Podpowiedzcie zafirowicze czy na zimę do ZB diesel 2008r. mogę założyć opony195/65/16 jeżdżę w górskim terenie i chciałbym jak nawęższe.mario175 pisze:Koledzy o jakich wymiarach mowa o 16 cali cz 17 cali . Bo ja na 225/45/17 pirelli nie jestem w stanie przejechac 30 tys . Moja zafire kupilem nowa i nie ma mowy o wybitym zawieszeniu czy o dziurawych drogach. Na trasie hiszpania - polska sa same dosyc dobre autostrady , gdzie najczesciej sie poruszam. Obecnie chce zmienic na 205/55/16 ponoc wytrzymaja wiecej
Kompendium wiedzy o felgach i oponach
Moderator: Mariusz
Żeby zachować prawidłowość w zamiennikach opon powinieneś założyć 195/60R16 (normalnie 205/55R16). Nie wiem tylko czy to ma sens, ponieważ tych węższych opon jest dużo mniej do wyboru a cena jest nawet wyższa od 205-ek. Należy jeszcze pamiętać o szerokości felgi. W ZB jest 6,5 cala i opona 195 to minimum jakie na tą felgę można założyć. Najbardziej optymalną oponką do ZB jest właśnie 205 (na takich wychodzi z fabryki).
Co do zakładania opon węższych na zimę to ta "moda" powoli zanika. Jest to związane z tym, że w niektórych rozmiarach (powyżej 16", a nawet w 15") nie ma możliwości zastosowania zamiennika. No bo jak zamienić bardzo popularną oponę 195/65R15 (VB)? Trzeba by założyć 185/70R15 - taki rozmiar po prostu nie funkcjonuje.
Pozdrawiam
Co do zakładania opon węższych na zimę to ta "moda" powoli zanika. Jest to związane z tym, że w niektórych rozmiarach (powyżej 16", a nawet w 15") nie ma możliwości zastosowania zamiennika. No bo jak zamienić bardzo popularną oponę 195/65R15 (VB)? Trzeba by założyć 185/70R15 - taki rozmiar po prostu nie funkcjonuje.
Pozdrawiam
Nie wiem tylko czy ci się to opłaci - to mniej popularny rozmiar więc będzie drożej. Wybór też słabszy...rajadam pisze:Podpowiedzcie zafirowicze czy na zimę do ZB diesel 2008r. mogę założyć opony195/65/16 jeżdżę w górskim terenie i chciałbym jak nawęższe.mario175 pisze:Koledzy o jakich wymiarach mowa o 16 cali cz 17 cali . Bo ja na 225/45/17 pirelli nie jestem w stanie przejechac 30 tys . Moja zafire kupilem nowa i nie ma mowy o wybitym zawieszeniu czy o dziurawych drogach. Na trasie hiszpania - polska sa same dosyc dobre autostrady , gdzie najczesciej sie poruszam. Obecnie chce zmienic na 205/55/16 ponoc wytrzymaja wiecej
koledzy gdzie w 7-osobowej ZA jest koło zapasowe ??? normalnie pod podłogą,czy w jakims koszu na zewnątrz ? pytam dlatego poniewaz mysle nad kupnem ZA i o lpg
W ZA jak i ZB montują bezproblemowo pod autem - to nie przeszkadza
polecam temat odnośnie gazu ZA w którym jest bardzo dużo odnośnie LPG wielkości butli instalacji umieszczania wlewu gazu (i wiele innych inf) - jest tu wszystko a jak czegoś nie ma - pytaj - miłej lektury
pozdrówka
polecam temat odnośnie gazu ZA w którym jest bardzo dużo odnośnie LPG wielkości butli instalacji umieszczania wlewu gazu (i wiele innych inf) - jest tu wszystko a jak czegoś nie ma - pytaj - miłej lektury
pozdrówka