Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
Witam szanownych forumowiczów.
Założyłem do swojej zośki aluski : 5x112, ET20, 7Jx17H2, Otwór centrujący 57,1. Opony 215/45. Jest wszystko ok , nie obcierają. Mam pytanie co do rozmiaru zewnętrznego średnicy piasty.Musze zakupić pierścienie centrujące i tyle co się dowiedziałem to felga ma 57.1 a co do piasty nie mam zielonego pojęcia. Z przodu tarcze, z tyłu bębny. Zafira "A" 00' . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Założyłem do swojej zośki aluski : 5x112, ET20, 7Jx17H2, Otwór centrujący 57,1. Opony 215/45. Jest wszystko ok , nie obcierają. Mam pytanie co do rozmiaru zewnętrznego średnicy piasty.Musze zakupić pierścienie centrujące i tyle co się dowiedziałem to felga ma 57.1 a co do piasty nie mam zielonego pojęcia. Z przodu tarcze, z tyłu bębny. Zafira "A" 00' . Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Witam.
Przygotowuję się pomału już do zimy, a co się z tym wiąże muszę kupić felgi stalowe i opony na zimę.
Pytanko:
Jakie dokładnie parametry ma stalówka do Zafiry ??
Przygotowuję się pomału już do zimy, a co się z tym wiąże muszę kupić felgi stalowe i opony na zimę.
Pytanko:
Jakie dokładnie parametry ma stalówka do Zafiry ??
Ok głównie chodziło mi o ET.MieHor pisze:Oryginalne felgi stalowe GM do Zafiry A mają rozstaw śrub 5x110, otwór centrujący 65mm oraz ET43 i oczywiście 15"
A jakie "odchyły" od ET43 można zastosować ?? Zimówki i tak będę miał 195/65/15 (bo i tak mniejszych chyba do zosi nie można). Czy np ET49 będzie ok i zmieści się ??
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A18XER
Zmieniłem auto, wcześniej miałem inne z 14 calowymi oponami. Zostały mi dwie zimówki, kupione raptem jesienią rok temu. I teraz pytanie, warto kupić felgi 14 calowe do Zafirki i założyć te zimówki plus dokupić dwie nowe czy też decydować się na felgi 15 calowe i kupować komplet zimówek? Wolałbym to pierwsze rozwiązanie, mam inne wydatki, ale czy 14-tki się sprawdzą w Zafirze?
Zmieniłem auto, wcześniej miałem inne z 14 calowymi oponami. Zostały mi dwie zimówki, kupione raptem jesienią rok temu. I teraz pytanie, warto kupić felgi 14 calowe do Zafirki i założyć te zimówki plus dokupić dwie nowe czy też decydować się na felgi 15 calowe i kupować komplet zimówek? Wolałbym to pierwsze rozwiązanie, mam inne wydatki, ale czy 14-tki się sprawdzą w Zafirze?
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
A czy w ogóle rozmiar (średnicę) mają odpowiednią do zosi ( w co wątpię) ?? Jaki mają rozmiar ??grego pisze:Witam,
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Ale W GT są 18 calowe felgi i profil opony jest w kij niższy więc nie ma się o co wściekać
15" z profilem 65 i szerokością 205 to lekkie przegiecie zważywszy że na 15 wchodzi 185 i 195 , a na 16" wchodzą 195 i 205...
Jak dla mnie nie warte zabawy a tym bardziej złości... Chyba że chcesz bardzo często i mocno obciążać Zośkę to może....
15" z profilem 65 i szerokością 205 to lekkie przegiecie zważywszy że na 15 wchodzi 185 i 195 , a na 16" wchodzą 195 i 205...
Jak dla mnie nie warte zabawy a tym bardziej złości... Chyba że chcesz bardzo często i mocno obciążać Zośkę to może....