Zafira B benzyna 200KM lub OPC 240M

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
omegus

Zafira B benzyna 200KM lub OPC 240M

#1 Post autor: omegus »

Witam serdecznie forumowiczów

To mój pierwszy post i dlatego tutaj, że dopiero zamierzam dołączyć do społeczności.
Tak jak w temacie chce się zaopatrzyć w benzyniaka z turbiną.
Co do kosztów OPC nie trzeba mi uświadamiać, po cenach części do Mazdy Premacy Sportive jestem przyzwyczajony ;) Ale tak serio, odrobiłem pracę domową i wiem na co się porywam.

Obrazek
Zrobiłem szybkie rozeznanie i widzę, że zbyt dużego wyboru w kraju nie ma. Aktualnie OPC stoi po ~27 tys np http://allegro.pl/show_item.php?item=68 ... 5bbc1418ff a 200KM mniej więcej miedzy 20-24tyś. Oczywiście w stosunku do cena u naszych zachodnich sąsiadów wydaje mi się to zbyt atrakcyjną ofertą.

Żeby nie było że nie szukałem, w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21558 pada kwota że zadbany egzemplarz to 12tys euro.

Teraz pytanie czy opłaca się według Was kupić w PL i liczyć 15tyś w zapasie na doprowadzenie jej do pewnego stanu, czy lepiej polować samemu na zachodzie?
Czy opłaca mi się w ogóle jechać do Gniezna obejrzeć, tą do której wrzuciłem link z allegro?
Czy na forum jest ktoś kto zajmuje się importem na zamówienia albo jakiś handlarz obeznany w Zafirach? Wertowałem forum i widziałem info o Andrzej2503 - na pewno się do niego odezwę ale nie wiem czy on sprowadza na zamówienie.

Dzięki z góry za poświecenie chwili
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 13:34 przez omegus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

omegus pisze:
Zrobiłem szybkie rozeznanie i widzę, że zbyt dużego wyboru w kraju nie ma. Aktualnie OPC stoi po ~27 tys np http://allegro.pl/show_item.php?item=68 ... 5bbc1418ff a 200KM mniej więcej miedzy 20-24tyś. Oczywiście w stosunku do cena u naszych zachodnich sąsiadów wydaje mi się to zbyt atrakcyjną ofertą.
No właśnie! Ta oferta, to jest śmiech na sali!!! OPC z przebiegiem 121kkm za niecałe 6500€? :lol: :lol: W Niemczech za takie auto trzeba szykować ok. 10-iu tys. euro.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#3 Post autor: kysiu241 »

Jeśli masz taką możliwość to szukaj sam na zachodzie to co w kraju jest to spore ryzyko, sam swojej opc szukałem pół-roku, to co oglądałem z ceną od 29tys do 33tys. to były same szroty moim zdaniem nie warte tych pieniędzy, bo jeszcze grubo trzeba by było do nich dołożyć, a auta sprowadzane były głownie ze Szwajcarii i nie wiadomo co z cłem itd. Lub szukać w kraju ale już zarejestrowanej i najlepiej od właściciela który jeździł tym autem parę lat i wie co go boli. Handlarzy odradzam chyba że takich co auta na zamówienie sprowadzają a nie do jakiś komisów dla kowalskiego, może wyjdzie troszkę drożej ale na pewno znacznie pewniej i prawdopodobne że auto będzie miało pewną historię.

Janekw67- Bo to promocja jest :lol:

Co do auta z ogłoszenia to jest z Gniezna a to zagłębie handlarzy, teraz tak tylna dokładka pod zderzakiem ma wycięcie, pewnie na hak, w opc opel tego nie montował przynajmniej z tego co wiem. Następna sprawa to fotel kierowcy dość po wginany jak na ten przebieg, moje auto ma w orginale 180tys km i nie ma tak mocnych zagnieceń na siedzisku, dywaniki nie są z opc i w dodatku dość zniszczone, pedały też nie wyglądają najlepiej. Boczne poduszki w fotelach przednich na siedzeniu kierowcy widać napis airbag a na fotelu pasażera już nie, może to tylko złudzenie.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 14:02 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

omegus

#4 Post autor: omegus »

Dzięki kysiu241 i janekW67 za odpowiedź.

No właśnie, najdziwniejsze jest to, że nie ma w PL droższych ofert...

Generalnie mam dylemat bo znajomy mechanik sugeruje, że jeśli przebieg i bezwypadkowość jest do zweryfikowania, nie zjada jej ruda to nawet zakładając kapitalkę silnika, sprzęgło, turbinę, zawieszenie, hamulce to wyrobię się do kwoty dobrego egzemplarza z DE a będę miał wszystko zrobione a tam mimo że zadbany zawsze coś może jeszcze wyskoczyć. Nie jestem przekonany bo jeszcze nie kupowałem auta z założeniem, że robię od razu grubszy remont, nie wiem czy taki pomysł ma sens. A te w PL mogą być mocno skatowane skoro sprowadzone ze bezcen.

No bo skąd są takie perełki? https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... xtor=SEC-8 cytując ogłoszenie "Nie jest to ala coś tam coś tam tylko Oryginalna bardzo szybka wersja OPC" :shock:

Problem mam taki, że na zakup nowego samochodu mam czas do końca lipca. Liczyłem, że może znajdę coś w PL do doinwestowania. Ale wychodzi na to, że nie znajdę niczego i będę musiał sobie odpuścić póki co.
Normalnie bym pewnie sprowadził ale nie będę miał teraz tyle czasu więc zostaje mi ewentualnie wybrać coś i zlecić komuś przywiezienie.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: KIT GTO »

czerwoną to sobie odpuść i koniec na jej tema chyba że chcesz to poszukaj w archiwum tu na forum
omegus pisze:No właśnie, najdziwniejsze jest to, że nie ma w PL droższych ofert...
nie ma bo rynek tego wymaga

jak sprzedawałem swoją powyżej 35 to na 6 telefonów tylko jednej osobie ta cena nie przeszkadzała, a reszta nawet nie dzwoniła ;)
kysiu241 pisze:Jeśli masz taką możliwość to szukaj sam na zachodzie to co w kraju jest to spore ryzyko,
szukać warto jak najbardziej, ale nie ukrywajmy tam jest taki sam szrot, niemiec sprzedaje jak naprawa przekracza 5k
kysiu241 pisze:sam swojej opc szukałem pół-roku, to co oglądałem z ceną od 29tys do 33tys. to były same szroty moim zdaniem nie warte tych pieniędzy,
a twoja warta ? bo dokładasz i dokładasz ?
kysiu241 pisze:teraz tak tylna dokładka pod zderzakiem ma wycięcie, pewnie na hak, w opc opel tego nie montował przynajmniej z tego co wiem.
montował, a zaślepka to koszt około 800zł więc nic dziwnego że jej nie ma

Skasowany użytkownik 23188

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 23188 »

KIT GTO pisze:czerwoną to sobie odpuść i koniec na jej tema
Handlarz z Gniezna - czego można było się spodziewać :?:
:mrgreen:

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#7 Post autor: kysiu241 »

KIT GTO, Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały, a turbo też padło dopiero po roku przy zakupie auto było tip top, za auto z orginalnym przebiegiem na pewno nie przepłaciłem bo dałem sporo poniżej ceny nawet tej czerwonej zafki z tematu, więc myślę że można dobre auto znaleźć w kraju. A co do napraw- twój jeździ całkiem bez awaryjnie i nie naprawiasz auta? :>
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: czarekcw »

kysiu241 pisze:Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały
Mnie "pierdoły" w ciągu niecałego roku wyniosły 8000zł więc zależy co przez to rozumiesz :) A turbo i wtrysków nie ruszałem na razie.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 22:15 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#9 Post autor: kysiu241 »

Wszystko co robiłem odkąd posiadam ten samochód czyli od 2016r kosztowało mnie 6200zł z oponami letnimi które wymieniłem bo chciałem, z czego 1200zł zaraz po zakupie takie rzeczy jak tarcze przednie i klocki oraz rozrząd olej i filtry, turbo poległo pod koniec kwietnia 2017r i w maju wymienione na nowe, więc kasa wydaje się wysoka ale tak naprawdę to są to prawie normalne opłaty eksploatacyjne, może patrząc na turbo lekko wyższe, poprzednio miałem vectrę b 2,5 v6 i500 i znacznie taniej nie wychodziło utrzymanie tego auta. Mam nadzieję że teraz już będę miał spokój przez jakiś czas
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 23:24 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#10 Post autor: KIT GTO »

kysiu241 pisze:KIT GTO, Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały,
nie rozumiem cię wcale i nie staram się, w jednym temacie piszesz ze utrzymanie zafiry opc to nie małe koszty sypiesz cenami z rękawa oraz piszesz ze nie ma bata ale każdy przez to musi przejść
kysiu241 pisze:Zafira Opc to drogie auto w utrzymaniu, i radzę nie oszczedzac przy zakupie taki samochod swoje musi kosztowac, a okazjie u handlarzy nie istnieją. :P
a tu nagle okazuje się że to tylko pierdoły eksploatacyjne ;)
kysiu241 pisze:A co do napraw- twój jeździ całkiem bez awaryjnie i nie naprawiasz auta? :>
mam takie szczęście że nie, bo jestem zmuszony do kupowania nowych samochodów lub prawie nowych ;)

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#11 Post autor: kysiu241 »

KIT GTO, A ile osób na forum miało problem z OPC i pękniętym kolektorem, tylko ja? Nie spora ilość osob wymieniała turbo niestety taki ich urok. Co do utrzymania to nie jest tanie bo swoje kosztuje i kazdy może to potwierdzić, pozatym który samochód nie kosztuje. A co do tego że czesto zmieniasz auta na nowe :> to gratulacje nie każdy może sobie pozwolić na wymianę auta co chwilę tymbardziej nowego jak piszesz. No chyba że należysz do osób które wykupują dobre auta z ubezpieczeniem itd potem pojeździć nim trzeba jakiś czas i auto odsprzedac z cofnietym licznikiem i zminimalizowanym wyposażeniem wykrecajac co się da a wciskając kupującemu za podobną kasę co dałeś lub po picowaniu nawet za wyższą. :> Ciebie jak auto wnerwi to nie psioczysz na niego, ja trochę tak i co z tego, masz z tym problem to nie czytaj.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 17:12 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#12 Post autor: KIT GTO »

pewnie tyle samo co ON z dpfem i pewnie tyle samo co ci z Cimem i pewnie ............. ;)
i co mają się bać ?
nie musisz gratulować ale dziękuję za uznanie :piwo:

nie znam tych osób ale widzę że sporo o nich wiesz, czyż być z takiego miejsca miał swoją ZB ? bo jak sam stwierdziłeś była mocno tania ? podeślij kontakt na pw jeśli można do tego kogoś ;)

tak wiem jest opcja ignoruj ale lubię czytać takie wypociny ;)

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#13 Post autor: rafant4011 »

Spokojniej, :> macie coś do siebie? piszcie na PW...
Nie wszystkich interesują takie wypowiedzi (ostrzegam) :czerwona:
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 19:09 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

jarnotp

#14 Post autor: jarnotp »

@omegus wrzuc temat do zaufaneauto.pl, Tymoteusz sciagnie Ci zafire ze Szwajcarii. Przebiegi sa zawsze oryginalne. Gosc generalnie nie ma nic do ukrycia i jak cos jest do zrobienia to oficjalnie o tym informuje.
Ja kupilem OPC z 2007r z kompletem opon zimowych na alusach 17", oryginalnymi lampami i grillem w bagazniku jako gratisy! Kwota 24.000zl na gotowo. Znajdz mi handlarza, ktory dodaje cale kola w cenie auta? Wszyscy wyciagaja co sie da i sprzedaja zeby pare "stowek" jeszcze zarobic. W zaufaneauto.pl takich sytuacji nie ma, jest to jednoosobowa firma i chlopak naprawde żetelnie podchodzi o kazdego klienta.

Pzdr
Piotrek

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#15 Post autor: czarekcw »

Oryginalne lampy i grill w gratisie- o co tu chodzi? Jakoś tuningowych lamp do ZB nie ma więc szczegóły prosimy.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”