Filtr paliwa 2.2 direct (Z22YH) i perypetie z pompą

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mati_2001
Przeglądacz
Imię: Jac
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z22YH
Filtr paliwa 2.2 direct (Z22YH) i perypetie z pompą

#1 Post autor: Mati_2001 »

Witam
Nie znalazłem tego tematu na forum, a w związku z trapiącą mnie usterką chcę wymienić w/w.
Wg książki serwisowej - filtr wymienia się co 60 000 km/ 4 lata - dla mnie to już pora bo mam prawie 50 000km. Dokopałem się do instrukcji i okazuje się,że filtr jest zintegrowany z pompą w zbiorniku we wszystkich zośkach na benzynce !!!!!!! Wg zaleceń serwisowych wymienia się całość.
Czy macie jakieś inne informacje na w/w temat? - jak Wy to rozwiązaliście ?
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:42 przez Mati_2001, łącznie zmieniany 1 raz.
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

Hmmm...

Ja mam w tym samym silniczku już 84tyś i filtra ja nie ruszałem i poprzedni właściciel też...

Auto jeżdzi ładnie, kiedyś dałem jej dwa razy STP (raz do czyszczenia wtrysków, raz formuła do benzyny)

I póki co raczej nie będę dziabał tego filtra... W naszym modelu (Z22YH) są dwie wysokociśnieniowe pompy paliwa i wg Sam naprawiam zachodu ze spuszczaniem ciśnienia jest trochę...

Kiedyś gdzieś na VU czytałem chyba że ktoś to po prostu na chama brał i trochę tam paliwa poleciało ale nie wiele... Założył i jeździł...

Ja osobiście bym się bał to robić samemu, jak coś to w warsztacie, jak sp***rza to niech naprawiają...

inna sprawa że jeśli to jest w zbiorniku i wymienia się całość to mój mógl być wymieniony jeszcze na gwarancji jak padła jej pompa paliwa właśnie....

Btw. Daj jakąś rtelację z roboty kolektora, najlepiej z fotkami ;)
Mati_2001
Przeglądacz
#3 Post autor: Mati_2001 »

samochód jest u znajomego - cięgno popsikał jakimś specyfikiem ( coś jak WD40 ) - namordował się z dostępem do przegubów - na drugi dzień, po skasowaniu błędu P1112, więcej się nie pojawił - próbował kilkanaście razy odpalał, gazował na ile można było i nic :shock:
Pozostał jednak drugi problem P1191 - Obwód czujnika ciśnieniamagistrali paliwa, sygnał za niski
Postanowiliśmy zacząć sprawdzać wszystko po kolei, no i na początek wyskoczył w sklepie zonk z filtrem, bo ani on ani ja nie wiedzieliśmy, że opel wymyślił takie udogodnienie.
Nota bene astra III w benzynie ma takie samo rozwiązanie :lol: , za to Vectra i Sigmunt z naszym silnikiem ma filtr std. na zewnątrz - przy zbiorniku. :cry:
wyczytałem na forum vectry, że jest znany oplowi problem z pompami wysokiego ciśnienia - w Anglii była ponoć nawet jakaś akcja serwisowa - i tego się boję
Lorry

#4 Post autor: Lorry »

Czyli co że u nas filtr jest koło zbiornika :?: To by było sensowne w obliczu pompy...

Z którego roku masz auto? Bo te pompy padały w pierwszych directach, głównie w VC i Signum, moja jako jedna z pierwszych załapała się za poprzedniego właściciela na gwarancji... Od 2006 czy 7 już w nich coś poprawili chyba

Lej dobre paliwo i raz na jakiś czas dodateczek do paliwka i powinno być OK ;)

To drugie (za niskie ciśnienie) albo coś na listwie wtrysków, albo druga pompa ta przy silniku... Albo czujnik walniety
Mati_2001
Przeglądacz
#5 Post autor: Mati_2001 »

Zafirka sierpień 2007, krajówka, 47 000 km

w TISie jest takie coś napisane :

Wymiana filtra paliwa (zbiornik)
Zintegrowany w module zbiornika filtr paliwa jest stałym elementem modułu zbiornika. Z tego powodu filtr paliwa nie podlega oddzielnej wymianie. W przypadku serwisowym należy wymienić kompletny moduł zbiornika.

oglądałem dziś "surowy" zbiornik paliwa, co prawda do astry III, ale ponoć to to samo, i nie ma nigdzie na zewnątrz filtra - wychodzą z pompy przewody do podłączenia listwy paliwowej i na tym koniec.

Co ciekawe przed usterką nie było żadnych objawów - posuwając się w korku ok 1/2 godz, zapaliła mi się kontrolka trybu serwisowego, zgasiłem silnik, zapaliłem i kontrolka się już nie zapaliła, ale silnik zaczął szarpać ....
ok 80 km wcześniej tankowałem do pełna ..... może to jest to ?
myślę o zlaniu paliwa ( 1/2 zbiornika ) i zatankowaniu shell V-power oraz dodatkowo to, co polecasz - STP dla oczyszczenia wtrysków
a co do filtra - też sądziłem, że jest na zewnątrz i jest tani, dlatego od tego chciałem zacząć.
Jutro kumpel podepnie manometry pod listwę Common i przewody niskiego ciśnienia - zobaczymy co to da ( mieszka ok 20 km ode mnie, więc nie jestem obecny przy oględzinach, a tak mnie korci podłubać ... :( )
Lorry

#6 Post autor: Lorry »

Nie zalewaj 98 czy czegoś w tym stylu :!:

Te silniki idealnie są dostosowane do 95, poprzedni ołner mojej zalał raz na próbę 98 (na tej samej stacji na której zawsze brał 95, Orlen na Ruczaju w KrK) i silnik wiecej palił i gorzej się zbierał....

Zalej po prostu porządnej 95tki ;)
Ja bym postawił np na Neste, albo ew. Statoil Suprema 95 czy BP Ultimate 95.

I dodatek do tego jak najbardziej ;)
Mati_2001
Przeglądacz
#7 Post autor: Mati_2001 »

Po pierwsze tankuję tylko 95 na duzych stacjach ( BP, Schell )
A po drugie - pompa ...... jedna membrana poszła
Wydaje mi się że gdzieś wyczytałem, że pompy siemensa padają, a ja taką mam :cry:
namierzyłem nową continentala w serwisie opla - ok 2,2 tys PLN ( w końcu 2,2 direct :roll: )
w prywatnych sklepach z częściami opla ceny od 2200 do 2500
Lorry

#8 Post autor: Lorry »

Jesteś pewien ze membrana poszła??? Rozbierałeś ją :?:

Bo dziś też szperałem za tym i jest jeszcze kilka innych powodów...

Poza tym można ją zreperować... Dorwać używkę i wymontować membranę... Ja dziś na VUnlimited znalazłem duży temat o tym

A spróbuj dorwać pompę w UK... Z tego co czytałem to trochę tańsza tam jest (chyba?)
Mati_2001
Przeglądacz
#9 Post autor: Mati_2001 »

własnie dostałem info od kumpla - pompa pa pa pa
podzwoniłem po kilku slepach, złomowisku i zapomnij - nie mają używek .....
a na sprowadzanie nie mam głowy i czasu - bez samochodu po prostu leżę

----------------------------scalanie----------------------------------

Odnośnie tematu postu - jedyny filtr faliwa w zośkach benzynowych, to sitko na pompie paliwa w zbiorniku .
Producent zaleca wymianę co 60 tys km lub 4 lata :lol:
oczywiście wymiana pompy wraz z sitkiem :shock:

W miarę możliwości staraj sie edytować posty;)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:41 przez Mati_2001, łącznie zmieniany 1 raz.
Woytas

#10 Post autor: Woytas »

pozostaje pilnować paliwa :shock:

P.S A to nie wystarczy wymienić czegoś TAKIEGO ? Nie wiem czy przy waszych silnikach jest taki wkład czy trzeba wymieniać całość z koszem.
Lorry

#11 Post autor: Lorry »

To co podałeś to jest do "zwykłego" 2.2 Z22SE ;)

Mati_2001, no to współczówka że tak zaczyna się Twoja przygoda z forum :/

Spróbuj podzwonić po ASO itp (zwłaszcza jak masz salonówkę nówkę) to może w ramach lojalności jakiś upuścik dadzą :| Bo w UK to robili albo za free, albo jakaś partycypacja była bo to ewidentnie zdupione z lekka

Aha, jak się pozbierasz to mógłbyś porobić fotki pompy? I może nie wywalaj jej, tylko zostaw na zaś, może (oby nie ;) ) któryś z forumowych directowców z niej skorzysta :>
Mati_2001
Przeglądacz
#12 Post autor: Mati_2001 »

Woytas pisze:pozostaje pilnować paliwa :shock:

P.S A to nie wystarczy wymienić czegoś TAKIEGO ? Nie wiem czy przy waszych silnikach jest taki wkład czy trzeba wymieniać całość z koszem.
nie, nie - to musi byćTAKIE coś
po prostu benzyniak z bespośrednim wtryskiem czyli na listwie common

Dodatkowo " dla pocieszenia " na forum Vectry jest coś ciekawego napisane o pompach

w sklepach mają pompy siemensa ( 2200 - 2500 )
w serwisie opla mają 1 szt ( też za 2200 ), ale continentala - gdzieś wyczytałem ( tak mi się wydaje :) , że continental robił lepsze pompy i w późniejszym czasie opel przeszedł właśnie na te pompy.
Czyli de
Woytas

#13 Post autor: Woytas »

Rozumiem, dziękuje za wyjaśnienie. Jeszcze nie miałem okazji zapoznać się z tym zagadnieniem. No to współczuję Mati_2001 kosztów. Zocha teraz nie będzie miała wyjścia i musi dzielnie służyć....nową pompą :D
Lorry

#14 Post autor: Lorry »

To jak za 2,200 w ASO jest Continentala a w sklepach za Siemensa chcą tyle samo to brałbym Contiego... Też czytałem ze lepsze i to na nie zmieniali

Kurka zaczynam się bać :?
Woytas

#15 Post autor: Woytas »

tak to chyba jest z directami, przy innych markach też użytkownicy potrafią narzekać na pompy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”