Wymiana uszczelki pokrywy zaworów Zafira B 1.8 140KM
-
wiciu625
Wymiana uszczelki pokrywy zaworów Zafira B 1.8 140KM
Witam
Mam pytanie wymieniał ktoś może samodzielnie uszczelkę pod pokrywą zaworów? Chodzi mi o to czy są jakieś nietypowe trudności które można napotkać po drodze i jak można prosić o wskazówki i porady jak się do tego przygotować. Chyba że ktoś ma jakiś manual bo nie mogę nic znaleźć.
Pozdrawiam
Mam pytanie wymieniał ktoś może samodzielnie uszczelkę pod pokrywą zaworów? Chodzi mi o to czy są jakieś nietypowe trudności które można napotkać po drodze i jak można prosić o wskazówki i porady jak się do tego przygotować. Chyba że ktoś ma jakiś manual bo nie mogę nic znaleźć.
Pozdrawiam
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tom12,Tom12 pisze:Witam,
Proszę o pomoc. Zabieram się za wymianę uszczelki pod klawiaturą (pokrywą zaworów) w ZB 1,8 2007r 140KM silnik Z18XER - lub X18XER
Proszę o wskazówki jak się do tego zabrać.
1.w jakiej kolejności dokręcać śruby pokrywy i z jaką siłą ?
2.czy potrzeba w tym modelu demontować osłonę rozrządu ?
3.czy dawać sylikon pod i na uszczelkę ?
5.jaką kupić uszczelkę (może ktoś już wymieniał) ?
6. jeśli olej pojawił się w jednej ze świec od góry - to wina uszczelki pod pokrywą zaworów?
jakie mogą być inne objawy
Z góry dziękuję za pomoc
Poczytaj ten temat
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=pokrywa
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 20:28 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
-
Tom12
-
Crazy
Tom wymienialem szkoda ze teraz piszesz bo kupili byśmy 2 szt uszczelek i od razu pojechali na wymianę.
Niestety u mnie był problem bo urwaly się 3 śruby i trzeba było wiercic , ale udało się i jest nowa uszczelka z nowymi srubami
Jak coś to mogę pomóc jak masz zaplecze
Niestety u mnie był problem bo urwaly się 3 śruby i trzeba było wiercic , ale udało się i jest nowa uszczelka z nowymi srubami
Jak coś to mogę pomóc jak masz zaplecze
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 20:35 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tom12
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
U mnie też była wymieniana ta uszczelka. Byłem przy wymianie ale nie przyglądałem się dokładnie
Jeżeli dobrze pamiętam to olej leciał po silniku od strony paska rozrządu.
Jeżeli dobrze pamiętam to olej leciał po silniku od strony paska rozrządu.
-
Tom12
-
Crazy
-
Tom12
Panowie powtórzę moje pytania może ktoś zna na nie odpowiedz.
1.w jakiej kolejności dokręcać śruby pokrywy i z jaką siłą ? (najlepszą pomocą był by malutki rysunek
)
6. jeśli olej pojawił się w jednej ze świec od góry - to wina uszczelki pod pokrywą zaworów?
7.czy są jakieś komplikację - niespodzianki podczas demontażu pokrywy
Chciałbym jeśli zdążę kupić wszystko zabrać się za pracę jutro .... jeśli tylko dostanę od Was jakieś wskazówki !!!
Z góry dziękuje
1.w jakiej kolejności dokręcać śruby pokrywy i z jaką siłą ? (najlepszą pomocą był by malutki rysunek
7.czy są jakieś komplikację - niespodzianki podczas demontażu pokrywy
Chciałbym jeśli zdążę kupić wszystko zabrać się za pracę jutro .... jeśli tylko dostanę od Was jakieś wskazówki !!!
Z góry dziękuje
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Objawy to tylko wyciek. No chyba że leci na kolektor to będzie trochę śmierdzeć koło i w samochodzie.Tom12 pisze: Shadow ile dałeś za wymianę ??? Miałeś jeszcze jakieś inne objawy oprócz wycieków ?
Koszt 4-ro pak
- rafant4011
- Zafiromaniak
Tom12,
1.Crazy już napisał, ja robię to na wyczucie
2. myślę że to nie problem, a nawet jeśli to okaże się przy demontażu
3. nigdy nie smarowałem między dekiel-uszczelka, jeśli już to tylko między uszczelka-głowica i to bardzo cieniutko i nie zawsze. Aczkolwiek warto dać "silikon" (ja używam
DIRKO szarego) na newralgicznych punktach; załamania/rogi/przetłoczenia/itp...
5.Crazy, już napisał
6. może być; uszczelka, krzywy/pęknięty dekiel.
7. tak,Crazy, już napisał, każdy samochód to indywidualność, nie da napisać się co konkretnie w Twoim modelu "piszczy"
3. nigdy nie smarowałem między dekiel-uszczelka, jeśli już to tylko między uszczelka-głowica i to bardzo cieniutko i nie zawsze. Aczkolwiek warto dać "silikon" (ja używam
5.Crazy, już napisał
7. tak,Crazy, już napisał, każdy samochód to indywidualność, nie da napisać się co konkretnie w Twoim modelu "piszczy"
Ostatnio zmieniony 10 mar 2017, 13:10 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Crazy
-
Tom12
Rafant4011 jeśli dla Ciebie satysfakcjonująca jest odpowiedz że zakręca się śruby na wyczucie (nie mówię że to jest źle ale nie przekonuje mnie coś takiego) - to co najmniej dziwne. Ja dałem zapytanie konkretnie kolejność i moment dokręcenia a Ty już mi piszesz że mam na wszystko odpowiedz.rafant4011 pisze:Tom12,
5.Crazy, już napisał
Pozdrawiam