Moduł komfortu do Zafiry B
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
U mnie błędy wali non stop a jak dam ten wpis to nie widzi silnika, podobno to wina licznika ;(
Ogólnie to skąd masz b11 skoro b10 jest dopiero?
Ogólnie to skąd masz b11 skoro b10 jest dopiero?
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 11:59 przez Ostap, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie dostał od Łukasza po naprawie
my pewnie na dniach dostaniemy nową wersję
my pewnie na dniach dostaniemy nową wersję
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Rozkodowałem PID'y, wrzuciłem do konfiga, ale ekran mam pusty.
Moje PIDy:
PIDy 01-20: BE1FB811
PIDy 21-40: 80060011
PIDy 41-60: 78D00000
Kod: Zaznacz cały
Dostępne pidy: 01 03 04 05 06 07 0C 0D 0E 0F 10 11 13 14 15 1C 21 2E 2F 3C 42 43 44 45 49 4A 4C
Wpisz do konfiguracji:
ecm.available_pids = 01 03 04 05 06 07 0C 0D 0E 0F 10 11 13 14 15 1C 21 2E 2F 3C 42 43 44 45 49 4A 4C
PIDy 01-20: BE1FB811
PIDy 21-40: 80060011
PIDy 41-60: 78D00000
ZB
ZC
ZC
-
- Zafiromaniak
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
kontrolka IDC+ to właśnie jest CDCpalibrzuch pisze:Kolego LWPM czy jest dostępna kontrolka IDS+ na liczniku bo jakoś w spisie jej nie widzę
tak jak Ci pisałem - po naprawie wgrałem konfigurację, którą znalazłem u siebie - być może nie kompletnątOmki pisze: ↑07 sty 2018, 10:48 W poprzednim konfigu (w v0.2b8 na pewno, potem miałem awarie modułu i dostałem już z wersją v0.2b11) był taki wpis, teraz tego wpisu nie ma.
Coś się zmieniło w podejściu z tymi błędami ?Kod: Zaznacz cały
# Użyj odczytu parametrów jak w standardzie OBD (Mode 01) zamiast odczytu specyficznego dla Opla. # Włączenie tej opcji spowoduje rozwiązanie problemu z pokazującymi się kodami ECN na wyświetlaczu licznika. # Funkcja nie ma wpływu na odczyt parametrów DPF - brak w standardzie. engine.use_standard_read = true
Parę postów wyżej pisałem że sypie mi te błędy, a w wersji v0.2b8 tego nie miałem.
w kwestii tej wartości nic się nie zmieniło, jeśli jej potrzebujesz, to sobie po prostu włącz
to, że wyświetla ECNy to akurat wina licznika, a to, że nie widzi silnika - to akurat moja wina - jest już to poprawione w b11palibrzuch pisze:U mnie błędy wali non stop a jak dam ten wpis to nie widzi silnika, podobno to wina licznika ;(
b11 już jest, ale jeszcze kilka rzeczy chcę dorzucić... o czym nieco dalej
jak widać tutaj, na przyciski reaguje też radio. Ale można temu zapobiec w prosty sposóbnakajima pisze:Lewy górny kierownicy - animacja z przodu ( aczkolwiek niewygodne bo przy naciśnięciu przeskakują mi stacje radiowe)
Lewy dolny kierownicy - animacja z tyłu ( tu jest OK gdyż nie posiadam UHP i nie koliduje z niczym)
żeby radio nie reagowało na te przyciski na kierownicy, wystarczy w konfiguracji radia, w ustawieniach MSCAN włączyć UHP (telefon). Wtedy radio nie będzie reagowało na te przyciski. Być może pojawią się jakieś błędy w radio (bo się nie może dogadać z UHP - moduł udaje UHP, ale nie do końca idealnie), ale to bez znaczenia.
To samo można by spróbować z UHP - spróbować w konfiguracji MSCAN wyłączyć UHP - być może przestanie reagować na własne przyciski (?) Nie sprawdzałem tego, nie mam UHP - niestety
Dodatkowo można przypisać kilka akcji do jednego przycisku! Ustawiając inny czas naciśnięcia, dodatkowo ustawiając np
key.helper.min = 10
key.helper.id = 0x0AA5
napompowałem 3 koła do 2.5 bara i jedno do 0.7 bara (mało, widać, że mało, ale jak się nie przyjrzysz to można nie zauważyć - szczególnie w nocy - w każdym razie można normalnie jechać przy takich ciśnieniach)
i w takiej konfiguracji moduł potrafi wskazać koło w którym jest za niskie ciśnienie. Wymaga trochę testów czy to faktycznie działa jak powinno, bo za dużo czasu nie miałem.
W każdym razie moduł przy prędkości ~90km/h bezbłędnie wskazał koło
Mam pytanie do tych co faktycznie mają DDS. Zasadę działania systemu znam, ale jak on działa fabrycznie (DDS bez TPMS)? Jakie ma możliwości, jaki spadek ciśnienia potrafi wykryć?
Czy to co moduł potrafi faktycznie jest coś warte, czy szkoda się w to bawić?
Moduł oczywiście działa na zwykłym ABS+ESP, który nie obsługuje ani DDS, ani TPMS, ani nic innego.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 22:02 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Paweł DDS ja mam i jako były wulkanizator coś o tym wiem.
DDS jest środkiem :
System pośredni - wykorzystuje informacje o prędkości obrotowej koła dostarczone przez czujniki systemów ABS i ESP.
DDS chciałem u siebie wykorzystać do aktywacji animacji z tyłu w formie podziękowania zamiast awaryjnych , jest taka możliwość?
DDS jest środkiem :
System pośredni - wykorzystuje informacje o prędkości obrotowej koła dostarczone przez czujniki systemów ABS i ESP.
DDS chciałem u siebie wykorzystać do aktywacji animacji z tyłu w formie podziękowania zamiast awaryjnych , jest taka możliwość?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- Ostap
- Zafiromaniak
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ja mam DDS z TPMS i działa to rewelacyjnie. Dobry wskaźnik ciśnienia pokazuje dokładnie tyle co na wyświetlaczu komputera.
R
Jak działa bez TPMS niestety nie wiem.
Kontrolka przyda się dziękuję za info.
R
Jak działa bez TPMS niestety nie wiem.
Kontrolka przyda się dziękuję za info.
-
- Zafiromaniak
Łukasz dochodzą Ci moje wiadomości na PW, czy już wolisz nie odpisywać ?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
-
- Zafiromaniak
na wszystkie wasze PW odpowiem jutro - czytam wszystko na bieżąco, ale w weekend zwykle nie odpisuję, chyba, że to naprawdę coś ważnego
też trzeba kiedyś odpocząć...
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 22:42 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
To najlepiej się w ogóle nie logować na forum.
Też tak mam aaaaa tylko zerkne co ciekawego a potem czytam pół godziny
Też tak mam aaaaa tylko zerkne co ciekawego a potem czytam pół godziny
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Normalne jest to że po włączeniu tej opcji, zamiast losowych wartości, przez chwilę jest tylko ECN000000.LWPM pisze: ↑07 sty 2018, 21:45tak jak Ci pisałem - po naprawie wgrałem konfigurację, którą znalazłem u siebie - być może nie kompletnątOmki pisze: ↑07 sty 2018, 10:48 W poprzednim konfigu (w v0.2b8 na pewno, potem miałem awarie modułu i dostałem już z wersją v0.2b11) był taki wpis, teraz tego wpisu nie ma.
Coś się zmieniło w podejściu z tymi błędami ?Kod: Zaznacz cały
# Użyj odczytu parametrów jak w standardzie OBD (Mode 01) zamiast odczytu specyficznego dla Opla. # Włączenie tej opcji spowoduje rozwiązanie problemu z pokazującymi się kodami ECN na wyświetlaczu licznika. # Funkcja nie ma wpływu na odczyt parametrów DPF - brak w standardzie. engine.use_standard_read = true
Parę postów wyżej pisałem że sypie mi te błędy, a w wersji v0.2b8 tego nie miałem.
w kwestii tej wartości nic się nie zmieniło, jeśli jej potrzebujesz, to sobie po prostu włącz
Myślałeś czy by nie dało się zrobić coś takiego jak gearshift indicator wraz informacją czy zmienić bieg w górę czy w dół ?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2018, 08:00 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB
ZC
ZC
-
- Zafiromaniak
to jest normalne, pojawia się przy odczycie błędów ze sterownika silnikatOmki pisze:Normalne jest to że po włączeniu tej opcji, zamiast losowych wartości, przez chwilę jest tylko ECN000000.
myślałem o tym, da się to zrobić. problem byłby z informowanie o tym... najlepiej by było użyć kontrolek na liczniku... tylko jakoś tak żadna nie wydaje się być odpowiedniatOmki pisze:Myślałeś czy by nie dało się zrobić coś takiego jak gearshift indicator wraz informacją czy zmienić bieg w górę czy w dół ?
-
- Zafiromaniak
jedynie co mi przychodzi pomysł z gearshift to :
-kierunek w lewo święcący na stałe (bieg w dół)
-kierunek w prawo świecący na stałe (bieg w górę)
-kierunek w lewo święcący na stałe (bieg w dół)
-kierunek w prawo świecący na stałe (bieg w górę)