany chyba  wszystkim ale nie do końca udało się komuś go na 100% zdiagnozować.  Otóż nieszczęsny błąd P0301 - wypadanie zapłonu. U mnie pojawił się jesienią tego roku. Występuje na zimnym silniku, na benzynie i po przejechaniu około 1km. Jeżeli wyjadę z garażu i poczekam aż auto się nagrzeje, tj. około 45 stopni, przełączy się na gaz i mogę jechać dalej nic się nie dzieje. Wymienione świece, cewka, sprawdzony ECU i ciśnienie na cylindrach.  Wszystko jest ok. Nie mam już pomysłów co może powodować błąd na zimnym silniku. Może ktoś coś poradzi? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2016, 16:54 przez rad25, łącznie zmieniany 2 razy.
Crazy

#2 Post autor: Crazy »

tak tylko dla sprostowania napiszę:
Wypadanie zapłonu :)
rad25

#3 Post autor: rad25 »

A co może znaczyć taki błąd" Time between sensor transitions(calculated) Min: 4144 Max: 41112 Current: 2304" ? Sczytany komputerem.
rad25

#4 Post autor: rad25 »

Witam. Widzę, że temat ciężki do ogarnięcia. A może ktoś wie jakie są prawidłowe wartości sondy lambda( pierwszej)? Bo podejrzewam, że ona może też szwankować chociaż żadnych błędów nie pokazuje.
Krzysztof123

#5 Post autor: Krzysztof123 »

Szanowni,

Od niedawna, tj. od maja 2017 jestem szczęśliwym posiadaczem ZB 1.6 benzyna 2005r. bez gazu.

Jakiś czas temu pojawił się błąd wypadania zapłonu, tj. P0300, P0301, P0302, P0303, P0304.
Oczywiście pierwsza reakcja na problem -> wymiana świec i cewki zapłonowej i nic.
W dalszej fazie poszukiwań rozwiązania problemu, zasugerowano wymianę przepływomierza. I tu, ku memu zdziwieniu, notoryczne wypadanie zapłonu ustało, pojawia się w dość dziwnych okolicznościach. A mianowicie. Jak auto prowadzę dynamiczne, przyśpieszam gwałtownie itp. to problemu nie ma. Jak tylko auto prowadzę delikatnie, przez dłuższy czas jadę jednym tempem, pedału gazu używam delikatnie to za chwilę wpada w tryb awaryjny, przy czym pojawia się błąd P0301 Błąd wypadania zapłonu cylinder 1 (pracuje na trzech cylindrach, brak mocy).

Auto na zimnym czy na ciepłym po odpaleniu pracuje równo, nie ma stuków czy też nie równej pracy silnika.
W momencie pojawienia się check engine, kasując błąd nawet w czasie jazdy auto wraca, jest moc i można jechać dalej.

Może ktoś miał podobny problem? Może macie jakieś sugestie?
U kilku szamanów już byłem, byłem też w ASO i nic.
Widziałem kilka wpisów na ten temat, ale większość dotyczyła PB+Gaz. A tu o dziwo gazu brak.

Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”