Filtr paliwa 2.2 direct (Z22YH) i perypetie z pompą
-
Mati_2001
- Przeglądacz
- Imię: Jac
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z22YH
Filtr paliwa 2.2 direct (Z22YH) i perypetie z pompą
Witam
Nie znalazłem tego tematu na forum, a w związku z trapiącą mnie usterką chcę wymienić w/w.
Wg książki serwisowej - filtr wymienia się co 60 000 km/ 4 lata - dla mnie to już pora bo mam prawie 50 000km. Dokopałem się do instrukcji i okazuje się,że filtr jest zintegrowany z pompą w zbiorniku we wszystkich zośkach na benzynce !!!!!!! Wg zaleceń serwisowych wymienia się całość.
Czy macie jakieś inne informacje na w/w temat? - jak Wy to rozwiązaliście ?
Nie znalazłem tego tematu na forum, a w związku z trapiącą mnie usterką chcę wymienić w/w.
Wg książki serwisowej - filtr wymienia się co 60 000 km/ 4 lata - dla mnie to już pora bo mam prawie 50 000km. Dokopałem się do instrukcji i okazuje się,że filtr jest zintegrowany z pompą w zbiorniku we wszystkich zośkach na benzynce !!!!!!! Wg zaleceń serwisowych wymienia się całość.
Czy macie jakieś inne informacje na w/w temat? - jak Wy to rozwiązaliście ?
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:42 przez Mati_2001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
Hmmm...
Ja mam w tym samym silniczku już 84tyś i filtra ja nie ruszałem i poprzedni właściciel też...
Auto jeżdzi ładnie, kiedyś dałem jej dwa razy STP (raz do czyszczenia wtrysków, raz formuła do benzyny)
I póki co raczej nie będę dziabał tego filtra... W naszym modelu (Z22YH) są dwie wysokociśnieniowe pompy paliwa i wg Sam naprawiam zachodu ze spuszczaniem ciśnienia jest trochę...
Kiedyś gdzieś na VU czytałem chyba że ktoś to po prostu na chama brał i trochę tam paliwa poleciało ale nie wiele... Założył i jeździł...
Ja osobiście bym się bał to robić samemu, jak coś to w warsztacie, jak sp***rza to niech naprawiają...
inna sprawa że jeśli to jest w zbiorniku i wymienia się całość to mój mógl być wymieniony jeszcze na gwarancji jak padła jej pompa paliwa właśnie....
Btw. Daj jakąś rtelację z roboty kolektora, najlepiej z fotkami
Ja mam w tym samym silniczku już 84tyś i filtra ja nie ruszałem i poprzedni właściciel też...
Auto jeżdzi ładnie, kiedyś dałem jej dwa razy STP (raz do czyszczenia wtrysków, raz formuła do benzyny)
I póki co raczej nie będę dziabał tego filtra... W naszym modelu (Z22YH) są dwie wysokociśnieniowe pompy paliwa i wg Sam naprawiam zachodu ze spuszczaniem ciśnienia jest trochę...
Kiedyś gdzieś na VU czytałem chyba że ktoś to po prostu na chama brał i trochę tam paliwa poleciało ale nie wiele... Założył i jeździł...
Ja osobiście bym się bał to robić samemu, jak coś to w warsztacie, jak sp***rza to niech naprawiają...
inna sprawa że jeśli to jest w zbiorniku i wymienia się całość to mój mógl być wymieniony jeszcze na gwarancji jak padła jej pompa paliwa właśnie....
Btw. Daj jakąś rtelację z roboty kolektora, najlepiej z fotkami
-
Mati_2001
- Przeglądacz
samochód jest u znajomego - cięgno popsikał jakimś specyfikiem ( coś jak WD40 ) - namordował się z dostępem do przegubów - na drugi dzień, po skasowaniu błędu P1112, więcej się nie pojawił - próbował kilkanaście razy odpalał, gazował na ile można było i nic
Pozostał jednak drugi problem P1191 - Obwód czujnika ciśnieniamagistrali paliwa, sygnał za niski
Postanowiliśmy zacząć sprawdzać wszystko po kolei, no i na początek wyskoczył w sklepie zonk z filtrem, bo ani on ani ja nie wiedzieliśmy, że opel wymyślił takie udogodnienie.
Nota bene astra III w benzynie ma takie samo rozwiązanie
, za to Vectra i Sigmunt z naszym silnikiem ma filtr std. na zewnątrz - przy zbiorniku.
wyczytałem na forum vectry, że jest znany oplowi problem z pompami wysokiego ciśnienia - w Anglii była ponoć nawet jakaś akcja serwisowa - i tego się boję
Pozostał jednak drugi problem P1191 - Obwód czujnika ciśnieniamagistrali paliwa, sygnał za niski
Postanowiliśmy zacząć sprawdzać wszystko po kolei, no i na początek wyskoczył w sklepie zonk z filtrem, bo ani on ani ja nie wiedzieliśmy, że opel wymyślił takie udogodnienie.
Nota bene astra III w benzynie ma takie samo rozwiązanie
wyczytałem na forum vectry, że jest znany oplowi problem z pompami wysokiego ciśnienia - w Anglii była ponoć nawet jakaś akcja serwisowa - i tego się boję
-
Lorry
Czyli co że u nas filtr jest koło zbiornika
To by było sensowne w obliczu pompy...
Z którego roku masz auto? Bo te pompy padały w pierwszych directach, głównie w VC i Signum, moja jako jedna z pierwszych załapała się za poprzedniego właściciela na gwarancji... Od 2006 czy 7 już w nich coś poprawili chyba
Lej dobre paliwo i raz na jakiś czas dodateczek do paliwka i powinno być OK
To drugie (za niskie ciśnienie) albo coś na listwie wtrysków, albo druga pompa ta przy silniku... Albo czujnik walniety
Z którego roku masz auto? Bo te pompy padały w pierwszych directach, głównie w VC i Signum, moja jako jedna z pierwszych załapała się za poprzedniego właściciela na gwarancji... Od 2006 czy 7 już w nich coś poprawili chyba
Lej dobre paliwo i raz na jakiś czas dodateczek do paliwka i powinno być OK
To drugie (za niskie ciśnienie) albo coś na listwie wtrysków, albo druga pompa ta przy silniku... Albo czujnik walniety
-
Mati_2001
- Przeglądacz
Zafirka sierpień 2007, krajówka, 47 000 km
w TISie jest takie coś napisane :
Wymiana filtra paliwa (zbiornik)
Zintegrowany w module zbiornika filtr paliwa jest stałym elementem modułu zbiornika. Z tego powodu filtr paliwa nie podlega oddzielnej wymianie. W przypadku serwisowym należy wymienić kompletny moduł zbiornika.
oglądałem dziś "surowy" zbiornik paliwa, co prawda do astry III, ale ponoć to to samo, i nie ma nigdzie na zewnątrz filtra - wychodzą z pompy przewody do podłączenia listwy paliwowej i na tym koniec.
Co ciekawe przed usterką nie było żadnych objawów - posuwając się w korku ok 1/2 godz, zapaliła mi się kontrolka trybu serwisowego, zgasiłem silnik, zapaliłem i kontrolka się już nie zapaliła, ale silnik zaczął szarpać ....
ok 80 km wcześniej tankowałem do pełna ..... może to jest to ?
myślę o zlaniu paliwa ( 1/2 zbiornika ) i zatankowaniu shell V-power oraz dodatkowo to, co polecasz - STP dla oczyszczenia wtrysków
a co do filtra - też sądziłem, że jest na zewnątrz i jest tani, dlatego od tego chciałem zacząć.
Jutro kumpel podepnie manometry pod listwę Common i przewody niskiego ciśnienia - zobaczymy co to da ( mieszka ok 20 km ode mnie, więc nie jestem obecny przy oględzinach, a tak mnie korci podłubać ...
)
w TISie jest takie coś napisane :
Wymiana filtra paliwa (zbiornik)
Zintegrowany w module zbiornika filtr paliwa jest stałym elementem modułu zbiornika. Z tego powodu filtr paliwa nie podlega oddzielnej wymianie. W przypadku serwisowym należy wymienić kompletny moduł zbiornika.
oglądałem dziś "surowy" zbiornik paliwa, co prawda do astry III, ale ponoć to to samo, i nie ma nigdzie na zewnątrz filtra - wychodzą z pompy przewody do podłączenia listwy paliwowej i na tym koniec.
Co ciekawe przed usterką nie było żadnych objawów - posuwając się w korku ok 1/2 godz, zapaliła mi się kontrolka trybu serwisowego, zgasiłem silnik, zapaliłem i kontrolka się już nie zapaliła, ale silnik zaczął szarpać ....
ok 80 km wcześniej tankowałem do pełna ..... może to jest to ?
myślę o zlaniu paliwa ( 1/2 zbiornika ) i zatankowaniu shell V-power oraz dodatkowo to, co polecasz - STP dla oczyszczenia wtrysków
a co do filtra - też sądziłem, że jest na zewnątrz i jest tani, dlatego od tego chciałem zacząć.
Jutro kumpel podepnie manometry pod listwę Common i przewody niskiego ciśnienia - zobaczymy co to da ( mieszka ok 20 km ode mnie, więc nie jestem obecny przy oględzinach, a tak mnie korci podłubać ...
-
Lorry
Nie zalewaj 98 czy czegoś w tym stylu
Te silniki idealnie są dostosowane do 95, poprzedni ołner mojej zalał raz na próbę 98 (na tej samej stacji na której zawsze brał 95, Orlen na Ruczaju w KrK) i silnik wiecej palił i gorzej się zbierał....
Zalej po prostu porządnej 95tki
Ja bym postawił np na Neste, albo ew. Statoil Suprema 95 czy BP Ultimate 95.
I dodatek do tego jak najbardziej
Te silniki idealnie są dostosowane do 95, poprzedni ołner mojej zalał raz na próbę 98 (na tej samej stacji na której zawsze brał 95, Orlen na Ruczaju w KrK) i silnik wiecej palił i gorzej się zbierał....
Zalej po prostu porządnej 95tki
Ja bym postawił np na Neste, albo ew. Statoil Suprema 95 czy BP Ultimate 95.
I dodatek do tego jak najbardziej
-
Mati_2001
- Przeglądacz
Po pierwsze tankuję tylko 95 na duzych stacjach ( BP, Schell )
A po drugie - pompa ...... jedna membrana poszła
Wydaje mi się że gdzieś wyczytałem, że pompy siemensa padają, a ja taką mam
namierzyłem nową continentala w serwisie opla - ok 2,2 tys PLN ( w końcu 2,2 direct
)
w prywatnych sklepach z częściami opla ceny od 2200 do 2500
A po drugie - pompa ...... jedna membrana poszła
Wydaje mi się że gdzieś wyczytałem, że pompy siemensa padają, a ja taką mam
namierzyłem nową continentala w serwisie opla - ok 2,2 tys PLN ( w końcu 2,2 direct
w prywatnych sklepach z częściami opla ceny od 2200 do 2500
-
Lorry
Jesteś pewien ze membrana poszła??? Rozbierałeś ją
Bo dziś też szperałem za tym i jest jeszcze kilka innych powodów...
Poza tym można ją zreperować... Dorwać używkę i wymontować membranę... Ja dziś na VUnlimited znalazłem duży temat o tym
A spróbuj dorwać pompę w UK... Z tego co czytałem to trochę tańsza tam jest (chyba?)
Bo dziś też szperałem za tym i jest jeszcze kilka innych powodów...
Poza tym można ją zreperować... Dorwać używkę i wymontować membranę... Ja dziś na VUnlimited znalazłem duży temat o tym
A spróbuj dorwać pompę w UK... Z tego co czytałem to trochę tańsza tam jest (chyba?)
-
Mati_2001
- Przeglądacz
własnie dostałem info od kumpla - pompa pa pa pa
podzwoniłem po kilku slepach, złomowisku i zapomnij - nie mają używek .....
a na sprowadzanie nie mam głowy i czasu - bez samochodu po prostu leżę
----------------------------scalanie----------------------------------
Odnośnie tematu postu - jedyny filtr faliwa w zośkach benzynowych, to sitko na pompie paliwa w zbiorniku .
Producent zaleca wymianę co 60 tys km lub 4 lata
oczywiście wymiana pompy wraz z sitkiem
W miarę możliwości staraj sie edytować posty;)
podzwoniłem po kilku slepach, złomowisku i zapomnij - nie mają używek .....
a na sprowadzanie nie mam głowy i czasu - bez samochodu po prostu leżę
----------------------------scalanie----------------------------------
Odnośnie tematu postu - jedyny filtr faliwa w zośkach benzynowych, to sitko na pompie paliwa w zbiorniku .
Producent zaleca wymianę co 60 tys km lub 4 lata
oczywiście wymiana pompy wraz z sitkiem
W miarę możliwości staraj sie edytować posty;)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2010, 22:41 przez Mati_2001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
To co podałeś to jest do "zwykłego" 2.2 Z22SE
Mati_2001, no to współczówka że tak zaczyna się Twoja przygoda z forum
Spróbuj podzwonić po ASO itp (zwłaszcza jak masz salonówkę nówkę) to może w ramach lojalności jakiś upuścik dadzą
Bo w UK to robili albo za free, albo jakaś partycypacja była bo to ewidentnie zdupione z lekka
Aha, jak się pozbierasz to mógłbyś porobić fotki pompy? I może nie wywalaj jej, tylko zostaw na zaś, może (oby nie
) któryś z forumowych directowców z niej skorzysta :>
Mati_2001, no to współczówka że tak zaczyna się Twoja przygoda z forum
Spróbuj podzwonić po ASO itp (zwłaszcza jak masz salonówkę nówkę) to może w ramach lojalności jakiś upuścik dadzą
Aha, jak się pozbierasz to mógłbyś porobić fotki pompy? I może nie wywalaj jej, tylko zostaw na zaś, może (oby nie
-
Mati_2001
- Przeglądacz
nie, nie - to musi byćTAKIE cośWoytas pisze:pozostaje pilnować paliwa
P.S A to nie wystarczy wymienić czegoś TAKIEGO ? Nie wiem czy przy waszych silnikach jest taki wkład czy trzeba wymieniać całość z koszem.
po prostu benzyniak z bespośrednim wtryskiem czyli na listwie common
Dodatkowo " dla pocieszenia " na forum Vectry jest coś ciekawego napisane o pompach
w sklepach mają pompy siemensa ( 2200 - 2500 )
w serwisie opla mają 1 szt ( też za 2200 ), ale continentala - gdzieś wyczytałem ( tak mi się wydaje
Czyli de
-
Woytas
-
Lorry
-
Woytas