[FAQ]wypalanie DPF-u
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Ja ze swojej strony mogę polecić regularne stosowanie dobrych dedykowanych dodatków, które potrafią obniżyć znacząco emisję spalin i osadów węglowych a także zużycie paliwa. Nowy Archoil - AR6900 D-max czyści, smaruje i chroni układ paliwowy oraz powoduje zwiększenie efektywności spalania (min. zawiera cetan booster). Koszt takiego dodatku to niecałe 0,14 zł na 1 litr paliwa (przy opakowaniu 500 ml za 69,90 zł na 500 litrów) a mamy dobrze smarowany, czysty układ wtryskowy, znaczne obniżenie zapychania się dpf-u i katalizatora, egr-a a także czystszą turbinę. Dodatkowo spadek spalania rekompensuje zazwyczaj z nadwyżką cenę zakupu. Niestety w Polsce temat dodatków to ciężka sprawa bo większość myśli, że ktoś kogoś chce znowu zrobić w bambuko.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jak się zacznie to jedźdeyv1992 pisze:Panowie czyli jak sie zacznie wypalanie dajmy na to na swiatlach to mam dalej normalnie jechac i czekac az sie skonczy wypalanie czy moge go zgasic np po 4 min jesli dojade do pracy. bo juz sie gubie. pzdr
i skończ wypalanie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Model:
-
- Zafiromaniak
- Model:
Hmm a mój nie zawsze :> nie robię jakieś wielkiej paniki z dpf-em jeśli nie mam czasu to przerywam jeśli mam czas to wypalam na postoju, ewentualnie kontynuuję podczas jazdy ale nigdy nie zauważyłem by oleju mi przybywało, a zaznaczam że od zakupu Zochy (6 lat temu) olej Dexos2 zawsze sam wymieniam
Oczywiście mam silnik 1,7 więc dużo mniejszą puchę filtra, krótsze ale częstsze wypalanie dpf-a
Oczywiście mam silnik 1,7 więc dużo mniejszą puchę filtra, krótsze ale częstsze wypalanie dpf-a
- violator
- Zafiromaniak
- Imię: Artur
- Auto: Meriva 1.4 Turbo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A14NEL
Co ile km wypala u Ciebie sie dpf,u mnie co 300-390km ale przewaznie powyzej 350kmZdenek2007 pisze:Hmm a mój nie zawsze :> nie robię jakieś wielkiej paniki z dpf-em jeśli nie mam czasu to przerywam jeśli mam czas to wypalam na postoju, ewentualnie kontynuuję podczas jazdy ale nigdy nie zauważyłem by oleju mi przybywało, a zaznaczam że od zakupu Zochy (6 lat temu) olej Dexos2 zawsze sam wymieniam
-
- Zafiromaniak
- Model:
-
- Zafiromaniak
- Model:
-
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Tak czytam że wypalanie filtra jest co 150-200 km. I nie wiem co u mnie jest nie tak, bo od kupna zrobiłem już ok 3tyś.km. głównie miasto ale 3 długie trasy się trafiły.I wg mnie filtr nie wypalał się ani razu, bo jeśli dobrze kojarzę to powinna przy wypalaniu zaświecić się kontrolka świec żarowych.A może ja go nie mam?Ale puszka pod autem jest na pewno.
1,9 CDTI,150KM,COSMO,OPC LINE,AUTOMAT,2010,PANORAMA,CZARNA PERŁA
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kontrolka nie świeci się przy wypalaniu, musiał się wypalać, nie jest możliwe, żeby zrobić 3 tys. bez wypalania.
Może masz tylko puszkę
Może masz tylko puszkę
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.