Silnik wyłączony wentylator pracuje
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CDRU
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B16DTH
Witam
Dziś pojawił się problem. Silnik 90 stopni po wyłączonym silniku dalej pracuje strasznie głośno wentylator około 2 min? Wcześniej tego nie było.
Pomożecie?
Dziś pojawił się problem. Silnik 90 stopni po wyłączonym silniku dalej pracuje strasznie głośno wentylator około 2 min? Wcześniej tego nie było.
Pomożecie?
-
- Przeglądacz
Podejrzewam że dopalał się DPF bo na drugi dzień wyskoczyła mi kontrolka że dpf jest zapchany. Wypaliłem go podczas jazdy i póki co wszystko jest ok.
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
I bardzo dobrze wentylator powinien wychłodzić dobrze zagrzany silnik, kiedyś jak nie włączały się wentylatory w takiej sytuacji dochodziło do uszkodzenia głowicy i nie ma co się martwić tak ma być
czesiek_ze
Potwierdzam. Tak powinno być.
-
- Przeglądacz
Ok to pytanie z innej beczki. Dziś rano odpalam auto i już wentylator wyje jak kosiarka. Silnik zimny. Podjechalem z 5 km i po wyłączeniu silnika wentylator jeszcze przez chwilę pracował. Ma ktoś jakieś pomysły? Bo trochę to irytujące jest jak wszyscy się patrzą co tak wyje
-
- Przeglądacz
- Imię: Łukasz
- Auto: zafira
- Model: tourer
- Oznaczenie silnika: Z16LET
- Kontakt:
Przy zimnym silniku i bez biegu włącza się grzanie turbo mam tak od nowości i tak ma być przynajmniej w tej konfiguracji co mam. Po włączeniu biegu hałas zanika. Po ostej jeździe na szybko wyłączonym silniku mam też chłodzenie turbiny, nie mylić z wentylatorem chlodnicy
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2020, 20:39 przez ves, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesław
- Zafiromaniak
Pierwszy raz słyszę o grzaniu a tym bardziej o chłodzeniu turbiny powietrzem z wentylatorów ,a jeśli chodzi o ostrą jazdę to nie należy szybko wyłanczać silnika ze względu na smarowanie bo turbo jeszcze długo się kręci a smarowania nie maves pisze: ↑14 wrz 2020, 20:36 Przy zimnym silniku i bez biegu włącza się grzanie turbo mam tak od nowości i tak ma być przynajmniej w tej konfiguracji co mam. Po włączeniu biegu hałas zanika. Po ostej jeździe na szybko wyłączonym silniku mam też chłodzenie turbiny, nie mylić z wentylatorem chlodnicy
czesiek_ze
-
- Przeglądacz
- Imię: Łukasz
- Auto: zafira
- Model: tourer
- Oznaczenie silnika: Z16LET
- Kontakt:
Nigdzie nie pisałem że jest to chłodzone wentylatorami, pewnie jest to zupełnie inny obieg ale przy zapłonie hałasuje co nie miara trochę jak głośny wentylator.A o turbo to doskonałe wiem ale ze dwa razy zapomniałem i jeszcze trochę obieg chodził a nie był to na pewno wentylator chlodnicy.Czesław pisze: ↑14 wrz 2020, 21:17Pierwszy raz słyszę o grzaniu a tym bardziej o chłodzeniu turbiny powietrzem z wentylatorów ,a jeśli chodzi o ostrą jazdę to nie należy szybko wyłanczać silnika ze względu na smarowanie bo turbo jeszcze długo się kręci a smarowania nie maves pisze: ↑14 wrz 2020, 20:36 Przy zimnym silniku i bez biegu włącza się grzanie turbo mam tak od nowości i tak ma być przynajmniej w tej konfiguracji co mam. Po włączeniu biegu hałas zanika. Po ostej jeździe na szybko wyłączonym silniku mam też chłodzenie turbiny, nie mylić z wentylatorem chlodnicy
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2020, 21:35 przez ves, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesław
- Zafiromaniak
Cytat1" bez biegu włącza się grzanie turbo mam tak od nowości" Cytat 2 " Po ostej jeździe na szybko wyłączonym silniku mam też chłodzenie turbiny, " Cytat 3 " Nigdzie nie pisałem że jest to chłodzone "
Może jak byś mniej chaotycznie napisał było ba to bardziej zrozumiałe
Może jak byś mniej chaotycznie napisał było ba to bardziej zrozumiałe
czesiek_ze