Który silnik najlepszy dla mnie w Zafirze
-
Skasowany użytkownik 6483
Koledzy , pisząc ,że diesel jest cichszy od benzyny miałem na mysli to ,że prędkość obrotowa przy np. 140km/h u mnie w dieslu to ok,. 2500obr ( ciszej i mniejsze spalanie) natomiast w benzynkach przy tej prędkości to prędkość obrotowa silnika oscyluje zapewne w granicach o 1000obr więcej co przekłada się i na komfort podróży (hałas) jak i wielkość spalania ... 
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
według mnie jak robicie przebiegi w granicach 10-15 tyś. km i na krótkich dystansach to nie opłaca się zbytnio diesla ... chyba ,że jak koledzy piszą o 1.7 125KM
W benzyniakach jak założysz gaz, albo będzie założony , to finansowo wyjdzie prawie jak diesel
w rocznym podsumowaniu
Wszystko zależy jaką sztukę trafisz ... 
W benzyniakach jak założysz gaz, albo będzie założony , to finansowo wyjdzie prawie jak diesel
-
Szymek85
Dlaczego bez sensu? Nie miałem styczności z silnikami Opla ani nie mam żadnego znajomego.ryba1
PostWysłany: Wczoraj 22:27 Temat postu:
temat zupełnie bez sensu.i to i to dobre.kwestia ile się robi km i czego oczekuje od samochodu.
Obecnie mam silnik Golf IV TDI AJM 116KM i sprawuje się świetnie nawet na krótkich dystansach. (9000 km rocznie)
Nie mam z nim żadnych problemów od 100 000 km. Żadnych problemów z dwumasą czy skrzynią czy samym silnikiem lub turbiną. Kupiłem z przebiegiem 132 000 km.
Nie od dziś wiadomo zawsze są udane konstrukcje i mniej udane. Dlatego zapytałem o silniki w Oplach Zafira. A kto ma wiedzieć lepiej jak nie forumowicze tego forum
Jest jakiś konkretny powód dlaczego wskazałeś ten 1.7 125?gRZENIU
PostWysłany: Dzisiaj 2:04 Temat postu:
według mnie jak robicie przebiegi w granicach 10-15 tyś. km i na krótkich dystansach to nie opłaca się zbytnio diesla ... chyba ,że jak koledzy piszą o 1.7 125KM![]()
W benzyniakach jak założysz gaz, albo będzie założony , to finansowo wyjdzie prawie jak dieselw rocznym podsumowaniu
Wszystko zależy jaką sztukę trafisz ...
![]()
-
Mawerix
Prawda jest jedna nie ma znaczenia jaki wybierzesz silnik ale jak zadbany i mocno wyeksploatowany dobre CDTI tak jak TDI nie stwarza problemów.
Są mity które mówią że głowice 1,8 140KM nie lubią LPG ile w tym prawdy nie wiem
Ja moją Zafirę 1,9 100KM znam od nowości i jedyne mankamenty były związane z CIMem który jest w każdej ZB niezależnie od rodzaju napędu.
Są mity które mówią że głowice 1,8 140KM nie lubią LPG ile w tym prawdy nie wiem
Ja moją Zafirę 1,9 100KM znam od nowości i jedyne mankamenty były związane z CIMem który jest w każdej ZB niezależnie od rodzaju napędu.