C0131 czyli pompa ABS firmy ATE model MK60 ma problem. Pompy mają problem z czujnikiem ciśnienia w obwodzie hamulcowym firmy Bosch.ABS działa normalnie. Awaria ta nie zagraża naszemu niebezpieczeństwu. Jedyny problem to to, że nie mamy ESP i jeżeli kogoś nie drażni świecąca się kontrolka, może śmiało tak jeździć. A zapewnie da się dezaktywować ESP narzędziem diagnostycznym i kontrolka nam zniknie.
Problemy z działaniem ESP - ABS - TC
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
- zafirapawel
- Bywalec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18xe1
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Poczytaj z tłumaczem googlezafirapawel pisze:jak sprawdzić czy mam esp,po rozkodowaniu vinu nic nie wyszlo
http://www.langzeittest.de/opel-zafira/technik/esp.php
-
- Imię: piotr
- Auto: zafira a 2.0 dti 101km
- Model: za
- Oznaczenie silnika: y20dti
Witam
Jestem nowy na forum przeszukałem tematy ale nie mogę nic odszukać na mój problem.
Podczas lekkiego hamowania wyczuwalny jest jakby dzwięk sprężyny ( tylko przez chwilę) czuć lekki poślizg hamulca
i zapalają sie kontrolki ABS i ESP i nie gasną ,dopiero po ponownym zgaszeniu silnika gasną . Dodam że podczas mocniejszego hamowania jest wszystko ok. Klocki wymienione ,układ nie jest zapowietrzony. Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.
Jestem nowy na forum przeszukałem tematy ale nie mogę nic odszukać na mój problem.
Podczas lekkiego hamowania wyczuwalny jest jakby dzwięk sprężyny ( tylko przez chwilę) czuć lekki poślizg hamulca
i zapalają sie kontrolki ABS i ESP i nie gasną ,dopiero po ponownym zgaszeniu silnika gasną . Dodam że podczas mocniejszego hamowania jest wszystko ok. Klocki wymienione ,układ nie jest zapowietrzony. Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o pomoc.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Czujnik abs padł lub kabelki zgniły przy kołach na wtyczkach,najlepiej podepnij pod komputer i zobacz z którego koła.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2018, 21:42 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A 1.8 Benzyna
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mam pytanko czy czujnik ESP w Zafirze 1.8 benzyna z 2002 roku jest zintegrowany z pompą ABS czy można go kupić oddzielnie i jeśli tak to gdzie go szukać?
Numer VIN W0L0TGF7522192153
poprawiłem - Sebu$
Numer VIN W0L0TGF7522192153
poprawiłem - Sebu$
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, 09:25 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Kolego masz zafire A, piszesz w dziale zafiry B..
Czujniki masz od abs przy każdym kole, służą one również pompie esp żeby wiedziała co robić. Najpierw trzeba podpiąć auto pod komputer i zdiagnozować który czujnik padł (Czujniki z przodu są w piastach i trzeba wymienić całość, nie wiem jak z tyłem ale pewnie tez)
Jeśli chcesz się dowiedzieć numer części to pisz w tym temacie:
viewtopic.php?f=33&t=10693&start=480
Czujniki masz od abs przy każdym kole, służą one również pompie esp żeby wiedziała co robić. Najpierw trzeba podpiąć auto pod komputer i zdiagnozować który czujnik padł (Czujniki z przodu są w piastach i trzeba wymienić całość, nie wiem jak z tyłem ale pewnie tez)
Jeśli chcesz się dowiedzieć numer części to pisz w tym temacie:
viewtopic.php?f=33&t=10693&start=480
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
Dzięki za odpowiedź. Auto podpięte pod komputer i wyskoczył błąd C0256 - Lewy tył . Piasta wymieniona i problem nadal istnieje . Mechanik powiedział że trzeba czujnik ESP wymienić. Pytam tylko gdzie w zafirze A on się znajduje.
-
- Świeżak
Nic niestety nie znalazłem przydatnego w tym poście. Czy ktos może pomóc?Dziadek13 pisze: ↑17 wrz 2018, 14:10Poczytaj http://www.zafiraklub.nazwa.pl/forum/vi ... 594d561dfc
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Coś takiego jako poglądowo.ESP to w rozwinięciu Electronic Stability Program, czyli elektroniczny program stabilizacyjny pojazdu (stabilizację podczas poślizgu bocznego). Gdy którekolwiek z kół podczas jazdy znajdzie się w poślizgu, działa część składowa ESP, czyli kontrola trakcji – system zapobiegający poślizgowi kół napędzanych.
Bo to nie jest czujnik tylko układ elektroniczny w komputerze i on wykrywa słabe napięcia i inne błędy związane układem napędowym i pokazuje ci kontrolke że masz coś nie tak i dlatego nie znalazłeś w podanym przeze mnie poście miejsca zabudowania wyimaginowanego czujnika ESP.I teraz pytanie czy możesz załączyć blokade mechanizmu różnicowego w skrzyni biegów jeśli nie to masz odpowiedź że tym wszystkim nie reguluje jakiś czujnik a na wszystko składa się układ napędowy i czujniki abs gdzie następuje zliczanie impulsów z wszystkich kół które idą do komputera który stabilizuje tor jazdy podczas hamowania czy podczas poślizgu ot taki oszukany ESP, bo w moim nowym autku mogę zblokować mechanizm różnicowy ale i tak zliczanie impulsów odbywa się w komputerze..
W nowszych opelkach są akie czujniki. https://allegro.pl/kategoria/uklad-hamu ... t-1-1-0802
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2018, 20:25 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 5 razy.