[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#136 Post autor: Anony Mous »

ok, dzięki wojtek_z, kupiłem ten olej na allegro, a ASO dałem zarobić na filtrach :D.
Cena 80 pln faktycznie jest "realna", wśród sprzdających w tej cenie jest też ASO z Leszna.

Rumcays

#137 Post autor: Rumcays »

Ja też wymieniam co 15 tys. A dolewać czasami muszę, ale to tylko ze względu na styl jazdy (nazwijmy go "dynamicznym" :D ), co powoduje niewielkie ubytki (ok. 1l na 15 000 km). Przy normalnej jeździe od wymiany do wymiany bez dolewek...

miałczyk76
Bywalec
Model:

#138 Post autor: miałczyk76 »

To ja też wypowiem się na temat oleju GM.Auto mam od nowości 1 właściciel .Mam nalatane 150 tyś w tym 135 tyś na oleju GM .Żadnych usterek silnika przez ten czas ale zimą przy mrozach ciężko palił i strasznie klekotał turbawka zanim się nagrzała gwizdała aż miło .W styczniu po namową kumpla mechaniora zmieniłem na CASTROL EDGE Sport OW-40 i powiem że już do GM nie wrócę .Jak -20 to szybciej kręci ,nie klekocze tak bardzo i turbawka tak nie gwiżdże .Myślę że to była dobra decyzja przynajmniej dla mojego silnika :lol:Na oleju nie ma co oszczędzać to jest jedyna rzecz w silniku na którą mamy wpływ cała reszta zależy od szczęścia :lol:

JJ

#139 Post autor: JJ »

Odmłodzę trochę temat... A jaki olej polecacie?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#140 Post autor: MieHor »

JJ, temat oleju - jaki, kiedy, ile itd. powraca jak bumerang, jest już wiele tematów w tych sprawach na forum, np. poczytaj tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3786 lub http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3709 lub http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3351 lub http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3136 i jeszcze kilka innych

JJ

#141 Post autor: JJ »

Ups, mea culpa, nie popatrzyłem dalej. Dzięki

Protas

#142 Post autor: Protas »

Odkąd pamiętam jeżdżę na Mobilu . Zafirkę kupiłem dwa i pół roku temu , od razu wymiana na 10W40 . Wczoraj odstawiłem na filtry i olej . Sprawdziłem stan i 14 tys. km na bagnecie tak samo . Nie ma co kombinować i zmieniać . Byle tak dalej i nie dolewać .

Fan Zafiry

#143 Post autor: Fan Zafiry »

Witam.Mam kłopot jaki wybrać olej:Castrol, Elf czy Mobil?

Anony Mous

#144 Post autor: Anony Mous »

tico0

#145 Post autor: tico0 »

Fan Zafiry pisze:Mam kłopot jaki wybrać olej:Castrol, Elf czy Mobil?
Ja proponuję dexos orginał oplowski jest ok, a po co przepłacać...... ;) No chyba że trafisz na promocję elfa w makro mają wtedy naprawdę dobre ceny i obecny elf to naprawdę dobry olej :!: Ja używałem go w poprzednim aucie (scenic dci) i z czystym sumieniem polecam.

Fan Zafiry

#146 Post autor: Fan Zafiry »

Dzięki.Wacham się tylko GM DEXOS czy CASTROL.Oczywiście syntetyk.
:/ :| :? ;)

Przemcio

#147 Post autor: Przemcio »

tico0 pisze:Ja używałem go w poprzednim aucie (scenic dci) i z czystym sumieniem polecam.
To mamy podobną drogę . J ja posiadałem wcześniej Scenica. A co do oleju jak gdzieś już pisałem w serwisie warto się targować mogą zejść do 120 zeta za piątkę dexosa ;)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 19:11 przez Przemcio, łącznie zmieniany 1 raz.

ronin

#148 Post autor: ronin »

Polecam Mobil 1 5w-30 - oczywiście z pewnego źródła. Jak już kupiłem auto za 40 kPLN to kilkadziesiąt złotych więcej na dobry olej nie będę żałował ;)

Anony Mous

#149 Post autor: Anony Mous »

Mam pytanie. Mam zalany olej 10W40 jakieś 8 tys. km temu. Na chwilę obecną nie chcę zmieniać oleju (powód kasa - zmiana pracy). Chciałbym dolać mu bo jest tak poniżej połowy powiedzmy 1/4 między min a max.

I tutaj mam problem bo nie wiem czy kupić np. Catrola Magnateca 10W40 i dolać czy też np. jakiś olej dedykowany do diesli. Co byście poradzili ??

Woytas

#150 Post autor: Woytas »

IMO jak chcesz tylko dolać, to nie szalej z Castrol, kup coś solidnego chociażby GM'a i już

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”