Czyszczenie przepustnicy /egr w 1.7 cdti

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
m@@rcin

#16 Post autor: m@@rcin »

co do uszczelek jak kto uwaza mozna nowe albo stare zalozyc, czyszczenie EGR di czystych rzeczy nie nalezy takze o pesecie nawet niebedziesz myslal. Dobrze zakupic jakis plyn do mycia silnikow najlepiej K2.
Orbit

#17 Post autor: Orbit »

do tych celów używa się płynów do czyszczenia przepustnicy TUTAJ
piotrewq

#18 Post autor: piotrewq »

Żeby sprawdzić czy winowajcą w "szarpaniu" i nierównych obrotach jest egr mogę odpiąć od niego wiązke? nic sie nie stanie dpf'owi? i jeżeli przestanie szarpać czyli egr do wymiany...da radę tak to sprawdzić?

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Sie 27, 2011 20:47 ]
i czy błąd który się zapewne pojawi nie zniknie gdy spowrotem wepnę wiązke ? będę musiał go usunąć kompem?
m@@rcin

#19 Post autor: m@@rcin »

jak chcesz sprawdzic czy wina jest egr to zaslep go. napewno nic sie niestanie a bedziesz wiedzial. najprostrzym spospobem jest zrobienie zaslepki z puszki od piwa, przecinasz ja zeby wyszla cienka blaszka odrysowujesz uszczelke robisz otwory zakladasz i bedziesz wiedzial czy to egr.
Przemcio

#20 Post autor: Przemcio »

piotrewq pisze:czy winowajcą w "szarpaniu"
coś mi mówi ze przytrafiła się twojemu silnikowi typowa dla niego usterka. Awaria zaworu wysokiego ciśnienia w CR :/ Jeśli tak to ASO >> diagnoza Techem + zawór 550-670 + koszt wymiany :>
arteq

#21 Post autor: arteq »

Cześć, podepnę się do tematu, udało się komuś ustalić przyczynę błędu bo mam podobne objawy co piotrewq , :?:
Skasowany użytkownik 6483

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

white91 pisze:Witam.

Po rozłożeniu przepustnicy, czyszczeniu jej i egr na tyle na ile sięgałem bez jego zdejmowania auto nie chce zakręcić.

Ściagałem też metalową rurę do kolektora od egr, przepływomierz itd. Wszystko poskręcane i nic...wał sie obraca. Kupiłem nowy akumulator, wymieniłem filtr paliwa i zalałem dużo paliwa i ciągle to samo.

Czasem już jalby prawie i znów słabnie i nic. Paliwo podaje...psikałem nawet samostartem... już nie mam sił a auto dalej stoi.

Proszę o pomoc.

Już za trzecim razem już brzmiał inacz

https://youtu.be/z-9FmKyRJTw

Tu wątek gdzie nie możemy znaleźć rozwiązania. Ale jest więcej detali i historia:

forum temat
Sprawdź sobie błędy i ew jeszcze raz posprawdzaj czy wszystko zamontowałeś dokładnie .
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 20:24 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#23 Post autor: kysiu241 »

A filtr paliwa odpowietrzyłeś? Odłączałeś przewody paliwowe od filtra?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 19:50 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
white91

#24 Post autor: white91 »

Wszystko rozkręcałem i znów składałem. Układ paliwowy vhyba sam powinien sìę odpowietrzyć? Czy rury na turbinie mają naczenie przy odpalaniu?

Przepustnica jest w pozycji otwartej maks przy montowaniu
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#25 Post autor: kysiu241 »

W benzynie sam się odpowietrzy w dislu już nie, musisz odpowietrzyć układ.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
white91

#26 Post autor: white91 »

Odlączałem wczoraj...dziś już tylko pokrywe od filtra by go wymienić. Zalałem go całego paliwem

Ale przez to nie startuje? Jal to zrobić?;) tylko nie wierze w strzykawki i butelki...raczej dziwne by opel zrobił rozwiązanie. Będę wdzięczny za odpowiedź
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 19:53 przez white91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#27 Post autor: kysiu241 »

Kiedyś w starszych silnikach był odpowietrznik na górnej pokrywie filtra. Ty masz trochę wiadomości na temat wymiany filtra Link Ewentualnie sprawdź przewody czy dobrze podpięte a nie na odwrót.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 20:00 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
white91

#28 Post autor: white91 »

Jesteś pewny, że w z17DTH trzeba odpowietrzyć? To astra H a nie Zafira ale silniki chyba identyczne więc nie wiem, czy tak samo się odpowietrza.

wężyki na pewno dobrze podpięte.
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#29 Post autor: kysiu241 »

Astra zafira jedno i to samo, filtr zalałeś paliwem po wymianie do pełna? Jeśli nie to na pewno masz zapowietrzony układ, musisz zalać do pełna zbiorniczek filtra i w górnej części masz śrubkę musisz ją wykręcić i strzykawką uzupełnić do pełna, następnie wkręć śrubkę bo będziesz miał paliwo na całym silniku, procedurę pewne będzie trzeba powtórzyć parę razy.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 20:17 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
white91

#30 Post autor: white91 »

Tak zalałem po brzeg i zakręciłem...Czyli koniecznie na 100% trzeba odpowietrzyć? Jak ?:)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 20:19 przez white91, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”