Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode ?
- franki
- Mieszkaniec
- Imię: Michał
- Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: NEL14
Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode ?
Bo mi pokazuje w przedziale 13,5 - 13,9. Zastanawiam się czy nie za niskie jest? Porównywałem miernikiem odczyt z Test Mode i się zgadza..
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
U mnie od 12,9 (odpalone prawie wszystko co się da, klima na LOW, światła, radio, awaryjne, na postoju) do 14,1 (w czasie jazdy, tylko światła włączone) generalnie średnio w czasie jazdy mam 13,8V.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Ja mam 14,1 do 14,5 i to jest właściwe
Jeżeli macie 13,5 13,8 to albo macie niesprawny alternator albo nie naładowany akumulator lub też uszkodzony
Miałem 13,5 13,9 5 dni postoju na wczasach padł akumulator
Odwiedziłem serwis wymienili alternator napięcie wzrosło do14,2 kiedy naładowałem akumulator zewnętrzny prostownikiem to teraz w test mode mam 14,3 do 14,6
Jeżeli macie 13,5 13,8 to albo macie niesprawny alternator albo nie naładowany akumulator lub też uszkodzony
Odwiedziłem serwis wymienili alternator napięcie wzrosło do14,2 kiedy naładowałem akumulator zewnętrzny prostownikiem to teraz w test mode mam 14,3 do 14,6
ano tak....franki pisze:Czemu? Bo zima na zdjęciu?
myślę że nie masz racji. Wszyscy na forum mamy ładowanie między 13.5 a 14.2...a czasami nawet 12.9 przy klimie na maxa w ogromne upały. Teraz zimno i mam ładowanie 14.1-14.2 ale w upały było dużo niżejdaniel120zafira pisze:Ja mam 14,1 do 14,5 i to jest właściwe
- franki
- Mieszkaniec
14,6 to za dużo. Przy dłuższej trasie może zagotować Ci akumulator. MAx moze być 14,4-14,5. W mojej poprzedniej Astrze H napięcie utrzymywało się na poziomie 14,4.daniel120zafira pisze: mam 14,3 do 14,6
Pad akku po 5 dniach oznacza że albo akku był kiepski, albo miałeś upłynności prądu ( mi w Astrze G alarm potrafił rozładować akku w przeciągu tygodnia - dwóch nieużywania auta.
Za 2kkm mam wymianę oleju to wtedy powiem, żeby mi sprawdzili czy czasem połączenia altka z kablami nie zaśniedziało...
Pozdrawiam
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
W instrukcji/gwarancji do zakupionego jeszcze do Mondka akumulatora Centry Futura wyczytałem, że napięcie na klemach aku powinno mieścić się w granicach 14,1-14,4 V przy właczonych światłach mijania. Później była wskazówka dla serwisantów i sprzedawców, aby przed podbiciem karty gwarancyjnej sprawdzili prąd ładowania.
Tu jeszcze link do instrukcji użytkowania Centry, choć nie ma słowa o parametrach prądu ładowania w aucie. Mówi się tylko o ładowaniu przy wykorzystaniu ładowarki - max. 14,4 V.
Jak to się ma do wartości referencyjnych z test mode - 13,5 V - nie mam pojęcia.
Tu jeszcze link do instrukcji użytkowania Centry, choć nie ma słowa o parametrach prądu ładowania w aucie. Mówi się tylko o ładowaniu przy wykorzystaniu ładowarki - max. 14,4 V.
Jak to się ma do wartości referencyjnych z test mode - 13,5 V - nie mam pojęcia.
- franki
- Mieszkaniec
Ładując akku prostownikiem ustawia się prąd ładowania na poziomie 1/10 pojemności. Natomiast w aucie ważne jest napięcie ładowania.
W Zafirze B (tak przypuszczam) to sterownik na szynie CAN ustawia odpowiednie parametry min ładowania.
A Tobie ile wskazuje w Test Mode?
W Zafirze B (tak przypuszczam) to sterownik na szynie CAN ustawia odpowiednie parametry min ładowania.
A Tobie ile wskazuje w Test Mode?
Pozdrawiam
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport
franki
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport