Wymiana, naprawa CIM
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jak dla mnie to tak , a jak ci odpali i zgaśnie silnik to CIM się kłania. To są moje byłe objawy, plus jeszcze błąd 1616.
Zarknij na posty wstecz, znajdziesz link do przykładów błędów gdy CIM szaleje, i cenowo jak wyjdzie w ASO, a wymieniałem na początku roku, a i są tańsze sposoby jeszcze.
Zarknij na posty wstecz, znajdziesz link do przykładów błędów gdy CIM szaleje, i cenowo jak wyjdzie w ASO, a wymieniałem na początku roku, a i są tańsze sposoby jeszcze.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
-
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: z18xer
Chyba jednak Cim powoli się odzywa, dziś Zośka paliła normalnie ale coś lewe pokrętło od funkcji się zacina, na początek spróbuję przelutowac piny. A pytanie do tych co wymieniali czy cimy z 2010r są już poprawione i nie siadają ? Można śmiało kupić? Bo w rasie co wolę stówkę dopłacić i kupić taki z 2010r i miec z glowy, speca od kodowania mam .
- danielp
- Bywalec
- Imię: Daniel
- Auto: Citroen
- Model: DS4
- Oznaczenie silnika: RHD
CIMY z demontażu które zostały wymienione przez kogos po 2010r maja calkiem inne numery i nie maja oznaczenia literowego i oczywiście jest tez data, a czy sa poprawione?Jakiejs wielkiej roznicy wewnątrz nie widać bo otwierałem.
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz
- barek16
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W moim garażu wrzuciłem ostatnio porównanie mojego fabrycznie lutowanego CIMu 2005r z CIMem który ma tylko przebijane szpilki bez lutowania z 2010r. Ten lutowany wygląda o wiele lepiej no i ma 13 lat i jest jeszcze oryginalny i nic się z nim nie dzieje. Tylko od czego to zależało i jak to rozpoznać ktore to są te lutowane...
Ostatnio zmieniony 24 lip 2018, 19:22 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19CDTI
CEKI na ten moment zrezygnowałem z wymiany CIM. Po "zresetowaniu" CIMA wszystkie objawy ustąpiły, a błąd który wyświetlało na zegarach po paru dniach samoistnie zniknął - bez kasowania błędów. Tak więc na razie tego nie ruszam
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
To fajnie, i nic niemowie więcej, tylko szerokości.
Tak błędy same znikają, jak jest już oki
Tak błędy same znikają, jak jest już oki
ceki70
-
- Świeżak
- Auto: OPEL ZAFIRA B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19CDTI
Ciężko mi się określić szczerze powiedziawszy "majstry" co mieli mi go zmieniać powiedzieli że "zresetowali" CIM-a i powinno być ok. Być może po prostu na jakiś czas odpięli akumulator, bo po odebraniu auta radio miałem na ustawieniach fabrycznych a i przejechane km wskazywały 0. Wcześniej zanim dałem auto na wymiane CIM też próbowałem tego myku z akumulatorem ale nic to nie dało.
Dzięki Ceki mam nadzieje że wszystko będzie już ok, dzięki także za zainteresowanie tematem. Pozdrówki !
- szymon1977
- Bywalec
- Model:
Wczoraj nie odpalił. Pedałowanie pokazało standardowe dla CIM błędy 161450 i 161600. Po podłączeniu do złącza diagnostycznego wyszło jeszcze sporo "mniejszych" błędów. m. in. coś z ABS, a wszystkie związane z CIM. Dziś odpalił, jeździ normalnie i żadnych błędów nie wywala. Na razie nie jest chyba najgorzej, bo problemów z klaksonem czy innym przyciskami na kierownicy nie zauważam, ale zabawy z CIM nie uniknę. A więc do rzeczy:
1). Czy spinka na CIM coś pomoże, czy naprawia coś innego?
2). Czy awaria CIM polega na odłączeniu się od płytki tych gniazdek, a więc naprawa polega na przylutowaniu tych gniazdek do płytki?
3). Czy po wyjęciu CIM z samochodu i ponownym podłączeniu trzeba go programować, czy wystarczy założyć i wszystko będzie działać?
A może ktoś w UK ma już na koncie rozwiązanie tego problemu i ma do jakiegoś speca namiary?
Dodano po 25 minutach 59 sekundach:
I jeszcze jedno pytanko:
Czy dobrze zrozumiałem, że od któregoś tam roku do Zafiry były montowane jakieś nowe moduły CIM wolne od tej usterki?
1). Czy spinka na CIM coś pomoże, czy naprawia coś innego?
2). Czy awaria CIM polega na odłączeniu się od płytki tych gniazdek, a więc naprawa polega na przylutowaniu tych gniazdek do płytki?
3). Czy po wyjęciu CIM z samochodu i ponownym podłączeniu trzeba go programować, czy wystarczy założyć i wszystko będzie działać?
A może ktoś w UK ma już na koncie rozwiązanie tego problemu i ma do jakiegoś speca namiary?
Dodano po 25 minutach 59 sekundach:
I jeszcze jedno pytanko:
Czy dobrze zrozumiałem, że od któregoś tam roku do Zafiry były montowane jakieś nowe moduły CIM wolne od tej usterki?
Ostatnio zmieniony 01 sie 2018, 19:03 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Fura jest tak szybka jak szybki jest woźnica.
- harnas7474
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI Enjoy
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam. Kupiłem zafirę B z padniętym wspomaganiem. Właściciel stwierdził, że jest to problem związany z modułem CIM. Kupiłem używany moduł, jednak okazało się, że nie został on wyzerowany, więc po zamontowaniu go auto nie odpala. Podobno chodzi o zakodowanie w nowym module kod zczytany z immobilisera, który jest zakodowany w starym module. Tak mi mniej więcej wytłumaczył mechanik, który jednak nie posiada nawet zwykłego TECH 2. Czy wie ktoś może czy jest szansa gdzieś w Polsce wyzerować ten nowo zakupiony moduł, zakodowanie go i jaki mniej więcej może być tego koszt? WIem, że w ASO są w stanie to na 90% zrobić, jednak to by już była ostateczność.
Z góry dzięki za odpowiedź
Z góry dzięki za odpowiedź
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Odezwij się do Drahe --> memberlist.php?mode=viewprofile&u=10136
- padonis
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Zafira
- Model: B
Panowie, czy jeśli zdejmę swojego CIM, rozłoże go, polutuję, wymienię głośniczxek systemowy, złożę do kupy, to po wsadzeniu go na powrót do auta muszę coś resetować za pomocą komputera, czy nie ?
Może ktoś poleci jakiś dobry zakład w Warszawie, gdzie naprawiają CIM ?
Może ktoś poleci jakiś dobry zakład w Warszawie, gdzie naprawiają CIM ?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, 11:44 przez padonis, łącznie zmieniany 1 raz.