Skrzynia automat AF22 brak 3 i 4 biegu
Moderator: Sebu$
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja przepraszam najmocniej ale to co jest napisane w tym temacie na temat zmiany polozenia dzwigni biegow z D na 4 , z 4 na 3 lub z 3 na 2 nie zredukuje zadnego biegu
Robiac takie redukcje skrzynia nie bedzie przechodzic na wieksze biegi niz ten wybrany
Skrzynia nie zmiena biegow zaleznie od obrotow silnika tylko cisnienie oleju o tym decyduje
W czasie normalnej jazdy korzystamy z pozycji "D" i jesli chcemy cokolwiek szybko zredukowac to mamy przycisk "sport" lub "kick-down"
Nie zmieniajcie "biegow w automacie jesli nie macie takiej potrzeby bo to moze zaszkodzic
Miedzy polozeniem "D" i "3" jest "N" i w tym momencie skrzynia traci cisnienie oleju (jedzie na powiedzmy luzie ) co naprade jej nie sluzy
Osobiscie robie tak ze przed kazdym wyjazdem z garazu zmieniam pomalu i delikatnie pozycje lewarka (podobnie jak jest to zalecane podczas sprawdzania poziomu oleju) i podobnie robie po zakonczonej trasie
Automatem w ZA mozna jezdzic w miare dynamicznie nie meczac skrzyni biegow
Poziom oleju sprawdzamy zawsze na silniku wlaczonym i mozemy to robic na zimnym i cieplym silniku, strona 35 Sam naprawiam
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14
Moze pomoze
http://moto.pl/Porady/1,115893,7238425, ... matem.html
Robiac takie redukcje skrzynia nie bedzie przechodzic na wieksze biegi niz ten wybrany
Skrzynia nie zmiena biegow zaleznie od obrotow silnika tylko cisnienie oleju o tym decyduje
W czasie normalnej jazdy korzystamy z pozycji "D" i jesli chcemy cokolwiek szybko zredukowac to mamy przycisk "sport" lub "kick-down"
Nie zmieniajcie "biegow w automacie jesli nie macie takiej potrzeby bo to moze zaszkodzic
Miedzy polozeniem "D" i "3" jest "N" i w tym momencie skrzynia traci cisnienie oleju (jedzie na powiedzmy luzie ) co naprade jej nie sluzy
Osobiscie robie tak ze przed kazdym wyjazdem z garazu zmieniam pomalu i delikatnie pozycje lewarka (podobnie jak jest to zalecane podczas sprawdzania poziomu oleju) i podobnie robie po zakonczonej trasie
Automatem w ZA mozna jezdzic w miare dynamicznie nie meczac skrzyni biegow
Poziom oleju sprawdzamy zawsze na silniku wlaczonym i mozemy to robic na zimnym i cieplym silniku, strona 35 Sam naprawiam
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14
Moze pomoze
http://moto.pl/Porady/1,115893,7238425, ... matem.html
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 18:51 przez SD72, łącznie zmieniany 7 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Pierwsze słyszę... Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem na forum Vectraklub, który rozbierał AF-20 na części pierwsze i to od niego wiem, że tamte skrzynie zachowują się jak zwykły hydrauliczny automat po odłączeniu sterownika.bazyliszek72 pisze: Miedzy polozeniem "D" i "3" jest "N" i w tym momencie skrzynia traci cisnienie oleju (jedzie na powiedzmy luzie ) co naprade jej nie sluzy
Przez moment aż mnie zatkało - aż sprawdzałem w Google zdjęcia wybieraków w Zośce, bo może coś Opel zmienił od czasów Vectry. Ale nie - wybierak z D jak przesuwa się do 3, 2 i 1 nie przechodzi przez N i niby jak ma tam ciśnienie ginąc?. A jak skrzynia automatycznie redukuje biegi przy hamowaniu silnikiem to też ciśnienie ma ginąć??
Zgadza się - o momencie zmiany położenia biegu decyduje ciśnienie oleju. Ale położenie dźwigni determinuje, które sekcje w skrzyni zostaną spięte, a które nie. Przestawienie drązka na 3 blokuje zapięcie ostatniego przełożenia - i tyle. A co niby robi "kickdown"?? Robi to samo co my dźwignią. Mało tego - czasami można zdążyć depnąć kickdown dwukrotnie, a czasami to sterownik skrzyni podejmie taką decyzję (wzięte z jazdy Vectrą) ale to już OT
Janusz
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja osobiscie jezdze automatem pare lat i takie mam zdanie jako uzytkownik a nie mechanik integrujacy w skrzynieJanus pisze:Pierwsze słyszę... Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem na forum Vectraklub, który rozbierał AF-20 na części pierwsze i to od niego wiem, że tamte skrzynie zachowują się jak zwykły hydrauliczny automat po odłączeniu sterownika.bazyliszek72 pisze: Miedzy polozeniem "D" i "3" jest "N" i w tym momencie skrzynia traci cisnienie oleju (jedzie na powiedzmy luzie ) co naprade jej nie sluzy
Przez moment aż mnie zatkało - aż sprawdzałem w Google zdjęcia wybieraków w Zośce, bo może coś Opel zmienił od czasów Vectry. Ale nie - wybierak z D jak przesuwa się do 3, 2 i 1 nie przechodzi przez N i niby jak ma tam ciśnienie ginąc?. A jak skrzynia automatycznie redukuje biegi przy hamowaniu silnikiem to też ciśnienie ma ginąć??
Zgadza się - o momencie zmiany położenia biegu decyduje ciśnienie oleju. Ale położenie dźwigni determinuje, które sekcje w skrzyni zostaną spięte, a które nie. Przestawienie drązka na 3 blokuje zapięcie ostatniego przełożenia - i tyle. A co niby robi "kickdown"?? Robi to samo co my dźwignią. Mało tego - czasami można zdążyć depnąć kickdown dwukrotnie, a czasami to sterownik skrzyni podejmie taką decyzję (wzięte z jazdy Vectrą) ale to już OT
Zrobilem blad z tym przejsciem polozenia
"Kickdown" redukuje jeden bieg a dwa razy nigdy nie przyciskalem bo nie potrzebowalem wiec nie wiem
Jadac samochodem i dojezdzajac do przykladowo skrzyzowania nie bedziemy zmieniac pozycji lewarka na nizsze 3,2,bo to nie ma sensu i jest bardzo niepolecane , i podobnie chcac wyprzedzac tez tego nie robimy D,3,2
Dlatego redukowanie biegow (ja tak robie i polecam od siebie) robimy w inny sposob
Moja opinia nie musi byc przykladem dla innych
Automatem polecam pojezdzic
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 21:33 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Zafiromaniak
Sam miałem VA z automatem 5 lat. Kupowałem ją jak miała 14 lat i bałem się tego automatu jak ognia... Niepotrzebnie. Do tej pory wspominam Vectrę z łezką w oku przy skrzyni nie robiłem nic - tylko 2 dwie wymiany oleju i jeździła jak marzenie.bazyliszek72 pisze:
Ja osobiscie jezdze automatem pare lat i takie mam zdanie jako uzytkownik a nie mechanik integrujacy w skrzynie
Zrobilem blad z tym przejsciem polozenia
Moja opinia nie musi byc przykladem dla innych
Automatem polecam pojezdzic
Zośkę bym też kupił w automacie, gdyby mi się taka trafiła jak szukałem... Tyle że w Zośce nie było silników bigblock z automatami a ja nie mam przekonania do small blocków Pewną szansą na przyszłość jest swap 2.0DTI na 2.0 benzynę w automacie ale nie wiem czy będę miał na to siły hehe
Co do automatu - nie do zajeżdżenia, pod warunkiem, że:
1) dajesz się skrzyni rozgrzać zanim dasz w palnik
2) czas nagrzewania na biegu jałowym w trakcie mrozów - tyle minut ile stopni poniżej zera (tak mówiła stara instrukcja do Vectry). Może przesada ale z 10min można pogrzać poniżej zera żeby skrzynia w miarę płynnie biegi wbijała
3) jak zmieniamy kierunek jazdy (przejście przez N), czekamy chwilę aż w pozycji N spadną obroty silnika (i ciśnienie oleju w skrzyni) zanim wrzucimy inny kierunek jazdy
4) to samo przy zmiane z pozycji R na P (park)
5) na biegu jałowym (na światłach) auto trzymamy raczej na D hamulcem. Tak samo w korku. Dopiero przy dłuższej przerwie kiedy stoimy np: przed przejazdem kolejowym - wbijamy z D na N.
6) pilnujemy oleju. Przy jeździe w górach, z przyczepą, przy niskich przebiegach warto zwiększyć częstotliwość wymiany. Olej najlepiej GM zgodny ze specyfikacją.
7) nie naciskamy jednocześnie gazu i hamulca. To pozwala coś tam sprawdzić ze stanu skrzyni (nie pamiętam...), ale podobno bardzo jej szkodzi
przełączanie przez wszystkie pozycje przed ruszeniem jest dobrą praktyką. Szczególnie po dłuższym postoju auta. Jeżeli jeździmy z dnia na dzień nie jest aż takie krytyczne.
Janusz
-
- Zafiromaniak
Wujek Google się kłania ja też nie powiem Tobie w ciemno gdzie wypada selektor w ZA na AF22. Na AF20 w Vectrze byłem w stanie go znaleźćkrzykor pisze:Gdzie zlokalizuje ten selektor???
Jak on wygląda?
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 22:46 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
Zlokalizowała selektor,wymontował go .Rozebrałem na czynniki pierwsze,co nie było łatwe.Po przeczyszczeniu złożyłem go do kupu montaż i pierwsze próby . Parę błędów pewnie musiało się ułożyć.Przejechałem około 40 km część po mieście i próba na trasie.Wszystko wrociło do stanu przed usterką.Zmiany biegów są płynne redukcję również.Mam nadzieję że już po problemie.
Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.
Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.