Witam
Niestety dopadł mnie chyba ten sam problem, majonez na korku w zbiorniku wyrównawczym, żółta kontrola oleju (mała ilość oleju) przy ostatniej wymianie w czerwcu.
Sprawdzałem głowicę za pomocą testera głowicy (plastikowa rurka z płynem chemicznym) - płyn nie zmienił koloru na inny.
Na komputerze bez błędów.
Czy da się zdiagnozować, że to na pewno uszczelka chłodniczki oleju a nie coś innego? Nie chce się wpakować w niepotrzebne koszty.
Mój samochód to Opel Zafira 1.8 z18xer
"Majonez pod korkiem zbiornika wyrównawczego"
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Myślę, że to co innego. Przy nie dogrzanym silniku majonez mógłby się zrobić, ale na korku wlewu oleju. Tutaj majonez pokazał się na korku zbiorniczka wyrównawczego co sugeruje olej w płynie chłodniczym.
Najczęstszą przyczyną jest uszczelka pod głowicą.
Auto ma LPG?
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
Tak niestety auto ma założoną instalację gazową firmy STAG.
Tak jak pisałem wcześniej, głowicą sprawdzana amatorskim testerem szczelności głowicy.
Czy nie szukać w kierunku chłodniczki oleju?
Tak niestety auto ma założoną instalację gazową firmy STAG.
Tak jak pisałem wcześniej, głowicą sprawdzana amatorskim testerem szczelności głowicy.
Czy nie szukać w kierunku chłodniczki oleju?
-
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
A w tych silnikach to nie jest jednak częściej problemem chlodnczka? U mnie tak właśnie było, auto miało 119 kkm, olej w płynie z powodu problemów z chłodniczką. Po wymianie problem znikł. Być może wystarczy wymienić same uszczelki, wtedy koszt dużo niższy...mariusz131 pisze: ↑05 gru 2017, 23:05 Myślę, że to co innego. Przy nie dogrzanym silniku majonez mógłby się zrobić, ale na korku wlewu oleju. Tutaj majonez pokazał się na korku zbiorniczka wyrównawczego co sugeruje olej w płynie chłodniczym.
Najczęstszą przyczyną jest uszczelka pod głowicą.
Z góry dziękuję
U mnie tak samo się stało, przy przebiegu ok 160k poszła uszczelka chodniczka oleju - dużo czytałem to forum przed zakupem Zafiry i tylko czekałem aż ten problem i u mnie wystąpi. Po naprawie, trochę później pojawił się problem z komunikatem na komputerze o niskim poziomie płynu chłodniczego - choć ten był w dobrej formie. Ten problem został rozwiązany poprzez wymianę całego zbiorniczka. Prawdopodobnie nawalił czujnik - pewnie przez to, że olej dostał się do zbiornika.
- prymus2103
- Bywalec
- Imię: Robert
- Auto: Opel Astra
- Model: J
- Oznaczenie silnika: A14NEL
- Kontakt:
W tym silniku , pierwsze to chłodniczka oleju do sprawdzenia , zestaw uszczelek tylko oem i powinno wystarczyć .
https://www.facebook.com/autoserwisplos ... e=bookmark
Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/
Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)
Montaż Instalacji Gazowych LPG - http://www.lpgtech.pl/
Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki , na cuda trzeba chwilę poczekać :-)