[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego - jest to przynajmniej z wyglądu Op-com, ale cena u tego gostka jest kosmos.
TUTAJ masz link do gościa, od którego kilku naszych userów kupiło i żaden nie zgłosił uwag, że coś nie tak z nim jest.
TUTAJ masz link do gościa, od którego kilku naszych userów kupiło i żaden nie zgłosił uwag, że coś nie tak z nim jest.
koolego mktbg jakośc paliwa w tych motorach to podstawa!!!!
mam kolege co prawda Saab 9,5 z motorem 150km - ten sam co w ZB, VC i pokusił sie na wyjazd na Ukraine. Zatankował na Shellu UA i tragedia... na 3/4 zbiornika jakie wlał musiał dolać 2 opakowania uszlachetniacza bo silnik zaczał na 3 gary pracowac i sie dławił. Dopiero zalanie specyfikami i odrobiną beznyny przetkało wtryski.
to świadczy jak nalezy dbac o współczesne motory...
Co do twoich problemow sugeruję sprawdzić dolot do spręzarki, EGR i DPF...
mam kolege co prawda Saab 9,5 z motorem 150km - ten sam co w ZB, VC i pokusił sie na wyjazd na Ukraine. Zatankował na Shellu UA i tragedia... na 3/4 zbiornika jakie wlał musiał dolać 2 opakowania uszlachetniacza bo silnik zaczał na 3 gary pracowac i sie dławił. Dopiero zalanie specyfikami i odrobiną beznyny przetkało wtryski.
to świadczy jak nalezy dbac o współczesne motory...
Co do twoich problemow sugeruję sprawdzić dolot do spręzarki, EGR i DPF...
Temat rozwiązany. Te błędy dotyczą DPF (zapchany na prawie 200 %)
Problem jest bardziej skomplikowany. Miałem też błędy 048006 oraz 048106. Niby nic za niskie napięcie na wentylatorze ale według gości z ASO to powodowało, że nie włączało się wypalanie DPF.
Goście w ASO zmienili bezpiecznik (wg rachunku 8 zł + usługa elektryczna 20 zł ) pokasowali błędy i zainicjowali wypalanie i jakoś poszło. Potem jeździłem przez 20 minut na "3" przy 3000-4000 obrotów i mrugającej spiralce i wszytko wróciło do normy.
Pozdrowieniowa dla ASO w Mielcu w sumie skasowali mnie na 98 zeta
(czasami tak nie wiele trzeba do szczęścia).
Teraz wiem, że każdy z hOPLEM powinie mieć swojego techa .
Techy dla wszystkich !!!!!!
Problem jest bardziej skomplikowany. Miałem też błędy 048006 oraz 048106. Niby nic za niskie napięcie na wentylatorze ale według gości z ASO to powodowało, że nie włączało się wypalanie DPF.
Goście w ASO zmienili bezpiecznik (wg rachunku 8 zł + usługa elektryczna 20 zł ) pokasowali błędy i zainicjowali wypalanie i jakoś poszło. Potem jeździłem przez 20 minut na "3" przy 3000-4000 obrotów i mrugającej spiralce i wszytko wróciło do normy.
Pozdrowieniowa dla ASO w Mielcu w sumie skasowali mnie na 98 zeta
(czasami tak nie wiele trzeba do szczęścia).
Teraz wiem, że każdy z hOPLEM powinie mieć swojego techa .
też tak myśle ale problem dotyczy głównie uzytkowników cdti. Sam też namawiam każdego użytkownika...jako ... że sam też zostałem namówiony słowami kolegi kicaja, który stwierdził w jednym z wątków, że nie wyobraża sobie używać zb cdti bez op coma....ja teraz też....i śmiem twierdzić, że każdy użytkownik cdti z dpf'em bez op coma (czytaj: bez monitorowania dpf) i bez lektury tego forum, któregoś pięknego dnia obudzi się z ręka w nocniku ... i napisze i u nas "mam problem'. Ty teraz też widzisz, że gdybyś znał problem wcześniej i miał op-coma, nie dopuściłbyś do zapchania dpf-u do 200%. Ja dziś sprawdzałem i mam 95% tak wieć jeżdzę mocniej aby dać mu szansę zainicjowania wypalania i wiem że musze uważać teraz przed każdym wyłaczeniem silnika. Swoją drogą rozgrzałem go do 95 stopni....ale niestety nici z wypalania...może jutro....i znowu musze jeździć ostrzej.....co oczywiscie zwieksza zuzycie paliwa... a potem samo wypalanie i znowu wyższe zużycie paliwa.... i gdzie tu ekologia i oszczędność?mktbg pisze: Teraz wiem, że każdy z hOPLEM powinie mieć swojego techa .
czyli wypalanie stacjonarne nie dało pałnego sukcesu.mktbg pisze: zainicjowali wypalanie i jakoś poszło. Potem jeździłem przez 20 minut na "3" przy 3000-4000 obrotów i mrugającej spiralce i wszytko wróciło do normy.
1. Spiralka zapaliła się od razu po wyjeżdzie z ASO?
2. Chłopaki z ASO powiedzieli Ci ze filtr się w pełni nie wypalił i że będziesz musiał go jeszcze przegonić auto?
Goście powiedzieli, że stacjonarnego wypalanie przy takim zapchaniu nie można odpalić.
Wyprowadzili mi auto przed ASO, odpalili, podpięli techa , kontrolka świec zaczęła mrygać.
Oni kazali mi gonić i cisnąć (min. 50 km/h i 3000 obr) i tak goniłem z nożami w oczach na każdego kto chciał hamować, a padał lekko deszcz (musiałem wyglądać jak mocno pi***olnięty kierowca ale czego się nie robi dla Zośki)
Wyprowadzili mi auto przed ASO, odpalili, podpięli techa , kontrolka świec zaczęła mrygać.
Oni kazali mi gonić i cisnąć (min. 50 km/h i 3000 obr) i tak goniłem z nożami w oczach na każdego kto chciał hamować, a padał lekko deszcz (musiałem wyglądać jak mocno pi***olnięty kierowca ale czego się nie robi dla Zośki)
Co prawda jestem jeszcze na etapie kupna Zafiry B ale nurtuje mnie temat DPF-u. Wiem już z tego forum że proces dopalania jest sterowany automatycznie. Z założenia to auto będzie również sporo jeździć w mieście i w dodatku użytkowane będzie również przez moją żonę co w przypadku zaawansowanej techniki (CDTI) może oznaczać problemy Boję się przypadku gdy np. kontrolka świec się zapali, żona to zignoruje a potem może być za późno W związku z tym jestem ciekaw czy np. wybierając się w trasę system sam "zadba" o dopalenie filtra czy też muszę to jakoś "wymusić".
Dzięki z góry za info
Dzięki z góry za info
Ostatnio zmieniony 18 paź 2011, 11:45 przez ronin, łącznie zmieniany 1 raz.
Objawy czyli zwiększone obroty biegu jałowego, wzrost spalania pokazany na komputerze ? A gdy zapali się lampka na desce rozdzielczej to oznacza że nie powinno się przerywać dopalania, tak ?pablomaxim pisze:W moim przypadku , musiałem zaprosić żonkę na kilka wycieczek samochodem, aby trafić na wypalanie DPF. Udało się chyba za 4 razem. Teoria swoją drogą ale jak pokażesz jakie są objawy wypalania to nawet osoby mniej zorientowane załąpią o co z tym biega.
wszelakie info odnośnie dpf znajdziesz w temacie
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260
ten post trzeba zamknąc bo się robi bałagan, kontyuuj ewentualne pytania w w/w temacie.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260
ten post trzeba zamknąc bo się robi bałagan, kontyuuj ewentualne pytania w w/w temacie.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 15:51 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie do końca tak jest jak piszesz. Wielu forumowiczów pisało już o objawach wypalania DPF i nie ma sensu duplować postów. Odrobinę wolnego czasu i lektura forum i wszystko staje się jasne.http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1260ronin pisze:
Objawy czyli zwiększone obroty biegu jałowego, wzrost spalania pokazany na komputerze ? A gdy zapali się lampka na desce rozdzielczej to oznacza że nie powinno się przerywać dopalania, tak ?
Witam. Wiem ze dużo już o tym było , nie mniej jednak przeczytałem już wszystkie tematy i mam mętlik w głowie , wszystkie tematy podobne jednak rożnią się od mojego problemu. No więc. Podpiełem auto pod op-coma , wyskoczyły nastepujące błedy 062202 , P0622. P0234. 190175 P1901. EGR kupiłem nowy, nie zacinał się i wszystko chodziło łatwo, kolektor dolotowy, przepustnica przeczyszczone. Auto w ogóle nie ma mocy. Przy starcie samochodu taki dziwny zgrzyt slychać jakby moze gdzieś z dołu samochodu, tak samo przy gwałtownym nacisnieciu i puszczeniu gazu, wydaje mi sie może poduszki nie wytrzymują już. Nasycenie filtra 90%. Próbowałem dwa razy wypalać op-comem, jednak wyskakiwało auto z kluczykiem i próby sie konczyły, przeganiałem je troche , ale to nic nie pomaga. Kierowniczki od turba są ok.