[A] Podłączenie gniazdka przy haku do przyczepki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Zdzich

#31 Post autor: Zdzich »

nowa122 pisze:jak podłączyć oryginalne gniazdo haka na 8 kabli pozdrawiam
czy chodzi o coś takiego?
http://moto.allegro.pl/redukcja-adapter ... 18829.html
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 13:04 przez Zdzich, łącznie zmieniany 1 raz.
nowa122

#32 Post autor: nowa122 »

nie oto tylko w samochodzie
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#33 Post autor: Dziadek13 »

Może luknij tu może coś więcej sie dowiesz na ten temat. http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... znej-haka/
nowa122

#34 Post autor: nowa122 »

potrzebuję dokładny opis kabli do podpięcia oryginalnego haka które znajdują się z prawej strony pod tylnym światłem w zafirze
Piotrek413

#35 Post autor: Piotrek413 »

nowa122 pisze: znalazłem włącznik w gnieździe haka od czego on jest dzięki za pomoc.
Kiedyś pomagałem szwagrowi zmienić gniazda w Avensisie i u niego też był taki przycisk w gnieździe który wyłącza światła przeciwmgielne gdy podłącza się wtyczkę od przyczepki. Więc nie wykluczone że u Ciebie będzie tak samo po odpowiednim podpięciu.
nowa122

#36 Post autor: nowa122 »

mówiono mi że jak podepnę przyczepę do gniazda to zaświeci się hak w liczniku i dla tego mam 8 kabli do podpięcia do auta od gniazda oryginalnego
mzabierek

#37 Post autor: mzabierek »

mówiono mi że jak podepnę przyczepę do gniazda to zaświeci się hak w liczniku
Niedawno kolega zamontował mi hak, okazało się, że u mnie nie było wyprowadzone to gniazdo pod prawą lampą więc kolega wpinał się bezpośrednio (za pomocą odpowiednich "wpinek") w przewody od poszczególnych świateł. Po podpięciu przyczepy okazało się, że podczas włączania kierunkowskazu na konsoli miga również symbol haka :lol: . Wynika z tego, że bez tego gniazda kontrolka haka też działa...
David

#38 Post autor: David »

ja robiłem dokładnie jak kolega Mzabierek i miga mi ta kontrolka razem z kierunkami :piwo:
Awatar użytkownika
raszmen
Bywalec
Model:

#39 Post autor: raszmen »

Ja ma kable wpięte do tej kostki przy lampie i mimo podpiętej przyczepki nie miga mi żadna kontrolka na desce.
nowa122

#40 Post autor: nowa122 »

dzięki koledzy będę próbował szukać w kablach
ZAKROPIOLO

#41 Post autor: ZAKROPIOLO »

u mnie to samo nie miga nic oprócz kierunkowskazów, hak zakładałem sam kable wpięte do kostki bez kostki :lol:
boogoo

#42 Post autor: boogoo »

Cześć,koledzy jaki może być powód nieświecenia stopu w przyczepie?Wymieniłem na nowe gniazdo i dalej nic,później sprawdziłem miejsce wpięcia w instalację samochodu i tutaj też nie było prądu stopów.Zastanawiam się,którędy idzie wiązka i czy jest po drodze jakieś dodatkowe złącze?
Piotrek413

#43 Post autor: Piotrek413 »

U mnie też nie działa stop w przyczepce. Spowodowane jest to tym że nie mam oryginalne modułu który daje sygnał. Można zaradzić temu w jeden sposób przez złączenie jakiś kabelków. Teraz dokładnie nie pamiętam co trzeba zrobić ale jak wezmę się za swoje światła to dam krótki opis.
Nie wiem czy będzie tak samo w ZA.
Czy przy hamowaniu żarówka w ZA też dostaje mocniejszy prąd czy jest użyta żarówka dwuwłóknowa ?
boogoo

#44 Post autor: boogoo »

Ciekawe to co piszesz,a miałem spiąć na krótko przewód od świateł stopu auta,bo myślałem,że idzie żarówka dwuwłuknowa,a teraz muszę zbadać to dokładniej...
KOPERNIK

#45 Post autor: KOPERNIK »

boogoo pisze:jaki może być powód nieświecenia stopu w przyczepie?
boogoo, ja u siebie mam pociągniętą masę od każdej lampy a ty jak nasz lampy zmasowane ???

bez masy nic nie zdziałasz :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”