[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Szybko poszłowamka18 pisze:Żle się wyraziłem z dograniem pestki ale chodziło mi o dogranie. Marcin dowiedz się gdzie jest ten kod i daj znać jak byś coś wiedział.
Wiem już jak wyciągnąć kod. Problem jest taki, że w AG/ZA jest pamięć wbudowana procesora w obudowie PLCC28 i jakoś nie uśmiecha mi się demontaż tego do odczytu.
----
Podobno można to zrobić bez demontażu :>
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 21:10 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Da się i wcale nie kosztuje sporo, tylko nie jest to rozwiązanie programowe. Trzeba podmienić sygnały idące do zegarów na własne. Sprawdziłem prędkościomierz i wskaźnik poziomu paliwa.
Nie wiem jeszcze co z obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury, ale pewnie jest podobnie.
Obroty i temperatura przesyłane są cyfrowo, więc jednak musiałby to być wariant kombinowany, ale wciąż koszt nie jest duży.
Gdyby okazało się, że również prędkościomierzem i wskaźnikiem poziomu paliwa można sterować cyfrowo to będzie to na prawdę tanie rozwiązanie.
Nie wiem jeszcze co z obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury, ale pewnie jest podobnie.
Obroty i temperatura przesyłane są cyfrowo, więc jednak musiałby to być wariant kombinowany, ale wciąż koszt nie jest duży.
Gdyby okazało się, że również prędkościomierzem i wskaźnikiem poziomu paliwa można sterować cyfrowo to będzie to na prawdę tanie rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2017, 09:01 przez Flora, łącznie zmieniany 3 razy.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Flora pisze:Pewnie się da, ale niestety nie znam się na ZA.
Flora pisze:Da się i wcale nie kosztuje sporo
Flora pisze:Nie wiem jeszcze co z obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury, ale pewnie jest podobnie.
dużo nie wiadomych.Flora pisze:Gdyby okazało się, że również prędkościomierzem i wskaźnikiem poziomu paliwa można sterować cyfrowo to będzie to na prawdę tanie rozwiązanie.
mam licznik z anglika mogę wysłać do testów.