Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Przy kole nie ma
Przy kole zamachowym nie ma
Po zdjęciu osłony pod silnikiem dokopałem się do czegoś takiego:
wygląda jakby to było to
Znajduje się w ok. połowie silnika nad dwoma czujnikami wychodzącymi z miski olejowej, na prawo od poduszki (patrząc od dołu w kierunku przodu auta) a kabelek idzie w górę pomiędzy silnikiem a chłodnicą cieczy ( tuz obok chłodnicy oleju) i ma złącze tu:
czy to to
Przy okazji znalazłem jakąś nakrętkę oraz spojrzałem na poduszkę silnika
Ktoś pomoże?
Zacząłem szukać:u mnie w benzynie jak zdejmę koło przednie od pasażera to ten czujnik jest na wierzchu bardzo dobrze widoczny.
Przy kole nie ma
Przy kole zamachowym nie ma
Po zdjęciu osłony pod silnikiem dokopałem się do czegoś takiego:
wygląda jakby to było to
Znajduje się w ok. połowie silnika nad dwoma czujnikami wychodzącymi z miski olejowej, na prawo od poduszki (patrząc od dołu w kierunku przodu auta) a kabelek idzie w górę pomiędzy silnikiem a chłodnicą cieczy ( tuz obok chłodnicy oleju) i ma złącze tu:
czy to to
Przy okazji znalazłem jakąś nakrętkę oraz spojrzałem na poduszkę silnika
Ktoś pomoże?
poduszki to ja tu prawie nie widzę :> tom do czujnika musisz dołożych kolejną stówke, to chyba to http://allegro.pl/item1187788412_podusz ... _lodz.html
- 12Marek
- Bywalec
ale niewiele mniej kosztuje
To mój typ:
http://allegro.pl/item1179563414_podusz ... niona.html
ten czujnik to dobrze zlokalizowałem?
ale niewiele mniej kosztuje
To mój typ:
http://allegro.pl/item1179563414_podusz ... niona.html
ten czujnik to dobrze zlokalizowałem?
12Marek, jak stuka podczas rozruchu i gaszenia to masz uwaloną poduchę tzw. tylnią od skrzyni-ona jest pod twoimi nogami.
A co do czujnika to on jest po stronie koła zamachowego z przodu silnika,na bloku.Przykręcony jednym torxem,taka fajka.Jego kabelek idzie do góry,gdzie jest gniazdo umocowane na metalowej podporze.Na zdjęciach widoczne.
A co do czujnika to on jest po stronie koła zamachowego z przodu silnika,na bloku.Przykręcony jednym torxem,taka fajka.Jego kabelek idzie do góry,gdzie jest gniazdo umocowane na metalowej podporze.Na zdjęciach widoczne.
- 12Marek
- Bywalec
O.k.boogoo pisze:12Marek, jak stuka podczas rozruchu i gaszenia to masz uwaloną poduchę tzw. tylnią od skrzyni-ona jest pod twoimi nogami.
Czyli ta poducha jest Twoim zdaniem dobra?
Miejsce umieszczenia czujnika w takim razie dobrze odgadłem
Dzięki
----------scalone
Stan pacjenta dość szybko sie pogarszał i zaczynało być to męczące ale wczoraj doszedł czujnik obrotów wału i dziś już Zośka jest po zabiegu.
Wszystko wróciło do normy
To było to
Dzięki koledzy - szkoda, że tylko wirtualnie ale z całego serca
P.S. Aż strach pomyśleć co może się jeszcze s... lić. Skarbonka!
proszę o edytowanie postów a nie pisanie jednego pod drugim / dejna
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 21:03 przez 12Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
David pisze:to chyba to :
http://allegro.pl/item1164678539_opel_a ... _korb.html
http://allegro.pl/item1185692235_czujni ... 2_0_d.html
dzisiaj jak zdejmowałem z przodu od strony pasażera koło to w benzynie bardzo ładnie go widać, jest praktycznie na wierzchu. mam nadzieję , że to Ci pomoże.
//scalone// - proszę edytować posty, a nie pisać jeden pod drugim
po przejechaniu kilku kilometrów wyłacza sie obrotomierzi traci moc oraz zaplaja sie kontrolki co to może być??
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2010, 13:27 przez Katarzyna32, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. No jakos dojechalem. W odleglosci ok 80 km od celu auto wrocilo do normy.
I tydzien jezdzilo. I znow to samo z ta kontrolka z kluczykiem, z tym ze przy wlaczeniu zaplonu pojawia sie, ale po probie drugiej uruchomienia silnika nie swieci sie i wszystko pracuje w normie, z tym ze nie na dlugo. Nie jestem fachowcem, ale wyglada na to ze cos sie zawiesza... Tylko nie mam pojecia co.
I tydzien jezdzilo. I znow to samo z ta kontrolka z kluczykiem, z tym ze przy wlaczeniu zaplonu pojawia sie, ale po probie drugiej uruchomienia silnika nie swieci sie i wszystko pracuje w normie, z tym ze nie na dlugo. Nie jestem fachowcem, ale wyglada na to ze cos sie zawiesza... Tylko nie mam pojecia co.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie rozumiem - piszesz, że jest problem z podłączeniem do kompa, a dalej, że nic nie wykazuje.Jarlub1 pisze:No wlasnie, tylko jest problem z podlaczeniem do kompa. Nic nie wykazuje.
Pytanie zasadnicze - podłączałeś do komputera serwisowego Tech2 lub jakieś fejsa czy nie? Bo tylko tak możesz odczytać błędy.