Zawór zmiennej geometri

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Sokol_Milenijny

Zawór zmiennej geometri

#1 Post autor: Sokol_Milenijny »

Postanowiłem zmienić ten zawór , ponieważ miałem słabiutki samochód do 2000 obrotów. I jako że stary zawór i tak idzie do śmieci postanowiłem go rozebrać . Wstawiam parę zdjęć
Załączniki
WP_20181026_19_46_01_Pro.jpg
WP_20181026_19_43_43_Pro.jpg
WP_20181026_19_40_34_Pro.jpg
Sokol_Milenijny

#2 Post autor: Sokol_Milenijny »

Chciałbym zaznaczyć że po wymianie samochód odpala trochę lepiej.
Mawerix

#3 Post autor: Mawerix »

gdzie on się mieści na silniku :?:
Sokol_Milenijny

#4 Post autor: Sokol_Milenijny »

Patrząc od przodu , z prawej strony za halogenami. Musisz ściągnąć tą czarną osłonę.
Mawerix

#5 Post autor: Mawerix »

Ok dzięki, pytam ponieważ w okolicy 10'C auto gorzej odpala na zimnym i czasem przy dodaniu gazu z mniejszych obrotów jakby musiało sekundę pomyśleć idopiero przyśpiesza.
Sokol_Milenijny

#6 Post autor: Sokol_Milenijny »

Mój w sumie to słabo wchodził na obroty i tak mniej więcej między 1600 do 2000 obr. miał jakby doła (tak jakby coś mu zabierało moc). Dopiero po zmianie wchodzenie na obroty jest bardziej plynne.
KAMUI

#7 Post autor: KAMUI »

W sumie pracę zaworu można pośrednio zobaczyć po pracy zmiennej geometrii a dokładnie pracę gruchy po odpaleniu silnika i w czasie wzrostu obrotów silnika.
Sokol_Milenijny

#8 Post autor: Sokol_Milenijny »

Dokładnie. Ja patrzyłem i patrzyłem i w sumie wszystko wyglądało że jest ok. Aż zauważyłem że w Vauxcomie zadawane powietrze zamiast wynosić 1bar pokazywało 1.12-1.16. Troszkę ponad. Powinno być 1 bar. I tak zaczęłem moje szukanie odpowiedzi . Dlaczego tyle wynosiło to ciśnienie i dlaczego mam ten przyrost mocy od 2000 obrotów? W każdym bądź razie po zmianie tej części jest już ok.
KAMUI

#9 Post autor: KAMUI »

OK? Czyli teraz jaki masz wzrost mocy? Od ilu obrotów?
Sokol_Milenijny

#10 Post autor: Sokol_Milenijny »

Wiesz co trudno to dokładnie określić. Bo przyrost mocy jest bardziej liniowy. Ale myślę że tak mniej wiécej od 1600 lub 1700.
KAMUI

#11 Post autor: KAMUI »

No to podobnie jak u mnie, tylko są dni, kiedy przyrost mocy jest płynny a są i takie momenty, kiedy czuć wyraźne szarpnięcie i moc.
W tej kwestii EGR też ma dużo do powiedzenia.
Sokol_Milenijny

#12 Post autor: Sokol_Milenijny »

Parzyłem niedawno na EGR i miał taki tam ,nalot. Ale po zmianie tego zaworu fajnie płynnie przyspiesza. Na zdjęciu widać miejsce gdzie trzwień ocierał ( blokował się).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”