Moduł komfortu do Zafiry B
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
1. tak... tutaj doszła nowa opcja, którą trzeba włączyć - postaram sie wieczorem wrzucić nowy konfigurator, który da możliwość jej włączenia. póki co wejście do menu przez zakładkę UHP nie działa.
Zobacz tutaj: http://bugs.lwpm.eu/task/50
2. to ciekawe... przydało by się byś to jakoś dokładniej opisał, jak to powtórzyć... czy cokolwiek pomocnego by to poprawić
3. przechodzisz pomiędzy stronami przyciskiem SETTINGS
Zobacz tutaj: http://bugs.lwpm.eu/task/50
2. to ciekawe... przydało by się byś to jakoś dokładniej opisał, jak to powtórzyć... czy cokolwiek pomocnego by to poprawić
3. przechodzisz pomiędzy stronami przyciskiem SETTINGS
-
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Auto: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Model: H
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Po odpaleniu silnika moduł był widoczny normalnie, ale po chwili wszystko znikło, tak jakby został wyciagniety z gniazda, może to tylko zbieg okoliczności a może było to spowodowane tym, że uparcie próbowałem wejść w menu modułu przez zakładkę UHP , tak czy inaczej narazie działa normalnie. Po testuje trochę i jak będzie to się powtarzało to dam znać
-
- Świeżak
- Imię: Bartosz
- Auto: Astra H 1.7 CDTI
- Model: AH
Hej. Aktualizacja z interfejsu graficznego do 0.2.6 (eksperymentalna) nie działa tak jak trzeba. Z wersji 0.2.5 po aktualizacji dalej pokazywało 0.2.5 i takie same opcje. Czyli wnioskuję, że to po prostu wersja 0.2.5. Dopiero po aktualizacji ręcznej wskoczyło na 0.2.6 i jest ok.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2018, 08:06 przez twistINN, łącznie zmieniany 1 raz.
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Chciałbym zachęcić wszystkich do zagłosowania na zgłoszenie: http://bugs.lwpm.eu/task/33
Może nazwa niewiele mówi ale dzięki temu będzie możliwe włączenie np konkretnej kontrolki czy lapmy po wciśnięciu (przytrzymaniu) jakiegoś przycisku i będzie ona świeciła aż do ręcznego wyłączenia.
Ja konkretnie chcę wykorzystać to do włączenia kontrolki informującej o wyłączeniu poduszki powietrznej pasażera. Wiem że to kontrowersyjny temat ale bywają takie sytuacje kiedy najstarszy syn po prostu musi siedzieć z przodu i ta kontrolka mogła byłaby przydatna w czasie kontroli policyjnej.
Może nazwa niewiele mówi ale dzięki temu będzie możliwe włączenie np konkretnej kontrolki czy lapmy po wciśnięciu (przytrzymaniu) jakiegoś przycisku i będzie ona świeciła aż do ręcznego wyłączenia.
Ja konkretnie chcę wykorzystać to do włączenia kontrolki informującej o wyłączeniu poduszki powietrznej pasażera. Wiem że to kontrowersyjny temat ale bywają takie sytuacje kiedy najstarszy syn po prostu musi siedzieć z przodu i ta kontrolka mogła byłaby przydatna w czasie kontroli policyjnej.
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie wiem, ja zaproponowałem jakiś czas temu Łukaszowi opcję włączenia tej kontrolki np po przytrzymaniu guzika 0 przez 2s. On stwierdził że teraz tak się nie da, ale że to kiedyś zrobi i dodał to jako zgłoszenie http://bugs.lwpm.eu/task/33. Niestety podpisane to jest tak że raczej nikogo nie zachęci do głosowania, bo nie wiadomo naprawdę o co chodzi. Łukasz chyba zwraca uwagę na listę osób oczekujących jakiejś poprawki przy swoich pracach dlatego zachęciłem do zagłosowania na to
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2018, 17:20 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
i bardzo dobrze patrzysz na testowy konfigurator - tam się nic nie aktualizuje. wersja v0.2x6 jest od wczoraj dostępna normalnie dla każdego klikającego użytkownikatwistINN pisze: Aktualizacja z interfejsu graficznego do 0.2.6 (eksperymentalna) nie działa tak jak trzeba.
małe wyjaśnienie do akcji stałych:
nazwa może i bez sensu, ale chodzi tutaj o możliwość uruchomienia akcji w tle, która będzie działała zawsze podczas pracy modułu. W tej chwili uruchomienie jakiejkolwiek akcji wstrzymuje pracę modułu (odczyt parametrów, itp)... pewnie mało kto to zauważył, bo staram się unikać negatywnych efektów
ale prawda jest taka, że nie da się uruchomić akcji która trwa np 1 godzinę.
pomysł jest taki, by akcja mogła działać w tle z możliwością jej włączenie/wyłączenie w dowolnym momencie (np guzikiem).
drugim etapem są zdarzenia zaawansowane (czyli to co ucieszy Ostap i paru innych, które wymyślają różne dziwne scenariusze dla akcji )
będzie to to samo co akcje stałe, z tym, że będą one automatyczne włączane/wyłączane w zależności od jakiegoś stanu odczytanego z jakiegoś sterownika (tutaj mogę tylko powiedzieć, że napisanie własnej akcji jest dużo prostsze niż skonfigurowanie tego czegoś zapewne będzie - sądząc po wstępnym zarysie funkcje), no ale możliwości jakie to daje, mogą kogoś ucieszyć choć sam osobiście nie mam pomysłu co by tutaj sobie ustawić (ale inni mają )
masz rację, ale nie do końca. Do zadziała tylko, gdy akcja trwa, lub trwa inna akcja, lub są jakieś dodatkowe światła włączona, albo tryb SPORT.. generalnie warunków by sterownik faktycznie nie odzyskał kontroli nad sobą jest zbyt dużo, dlatego przyjmijmy, że sterownik odzyska kontrolę sam.Ostap pisze:Przecież taką kontrolkę można już teraz włączyć i nie oddawać jej możliwości sterowania.
Aby móc wyłączyć/włączyć coś i nie oddawać kontroli sterownikowi trzeba dodatkowo wysyłać TesterPresent co kilka sekund do każdego modułu. Z początku to robiłem, ale dawało to nieprzyjemne efekty, gdy coś się nie udało - jakiś błąd transmisji, czy coś - dlatego z tego zrezygnowałem. TesterPresent jest wysyłany w trakcie trwania akcji i w kilku innych przypadkach, ale NIE ZAWSZE.
faktycznie - nie podałembarek16 pisze:nie wiem czy Łukasz podał identyfikator bo ten symbol wyświetlany jest na wyświetlaczu obok dziennego przebiegu.
oczywiście, że się da - tak samo jak każdą inną kontrolkęOstap pisze: tego nie da się włączyć i pewnie prędko nie będzie dało
prawdopodobnie w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
55030B0101
Dzisiaj przyszła mi do głowy nowa funkcja w zakładce DPF - możliwość ręcznego włączenia procesu wypalania w czasie jazdy - oczywiście przy spełnieniu odpowiednich wymogów. Czy to jest realne?
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira B Famili 1.7 CDTI 2014r.
- Oznaczenie silnika: A17DTR