[A] - Szorstki23 - 2.0 OPC, 192 KM, 2002

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 21943

#121 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Sumik pisze:Widzę, że 2 sonda wkręcona bez emulatora. Nie wali błędami "nieprawdopodobieństwa" ??
Niestety dziś po przejechaniu stolicy z południa na północ i staniu w korkach wywaliło check engine od drugiej sondy, w trasie zaś było OK. Zamówiłem już emulator, czekam na przesyłkę. Błąd skasuje i jakoś trzeba wytrwać do przyszłego weekendu żeby zamontować emulator.

#122 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Kolejny dzień spędzony przy aucie.
Wymieniłem:
- tarcze tył TRW,
- klocki tył TRW,
- amortyzatory tył KYB,
- nowe wycieraczkiprzód BOSH,
- zamontowany emulator sondy lambda,
- zamontowane gniazdko do ładowania 2 telefonów http://allegro.pl/gniazdo-samochodowe-l ... Q4MzE5NQ==( zasilanie podpięte z gniazdka zapalniczki)
Nie udało mi się tylko zamontować nowych linek hamulcowych z tyłu bo woda stoi w kanale u szwagra i muszę poczekać do soboty jak zajadę do brata a tam w kanale sucho.
Dla porównania zdjęcie nowej tarczy i starej, od środka auta.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 sty 2017, 20:24 przez Skasowany użytkownik 21943, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#123 Post autor: wamka18 »

Tarcze u mnie podobnie wyglądały od środka a zaciski i jarzma sprawne. Ciekawe dla czego tak się dzieje że nie ściera całości równo i zawsze od środka problem.

A co do amorków też takie mam założone u siebie takie, ale one nie do końca nadają się do 2.0T. Do OPC nie mam zamienników w amortyzatorach albo oryginały albo sportowe. Te KYB czy innych firm według specyfikacji do czego pasują jest napisane wszystkie modele oprócz 2.0T.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#124 Post autor: Sumik »

Czasami bywa tak że pomimo sprawnych zacisków pył z klocków powoduje zapiekanie klocków na prowadnicach na jarzmach. Jest taki specjalny smar do montażu klocków który w pewnym stopniu eliminuje ten problem.

Niggerman
Świeżak
Model:

#125 Post autor: Niggerman »

Fajny pomysł z tym gniazdem do ładowania, wrzuć foto jaka zamontowałeś :)
Emulator spisał się, już nie wywala błędu?

#126 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Gniazdo jeszcze do poprawki, jutro się tym zajmę i wtedy wstawię zdjęcie jak zamontowałem. Emulator zamontowany ale auto stoi i nie jeżdżę dopiero jutro się przejadę. Najlepiej będzie ocenić ten emulator po przejechaniu 1000 km wtedy będzie wiadomo co i jak.

#127 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Dzisiaj przy przebiegu 194700 km wymieniony olej na Valvoline VR1 10w60 i filtr oleju. Na poprzednim zrobione prawie 10 000 km.
Z braku czasu budowa dolotu wstrzymana. Silikony docięte, łącznik z rurki kwasówki z wyjściem na odmę wyspawany, kupiony nowy filtr powietrza Bosh do puchy.
Brak pomysłu na wąż do odmy. Jaki kupić aby się nie załamał? A może kupić filterek http://fmic.pl/odma/678-filterek-odmy-c ... -odma-25mm na odmę i wstawić łącznik z rurki bez wyjścia na odmę?

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
#128 Post autor: wampir11111 »

Ja odme odciołem kompletnie od dolotu i dałem filterek ale będę go przedłużał pod silnik żeby nieśmierdziało w kabinie ;)
Co do weża kup silikonowy i będzie :ok:
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, 19:02 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.

#129 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Dawno nic nie wstawiałem bo nic nie rozbiłem przy aucie. Brak czasu kompletnie odciął mnie od pracy przy aucie.
Wstawiam zaległe zdjęcia gniazda usb do ładowania oraz emulatora sondy lambda.
Obrazek
Obrazek

Dziś zamontowałem spryskiwacze mgłowe oraz dokończyłem składanie dolotu.
Dolot bez wyjścia na odmę, odma wyprowadzona wężem za silnik i założony filterek.
W puszcze zamontowany filtr powietrza Bosha.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#130 Post autor: Wojti »

Teraz wygląda jak należy :piwo: Pracy trochę miałeś ale coś za coś :ok:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
wamka18
Zafiromaniak
Imię: Piotr
Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#131 Post autor: wamka18 »

Pokrywa wygląda u ciebie tak samo jak u mnie. Porysowana w tych samych miejscach i farba tak samo odłazi to chyba jakiś feler musi być :evil: Ja już wymieniłem zaślepkę na nową, a pokrywę planuje na dniach pomalować ale na razie jest na etapie dowiadywania jak ją pomalować dobrze.

Proponuje trochę posprzątać pod maską, najlepszy jest napis na puszce -bynajmniej wiadomo że wymieniona :)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#132 Post autor: Sumik »

Co do pokrywy to jak chcecie to mogę odrestaurować pokrywy z dowolną grafiką :)
$ebuś ma u siebie jedną z moich osłonek :)

#133 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Wszystko powoli się zrobi, na razie brak czasu, dużo obowiązków służbowych i nie ma kiedy się przybrać. Komorę posprzątam jak wezmę się za wymianę rozrządu i chyba zdejmę też głowicę żeby zrobić jak trzeba.
W chwili obecnej rozglądam się za sprzęgłem, za całym kompletem używany, który oddam do zakładu w Warszawie na regenerację. Zregenerują tarczę, docisk i koło, jutro będę na miejscu to będę wiedział jaki koszt takiej operacji.
Do ogarnięcia też są felgi bo są strasznie poniszczone, muszę poszukać zakładu, który jej odnowi. Nie wiem czy uda się zrobić wszystko na raz. Trzeba zgromadzić środki na wszystko. :P :P :P

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#134 Post autor: Sumik »

Ja przesłąłem kilka kompletów do Poznania:
http://www.sprzeglo-service.pl/
I taka przyjemność kosztowała mnie od 1000 do 1200zł za kompletna regenerację koła dwumasowego, docisku i tarczy ( z okuciem w nową ori okładzinę).

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC

#135 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze:Ja przesłąłem kilka kompletów do Poznania:
http://www.sprzeglo-service.pl/
I taka przyjemność kosztowała mnie od 1000 do 1200zł za kompletna regenerację koła dwumasowego, docisku i tarczy ( z okuciem w nową ori okładzinę).
W ZA OPC nie ma dwumasa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”