[B]Osłona chłodnicy na zimę

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Czesławo Moreno
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 1.8 +
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#46 Post autor: Czesławo Moreno »

andreff84 pisze:Zima się zbliża a przeglądając internet natrafiłem na coś takiego:

http://allegro.pl/oslona-zimowa-wlotu-p ... 29802.html

Jak miałem poprzednie auta to zawsze coś dawałem, żeby przykryć chłodnice, żeby auto szybciej się nagrzewało. Czy używał ktoś tej osłony w zafirze i czy jest sen jej stosowania? Czy zasłanianie chłodnicy było dobre w dużych fiatach i maluchach a w zafirze już nie przystoi??? :lol:
Coś link nie trybi :?: :/

Poprawiłem, już działa
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2017, 17:27 przez Czesławo Moreno, łącznie zmieniany 2 razy.
czarekcw

#48 Post autor: czarekcw »

Ja osobiście nie widzę powodu, aby w nowoczesnych autach takie coś stosować. To nie Duży Fiat bądź Polonez aby tak się zabezpieczać- mamy termostaty, wentylatory aby "wspomagać" się brakiem powietrza do chłodnicy. Ja na pewno nie myślę o takim czymś mając silnik po mapie i jeszcze z automatem.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#49 Post autor: rafant4011 »

Ja myślałem nad dolną osłoną, żeby trochę zabezpieczyć chłodnice klimy przed zimą(sól, żwir, lód). :mysli:
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2017, 22:19 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Mawerix

#50 Post autor: Mawerix »

Ja osobiście nie widzę powodu, aby w nowoczesnych autach takie coś stosować. To nie Duży Fiat bądź Polonez aby tak się zabezpieczać- mamy termostaty, wentylatory aby "wspomagać" się brakiem powietrza do chłodnicy. Ja na pewno nie myślę o takim czymś mając silnik po mapie i jeszcze z automatem.
Ale jak Ci mroźny wiaterek nie dmucha po silniku i nie hula po komorze w czasie jazdy to silnik się ładniej nagrzewa a to ważne na krótkich trasach, te nowoczesne wcale nie znaczy lepsze, mój stary poczciwy c20ne rozgrzewał się bardzo szybko niezależnie od warunków a te nie które jak to nazywasz nowoczesne diesle są tak oszczędne że do ogrzewana wnętrza muszą mieć elektryczne podgrzewacze płynu chłodzącego :lol:
cypis36

#51 Post autor: cypis36 »

Cześć .

Dobrej jakości osłona jest do zakupienie w firmie H... . Większość ludzi, którzy zakupili owiewki na przód i tył z tej firmy włącznie ze mną są zadowoleni.

Pozdrawiam Marcin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”