Sprzęgło dziwna sprawa?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ja zakupiłem całe sprzęgło czyli dwumasa, wysprzęglik, tarcza , słoneczko a skrzynie naprawiałem u naszego kolegi Belfra . na poczatku sadziłem ,że to wysprzęglik tak hałasuje ale po wymianie całego kompletnego sprzęgła nic sie nie zmieniło . Muszę podjechać na kanał do kumpla i odkręcić płyte i poszukać przyczyn tego stuku bo ewidentnie związany jest ze skrzynia biegów (wciśnięcie sprzęgła - stuki , puszczenie sprzęgła - cisza ). tyle ,że dziwne ,że jak dojeżdżam do skrzyzowania na "luzie" to tez słychać te stuki ... Zaczyna mnie to irytować a siekiera lezy niedaleko
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jarek ja przez to dwie dwumasy wymieniłem i to niepotrzebnie na jednej zrobiłem 800km i stukalo mechanik stwierdził że jest do du** i zamówiona była druga . Pierwsza poszła do reklamacji wróciła i była ok a druga po przejechaniu 1500km to samo napiepsza coś znowu jak się później okazało to wina mechanika idioty ktory wszystko zwalał na dwumase a to był tylko przegub wewnętrzny! !! I takim sposobem mamy zapasową dwumase :> kompletną
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
jeżeli po wciśnięciu sprzęgła jest cisza to na pewno nie jest wina skrzyni, jak naduszasz sprzęgło to w skrzyni nie pracuje żaden element, kręci się wtedy koło zamachowe i łożysko sprzęgła, tarcza stoi w miejscu wraz z wałkiem sprzęgłowym i nic skrzyni nie napędza.jarecki69 pisze: bo ewidentnie związany jest ze skrzynia biegów (wciśnięcie sprzęgła - stuki , puszczenie sprzęgła - cisza ). :
Jeżeli dwumasa i łożysko sprawne (nowe nie koniecznie = sprawne) to przyczyna może kryć się gdzieś w silniku, naciskając sprzęgło działa też siła na wał korbowy i zdarzają się przypadki że wał potrafi mieć luz przód/tył i coś wtedy o coś zaczepia gdy sprzęgło popchnie go do przodu - miałem coś takiego w omedze A, ale miała nalateane 600tys km
Dzieki za sugestię. Jak znajdę czas to wezmę stetoskop i podjade do kumpla na kanał. Obadamy zoskę i może wreszcie tajemnicze stuki sie ujawnią i uda sie je zlikwidować. Cieszyłbym sie , gdyby to był owy przegub bo wtedy koszta nie powinny mnie zrujnowac a poza tym moge to juz sam zrobić. No ale to moje pobożne życzenie...jedynie.. Te dziwne stuki były juz od początku jak kupiłem auto , wskazania padły na wysprzęglik - kupiłem nowy , później kupiłletne sprzęgło wraz z kolejnym nowym wysprzęglikiem no i to samo..czas wkońcu zrobić z tym porządek..
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Nie napisałeś jeszcze czy te odgłosy występują tylko w czasie jazdy, tylko gdy samochód stoi przy włączonym silniku, czy cały czas
bo jeżeli tylko w czasie jazdy to moż ebyć coś z przeniesieniem napędu (przegub albo dyferencjał też może się tak zachowywać)
wcześniej brałem pod uwagę odgłosy na postoju
bo jeżeli tylko w czasie jazdy to moż ebyć coś z przeniesieniem napędu (przegub albo dyferencjał też może się tak zachowywać)
wcześniej brałem pod uwagę odgłosy na postoju
Te stuki wystepuja jedynie na postoju jak wcisnę sprzęgło i go nie puszczam. Gdy puszę sprzęgło, cisza jak makiem zasiał. Dzis zrobiłem eksperyment : na światłach wcisnąłem sprzęgło - stuka , skręciłem koła w lewo - cisza ; skręcam kołami w prawo - stuka.... Tak jak tu ktos wyżej napisał , moje podejrzenia w tym momencie padają na przeguby. Tylko ,że dziwne iż podczas jazdy nie mam jakichś konkretnych drgań na kierownicy. Co prawda tak przy ok 130km/h kierownica lekko drży ale tragedii nie ma...
No i witam po dłuższej przerwie. Wreszcie wiem co jest grane . Okazało się ,że prawy wewnętrzny przegub lata na boki i stuka strasznie. Teraz pytanie do kolegi Fredas , czy w miejscu łączenia się półosi prawej , przy podporze , jest tam jakies łożysko czy też jedynie przegub i "kamienie" ? _Patrze na necie ale nic nie moge znaleźć oprócz przegubu. Wygląda to tak ,że przegub przy podporze od po stronie koła, lata na boki , natomiast ta półoś , która wychodzi od strony podpory , do skrzyni biegów , jest sztywna . Moje pytanie jest takie : wystarczy kupić cały przegub czy tam jeszcze siedzi jakies łożysko? Kolega Fredas proszony o wypowiedź , jako ,że już ten temat ogarniał
Witam ponownie, w piatek znowu biore auto na kanał. Kupiłem całą dobrą półoskę wraz z przegubami i zobacze czy to tu leży przyczyna stuków. Mam nadal mieszane uczucia bo nie do końca jestem pewny tego ,że stuki wywołane sa tym luzem na frezach przy podporze. Wkrótce sprawa sie wyjasni , oby po mojej mysli
Witam ja mam podobny problem ze sprzęgłem. Mój polega na tym, że sprzęgło wpada w podłogę miekko, bez oporu. Wcześniej jak odpalałem to jak złapało sprzęgło i po wrzuceniu biegu i puszczaniu sprzęgła auto zaczynało wyrywać mocno do przodu, po wcisnieciu sprzegła zatelepało autem i silnik zgasł. Na wyłączonym silniku ponownie wcisnąłem sprzęgło ale zapadło się ponownie i juz takie miękkie pozostało. Teraz to mogę biegi wrzucać i wyrzucać bez wciskania pedału sprzęgła . Sprawdzałem płyn i jest ok, żadnych wycieków ani hałasowania. Na biegu jałowym silnik równo pracuje bez żadnego telepania ani rzęzienia. Dwumasa była wymieniana 30 tys temu ale nie wiem czy tylko dwumasa czy cały komplet. Dziś postawiłem auto do mechanika i pierwsza diagnoza - łożysko oporowe. Teraz ściągają mi skrzynię więc jutro dam znać jak wygląda sytuacja.