Sprzęgło dziwna sprawa?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Kamil1906
Debiutant
Model:

#46 Post autor: Kamil1906 »

Panowie, winą jest wysprzęglik. Przerabiałem to gdy miałem Forda Focusa. Przejechałem tak 30 tysięcy i nic się nie działo...

Ski3l3tor
Przeglądacz
Imię: Derek
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#47 Post autor: Ski3l3tor »

Mam pytanie odnośnie sprzegła.Czy to normalne w oplach ,że tak ciężko chodzi pedał sprzęgła?

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#48 Post autor: Ostap »

W mojej ZB 19dt chodzi gładko i raczej lekko a przelotu już trochę ma 222k i sprzęgło nie robione było.
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

danmusz
Imię: Daniel
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 74kw
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#49 Post autor: danmusz »

Witam. Jestem nowy na forum gdyż rok temu zakupiłem Zafirę i od 3 miesięcy walczyłem z tym stukaniem na wciśniętym sprzęgle na postoju. Do tego doszło stukanie i chrobotanie przy wolnej jeździe na 1 biegu. Na postoju przy kręceniu kierownicą w obie strony raz była cisza a raz stukanie. Diagnoza na kanale prawy przegub wewnętrzny ma duży luz zarówno od strony gdzie są kulki jak i na frezie przy podporze półosi wychodzącej od skrzyni. Po wymianie na nowy przegub stukanie stało się jakby trochę mniej słyszalne jednak nie zniknęło 😕 Przy okazji wymieniłem 2 poduszki, jedną nad skrzynią biegów bo była pęknięta i drugą z tyłu za skrzynią. Dalej stuka. Kolejna diagnoza to ten wałek pośredni od skrzyni do podpory. Przyszedł wałek, dokupiłem od razu łożysko podpory bo jak już wyciągamy to lepiej zrobić raz a dobrze. Przy okazji wymieniłem olej w skrzyni bo i tak część mogłaby wyciec po wyciągnięciu półosi. Po trzech miesiącach walki w końcu cisza i spokój. Przegub nie ma luzu na frezie przy podporze co było przyczyną stukania. Życzę powodzenia, może komuś pomogłem.

Pawel1977
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira a 2.2 16v
Model: Elegance
Oznaczenie silnika: Z19dth

#50 Post autor: Pawel1977 »

Witam mam problem z zośka 2006r silnik 1.6 16v jak jest zimny silnik to wszystko ok ale jak się nagrzeje to słychać metaliczny pisk od strony sprzęgła, sprzęgło pracuje idealnie biegi wchodzą dobrze, jak jest ma luzie to słychać piski ale jak wrzucę bieg i jadę to jest cisza ale jak hamuję silnikiem to już piszczy. Byłem w trzech warsztatach o każdy coś innego.
:f1: Paweł Łódź zośka 2006r 1.6 16v

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”