Wyrwane ograniczniki drzwi

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Colleague

Wyrwane ograniczniki drzwi

#1 Post autor: Colleague »

Witam jestem zarówno nowym forumowiczem jak i nowym posiadaczem tytułowego opla forum.
Autku nie mam nic do zarzucenia oprócz jednego mankamentu który mnie przeraził!!! a mianowicie wyrwany ogranicznik tylnych lewych drzwi oraz naderwany ogranicznik tylnych prawych drzwi . Czym to jest spowodowane i ile gdzieś kosztuje naprawa czegoś takiego jeżeli się ktoś z tym spotkał ..
Pozdrawiam

Bastion

#2 Post autor: Bastion »

Colleague pisze:a mianowicie wyrwany ogranicznik tylnych lewych drzwi oraz naderwany ogranicznik tylnych prawych drzwi . Czym to jest spowodowane i ile gdzieś kosztuje naprawa czegoś takiego jeżeli się ktoś z tym spotkał ..
Naderwany ogranicznik? Jezeli dobrze sie domyslam to chodzi o poluzowanie sie sruby mocujacej ogranicznik do slupka pomiedzy drzwiami- koszt zerowy wystarczy to dokrecic kluczem torex (jezeli dobrze pamietam to jest T 40)

Urwany ogranicznik? Zalezy od ktorej strony ogranicznik jest wyrwany jezeli od strony slupka to wystarczy wkrecic nowa srube. Jezeli ogranicznik nie trzyma od strony drzwi to
trzeba rozbierac cale drzwi zdaje sie razem z glosnikami. Roboty na 1-2 godziny wiec koszty nie powinny przekroczyc 100- 200 zl.

Jakie moga byc przyczyny? No nie wiem ale co 50- 70 kkm musze dokrecac torexem srube na slupku w tylnych dzwiach. Niewiem czemu to sie tak luzuje... zaprojektowali zly skok gwintu albo nie dali podkladki. Tak czy inaczej mam w mojej Zosce DTI wlasnie z rocznika 2003 dokladnie podobny problem.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: scaniairizar »

moze pękło w drzwiach ? ta przelotka ? u mnie tez to jest popękane...
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Colleague

#4 Post autor: Colleague »

U mnie popękała blacha najprawdopodobniej dlatego iż jeździł 4 lata w firmie transportowej ... i drzwi nie były używane a poprzedni 2-gi właściciel Niemiecki opla używał go bardziej do rodzinnych celów i zastałe ograniczniki powyrywały blachę ... nie wiem ale chyba nie obejdzie się bez spawania ... ale widzę że to nie tylko u mnie a już się bałem że coś w nim jest nie tak .

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: scaniairizar »

ja zasponsorowałem blache z dwóch stron i skręciłem śrubą 6tką.
it's forfit śwagier!

Colleague

#6 Post autor: Colleague »

Zrobiłem to samo i chyba będzie dobrze ;] bynajmniej mam taką nadzieje bo spawać drzwi nie chcę .. NO dzięki za podpowiedź teraz mój zefir jest idealny.
Pzdr

Bastion

#7 Post autor: Bastion »

scaniairizar pisze:ja zasponsorowałem blache z dwóch stron i skręciłem śrubą 6tką.
Co to jest to "zasponsorowanie blachy"?
Nigdy sie nie spotkalem z takim terminem a google milcza.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#8 Post autor: scaniairizar »

w sensie ze podłozyłem blache z jednej i z drugiej strony drzwi, odpowiednio naciętą, i skręciłem śrubami które trzymają ogranicznik...

jak tyllko mi auto wróci to zrobie zdjęcie ;)
it's forfit śwagier!

Bastion

#9 Post autor: Bastion »

scaniairizar pisze:jak tyllko mi auto wróci to zrobie zdjęcie ;)
O bardzo bym prosil fote!

KOPERNIK

#10 Post autor: KOPERNIK »

Witam.dziś przeżyłem mękę naprawiając blachy w tylnych dzwiach lewa i prawa strona powyrywana była ale czemu to mi nie wiadomo :cry: zajęło mi to chyba ze 4-5 godz ale powstawiałem blachy i jakoś się na razie trzyma badziewie :/ zobaczę co będzie dalej się dziać czy będzie ok.pozdrawiam

kris

#11 Post autor: kris »

A czy ograniczniki tylnych drzwi w Zafirze są takie same co w Astra ?

darkp1

#12 Post autor: darkp1 »

U mnie to samo, w tych samych drzwiach.
Obrazek
Planuję z szablonu wyciąć blachę grubości ok. 2mm i wstawić, raczej z dwóch stron.

Trevor

#13 Post autor: Trevor »

darkp1 pisze:U mnie to samo, w tych samych drzwiach.
[url=http://www.inzaghi89.is.net.pl/uploads/thumbs/200908301829IMG_1210.JPG]Obrazek[/url]
Planuję z szablonu wyciąć blachę grubości ok. 2mm i wstawić, raczej z dwóch stron.
Ja wsadziłem podkładki zwykłe podkładki metalowe z obu stron drzwi i ponad pół roku jest ok.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: scaniairizar »

darkp1, ja dokładnie tak zrobiłem jak Ty napisałeś.
it's forfit śwagier!

darkp1

#15 Post autor: darkp1 »

Ja mam tak:
Obrazek

Obrazek

Jak widać blacha dwójka, wewnątrz i zewnątrz, już nawet trochę pordzewiała :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”