Okres przedświąteczny, moje paczki z Ali i innych sklepów też się wleką.LWPM pisze:nie wiem... minęły juz dwa tygodnie. Ostatnio mniej więcej tyle czekałem na PCB. Do weekendu mam nadzieję, że przyjdątOmki pisze:Kiedy dojadą części do nowych modułów ?
Moduł komfortu do Zafiry B
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
co prawda nadal części nie mam, ale na zachętę... krótki filmik z działania nowej funkcji... jeszcze nie dokończone, ale ideę myślę, że jasno widać
[media]https://www.youtube.com/watch?v=Zz7c7nKcg0I[/media]
[media]https://www.youtube.com/watch?v=Zz7c7nKcg0I[/media]
Ostatnio zmieniony 24 lis 2017, 12:41 przez LWPM, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
wartości wyświetlane są z https://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PIDs
to o co pytasz to inna funkcja, której tutaj nie pokazałem jeszcze - zostawiam na bliżej nieokreśloną przyszłość,
ale widać już teraz na filmiku nową zakładkę (Silnik, pod Z17DTJ) - tam będą różne inne rzeczy, niestandardowe, specyficzne dla konkretnego silnika.
to o co pytasz to inna funkcja, której tutaj nie pokazałem jeszcze - zostawiam na bliżej nieokreśloną przyszłość,
ale widać już teraz na filmiku nową zakładkę (Silnik, pod Z17DTJ) - tam będą różne inne rzeczy, niestandardowe, specyficzne dla konkretnego silnika.
-
- Zafiromaniak
wrzuciłem jakąś wersję testową... kto ma ochotę może sprawdzićMakary pisze:od kiedy dostępne dla userów? Chociaż wersja do testów ...
Nie wszystko jest dokończone, PIDy można sobie zobaczyć na wikipedii. Nie wszystkie są zrobione (tak mniej więcej do 0x52), niektóre mogą się źle wyświetlać. Z poziomu modułu można wybrać tylko niektóre (te najważniejsze wg mnie - tak mi się wydaje, resztę tylko przez dpf_config. jeśli coś jest ważniejsze, dajcie znać.)
Jeśli coś nie działa tak jak powinno, dajcie znać.
Jak to skonfigurować:[hide]pobieramy najnowszy dpf_config.exe i potem po kolei:
włączamy zakładkę:
Kod: Zaznacz cały
ecm.visible = true
ecm.pid_idle[1] = 0x04
Tak samo dla
ecm.pid[1] = 0x10
Szybkość odświeżania ustawiamy
ecm.refresh_timeout = 300
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, 15:51 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
Makary pisze:jakiej komendy użyć aby dpf wyświetlał się również w pasku informacji na przemian z siłą nawiewu jak na filmiku?
ecc.use_box = true
nowym configiem ustawisz wszystko co widać na filmiku, ale po samej aktualizacji domyślnie nic Ci się samo nie włączy. Nie wiem co chcesz jeszcze sobie zmienić, ale zakładki Silnik, pod Z17DTJ na razie używać nie można.Makary pisze:Czy nowy konfig wgrywa już jakieś ustawienia z filmu czy trzeba je indywidualnie konfigurować?
Proponuję uruchomić dpf_config.exe z parametrem info - dostaniesz spis wszystkich możliwych parametrów.
Możesz pokombinować jak masz ochotę
- Broda_2014
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel_zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Zafiromaniak
poziom paliwa to 0x2F, ale jak wpiszesz 47, to też powinno zadziałaćMakary pisze:Czyli dla poziomu paliwa w zbiorniku muszę wpisać
ecm.pid.idle[1] = 0x47 czy 0x2F
i
ecm.pid[1] = 0x47 czy 0x2F
Próbuję składnię ogranąć
wpisujesz w pid_idle[] albo pid[]. To pierwsze jest na ekranie zakładki (bez wejścia do niej), to drugie jest po wejściu do zakładki. Jedno i drugie jest od siebie zupełnie niezależne. Możesz mieć inne wartości tutaj i tutaj