zbiorniczek z płynem od wspomagania
Moderator: Sebu$
Witam kolegów - moje pytanie to gdzie znajduje sie zbiorniczek z płynem od wspomagania za chiny nie moge go znalezc.
dzieki za odp. i pozdr.
dzieki za odp. i pozdr.
znajduje sie na ściance grodziowej i najlepszy dostęp do niego będzie chyba z kanału bo od góry trzeba demontować obudowę filtra i przewody żeby swobodnie nim operować lub mieć
sprawne i zgrabne paluchy , do uzupełniania płynu polecam dużą strzykawkę z przewodzikiem około 80cm, jak będziesz uzupełniał to nie jednym strzyknięciem bo tam jest drobne sitko które wolniej przepuszcza więc wszystko pozalewasz...
sprawne i zgrabne paluchy , do uzupełniania płynu polecam dużą strzykawkę z przewodzikiem około 80cm, jak będziesz uzupełniał to nie jednym strzyknięciem bo tam jest drobne sitko które wolniej przepuszcza więc wszystko pozalewasz...
ja tam skorzystałem z technologii listew pcv. Otóż standaordową listwę pcv do obrzeży meblowych przycinamy na około 1m. Potem, po odkręceniu korka wprowadzamy końcówkę do zbiornika, a w drugi koniec powoli wprowadzamy olej.
Technologia autorska
Ja.
PS.
Po wymianie maglownicy
problem napełniania zniknął...
Technologia autorska
Ja.
PS.
Po wymianie maglownicy
problem napełniania zniknął...
a czy można sprawdzić poziom płynu bez demontażu całości?
tak jak np. płynu hamulcowego czy chłodzącego
po prostu czy coś widać?
i jakie są objawy zbyt niskiego poziomu?
wydaje się, że w przypadku niskiego stanu komputer powinien pokazać stosowny CHECK, skoro pokazuje np. za niski poziom w spryskiwaczu
tak jak np. płynu hamulcowego czy chłodzącego
po prostu czy coś widać?
i jakie są objawy zbyt niskiego poziomu?
wydaje się, że w przypadku niskiego stanu komputer powinien pokazać stosowny CHECK, skoro pokazuje np. za niski poziom w spryskiwaczu
niestety żaden check sie nie pokazuje, co w wypadku tak upierdliwego miejsca ma znaczenie. Co do objawów... przede wszystkim duży opór przy skręcaniu. Jako że płyn nie kończy się zazwyczaj od razu, może to być odczuwane jako zaniki wspomagania bądź pulsowanie. Dość niezdrowe dla pompy, bo chodząc na pusto lub na pianie może się szybko zużywać, co powoduje głośniejszą pracę i pewnie utratę wydajności wspomagania.
Ja.
Ja.
Witam.
Chciałem się zapyta jak jest rozwiązane wspomaganie w Zafirze A ? No i gdzie jest zbiorniczek wyrównawczy płynu ? Kiedyś słyszałem że w Astrach G (prawie jak Zafira) wspomaganie jest elektryczne no ale to tylko silnik który tłoczy płyn jest elektryczny czy płynu niema i jest tylko silnik który wspomaga kręcenie kierownicą ? Chodzi o to że przy tych mrozach ostatnio coś głośno chodziło wspomaganie i zastanawiałem się czy właśnie płynu nie brakuje...
Chciałem się zapyta jak jest rozwiązane wspomaganie w Zafirze A ? No i gdzie jest zbiorniczek wyrównawczy płynu ? Kiedyś słyszałem że w Astrach G (prawie jak Zafira) wspomaganie jest elektryczne no ale to tylko silnik który tłoczy płyn jest elektryczny czy płynu niema i jest tylko silnik który wspomaga kręcenie kierownicą ? Chodzi o to że przy tych mrozach ostatnio coś głośno chodziło wspomaganie i zastanawiałem się czy właśnie płynu nie brakuje...