Jaki olej silnikowy do silnika 2.2 DTI?
Moderator: Sebu$
Jaki olej silnikowy do silnika 2.2 DTI?
Jaki olej silnikowy zastosować do silnika 2.2 DTI, przebieg 193 tyś.
W poprzednim aucie (vectra 2.0dti) przez 4 lata prawie jeździłem na GM półsyntetyk (takie niebieskie naklejki). On jest podejrzanie tani, wychodzi za 5 litrów + filtr niecałe 100 zł. Wymiana co 10 tys, wszystko było OK.
Kolega do swojej 2.0 DTI po kupnie zalał mobila fuul syntetyk, i po dwóch dniach silnik poszedł się kochać (środkowa panewka i w konsekwencji wał pękł). Fakt, przebieg nie był pewny a kolo chciał dobrze i du**. Teraz ma drugi silnik i leje też ten GM. Bezproblemowo.
Ze swej strony go polecam, bo chyba najlepszy stosunek ceny do jakości.
link do fotki
http://www.opel.netidea.pl/index.php?a=opis&k=&id=111
Kolega do swojej 2.0 DTI po kupnie zalał mobila fuul syntetyk, i po dwóch dniach silnik poszedł się kochać (środkowa panewka i w konsekwencji wał pękł). Fakt, przebieg nie był pewny a kolo chciał dobrze i du**. Teraz ma drugi silnik i leje też ten GM. Bezproblemowo.
Ze swej strony go polecam, bo chyba najlepszy stosunek ceny do jakości.
link do fotki
http://www.opel.netidea.pl/index.php?a=opis&k=&id=111
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Witam. Czy ktoś leje do swojej Zośki olej VALVOLINE MaxLife Diesel 10w40 Słyszałem że to dobry olej i zlecany jest do silników z przebiegiem powyżej 100000km. Jest on raczej mało znany u nas, ale z tego co się dowiedziałem jest polecany przez mechaników i używany w sportach motorowych. Za każde info dzięki
Valvoline VR1 10w60 leje do wysoko kreconej benzyny od 2-ch lat i sprawuje sie dobrze. Ogolnie to reklama dzwignia handlu... W/g mnie polsynetetyczne oleje jak kazdy w swojej klasie beda mialy bardzo podobne wlasciwosci (spelniaja te same normy) i producent niema wiejkszego znaczenia.
Pomijam oczywiscie porownanie skrajnych przypadkow typu MOTUL i np. jakiegos najtanszego oleju np. z Tesco w tej samej gestosci i lepkosci np. wlasnie 10w40. Uwazam ze lepiej zalewac olej ze sedniej polki i wymieniac go co 15-20kkm niz kupic drozszy olej i zylowac silnik do 30kkm.
Teoretycznie wyjdzie na to samo albo podobnie a w praktyce zyska na tym silnik.
Pomijam oczywiscie porownanie skrajnych przypadkow typu MOTUL i np. jakiegos najtanszego oleju np. z Tesco w tej samej gestosci i lepkosci np. wlasnie 10w40. Uwazam ze lepiej zalewac olej ze sedniej polki i wymieniac go co 15-20kkm niz kupic drozszy olej i zylowac silnik do 30kkm.
Teoretycznie wyjdzie na to samo albo podobnie a w praktyce zyska na tym silnik.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Śmiało, kup płukanke silnika z Liqui Moly zrób według instrukcji i zalej syntetyk będzie lepiej szybciej smarowany silnik a i zimą będzie lepiej szczególnie dla turbo i rozrusznika.tomasz72 pisze:Chciałbym zmienić wg.wskazań na syntetyk
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 20:17 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20
wiesz zastanawiam się bo panuje powszechna opinia że coś tam może wypłukać.....ale z drugiej strony wiaadomoże syntetyki są o niebo lepsze. A powiedz jeszcze co za płukanka ? nie mozna po prostu nalac oleju. A może stosowałeś już takie specyfiki? trochę właśnie czytam na ten temat i chyba to jest tak że dolewa się to do oleju i razem spuszcza tak?
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 21:57 przez tomasz72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Wlewałem kiedyś 2 razy taką płukankę przed wymianą oleju (jakiś tam "Engine Flush"). Jak się robi wg instrukcji to praktycznie zero ryzyka. Mój mechanik mówił, że jak chce się naprawdę coś wypłukać, to z podanych 5min przedłużyć do 10-20min (w międzyczasie słychać jak się silnik stopniowo wycisza bo olej rzednie...). A lałem do benzyny z przebiegiem ponad 320kkm i nic się nie działo.tomasz72 pisze:wiesz zastanawiam się bo panuje powszechna opinia że coś tam może wypłukać.....ale z drugiej strony wiaadomoże syntetyki są o niebo lepsze. A powiedz jeszcze co za płukanka ? nie mozna po prostu nalac oleju. A może stosowałeś już takie specyfiki? trochę właśnie czytam na ten temat i chyba to jest tak że dolewa się to do oleju i razem spuszcza tak?
Do naszych DTI to olej min 5W na początku. 5W30 przy zróżnicowanej eksploatacji (krótkie/długie trasy). 5W40 - auto pałowane na autostradach na długich dystansach.
Janusz
-
- Debiutant
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20
wielkie dzięki.
zrobie płukanke i chyba na początek pół syntetyk. chociaż w sumie to podobno juz niewielka róznica w ryzyku w sensie pół czy syntetyk,pogadam jeszcze z kumplem mechanikiem,który nawiasem mówiąc namawia mnie na pełen syntetyk a jak się dowiedział że zalany minerałem to tylko popukał sie w czoło o tekstach na temat mojej inteligencji nie wspomnę tak czy tak po po poczytaniu o tych płukankach przekonali mnie .jeszcze na filmie koleś zachwalał ceramizer , ale to chyba nie potrzebne
https://www.youtube.com/watch?v=dNAjw_mrgAU&t=11s
zrobie płukanke i chyba na początek pół syntetyk. chociaż w sumie to podobno juz niewielka róznica w ryzyku w sensie pół czy syntetyk,pogadam jeszcze z kumplem mechanikiem,który nawiasem mówiąc namawia mnie na pełen syntetyk a jak się dowiedział że zalany minerałem to tylko popukał sie w czoło o tekstach na temat mojej inteligencji nie wspomnę tak czy tak po po poczytaniu o tych płukankach przekonali mnie .jeszcze na filmie koleś zachwalał ceramizer , ale to chyba nie potrzebne
https://www.youtube.com/watch?v=dNAjw_mrgAU&t=11s