CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
jerkan

#226 Post autor: jerkan »

Koledzy przetestowałem wszystkie dostępne radyjka włącznie z takimi jak Uniden 78 (podobno najlepsze filtry) z anteną Sirio 145. Stwierdzam iż zafirka skutecznie zakłuca odbiór na wszystkich, jedyne na którym da sie porozmawiać (zasięg ok. 7 km) to jakiś wynalazek "LORD II". Mały zasięg ale po włączeniu filtrów słychac wszystkich bez zakłuceń.

Anony Mous

#227 Post autor: Anony Mous »

jerkan pisze:Koledzy przetestowałem wszystkie dostępne radyjka włącznie z takimi jak Uniden 78 (podobno najlepsze filtry) z anteną Sirio 145. Stwierdzam iż zafirka skutecznie zakłuca odbiór na wszystkich, jedyne na którym da sie porozmawiać (zasięg ok. 7 km) to jakiś wynalazek "LORD II". Mały zasięg ale po włączeniu filtrów słychac wszystkich bez zakłuceń.
z całym szacunkiem ale jest u nas wątek gdzie ludzie polecają rożne zestawy ...czyli jednak są takie....ja mam alana 109 i absolutny brak szumów lub zakłóceń...natomiast zasięg nie najlepszy.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#228 Post autor: MieHor »

Próbuję walczyć z zakłóceniami CB w ZB w dieslu, dzisiaj przeprowadziłem próbę na podanie zasilania bezpośrednio z akumulatora i o dziwo zdecydowana poprawa.
Mam w związku z tym pytanko - czy ktoś z koleżeństwa przerabiał temat i ma patent na bezinwazyjne przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny, najlepiej w okolice środkowego tunelu przy nogach pasażera na przednim siedzeniu?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#229 Post autor: Lorry »

Gdzies widziałem że przez jakies gumowe złączki idzie sie dobrac od schowka do komory silnika...

Awatar użytkownika
marlano
Przeglądacz
Model:

#230 Post autor: marlano »

MieHor pisze:przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny
MieHor nie wiem jak w ZB, ale w ZA jest przelotka w grodzi sam mi pokazywałeś :D

- pozdrawiam -

licznik

#231 Post autor: licznik »

MieHor pisze:Próbuję walczyć z zakłóceniami CB w ZB w dieslu, dzisiaj przeprowadziłem próbę na podanie zasilania bezpośrednio z akumulatora i o dziwo zdecydowana poprawa.
Mam w związku z tym pytanko - czy ktoś z koleżeństwa przerabiał temat i ma patent na bezinwazyjne przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny, najlepiej w okolice środkowego tunelu przy nogach pasażera na przednim siedzeniu?

przerabiałem to
i tak jak w A to i w B można przeprowadzić kabel nad pedałem gazu jest okrągła gumowa zaślepka

Woytas

#232 Post autor: Woytas »

MieHor pisze:Próbuję walczyć z zakłóceniami CB w ZB w dieslu
MieHor, a próbowałeś tak jak pisałem podpiąć się pod radio?
Interesuje mnie jak się sprawa ma z jakością, zastosowanie ekranowania fabrycznego.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#233 Post autor: MieHor »

Woytas, żeby podłączyć bezpośrednio pod radio, to chyba trzeba by je wyjąć, a na razie po pierwsze nie mam czym a gwoździe traktuję jako ostateczność. Przyglądałem się rozwiązaniu podanemu przez kolegę licznik, i myślę, że bez kanału się nie obejdzie. Ale spoko - dojdę i do tego, bo wkurza mnie ten szumofon podczas pracy altka, już trzecie radio wsadziłem i na wszystkich to samo w miarę jak rosną obroty. Ktoś pisał, że to Denso tak sieją, na razie nie mam sygnałów że coś niedobrego z nim się dzieje.

Dudikoff1974

#234 Post autor: Dudikoff1974 »

1. Kto w wawie może mi pomóc z dostrojeniem CB mam UNIDENA 520XL + sztywna antena presidenta. wcześniej zestaw jeździł na Ford C-MAX i nieźle zbierał ale teraz chce zamontować do mojej czerwonej i są straty !

2. czy znacie jakieś ciekawe rozwiązanie zaczepu na tylną klape od góry dla anteny dokręcanej na gwint ! Zastanawiam się nad batem presidenta ok 1,6-1,8 m

Woytas

#235 Post autor: Woytas »

Dudikoff1974, mogę pomóc z swr-ką.
Szumy będziesz miał bo to jest nasz CDTI kochany, rozwiązanie ze znaczną redukcją zakłóceń : bezpośrednio pod aku ( co też nie wyeliminuje na 100%), lub pod zasilanie radia samochodowego (fabryczne ekranowanie) - powinno być skuteczne ale jeszcze nie mam info od jakiegokolwiek kolegi, który już to uczynił)

darkp1

#236 Post autor: darkp1 »

Jest jeszcze patent z nawijaniem na pierścień ferrytowy przewodu zasilającego od CB. Też pomaga ;)

Hakim

#237 Post autor: Hakim »

u mnie po prostu pomogła wymiana na radio z konkretnymi filtrami czyli President Walker plus została antena na magnesie Wilson Little Will, radio podłączone pod zapalniczkę i śmiga czysto i bez zakłóceń :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#238 Post autor: MieHor »

jacek754 pisze:Witam
Radio INTEK M490M + antena President Indiana montowana na dzwonku na klapie bagażnika (niestety jedyna możliwa lokalizacja przy panoramie).
Radio posiada dobre filtry, a poza tym zasilane z instalacji audio. Żadnych zakłóceń, a przynajmniej takie z którymi da się żyć. Zasięgu w trasie jeszcze nie sprawdziłem, w mieście na 19-tym ok 8 km bez problemu
jacek754, w którym miejscu wpiąłeś się w instalacje zasilania radia? wyjmowałeś radio?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, 23:40 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#239 Post autor: jacek754 »

MieHor, Tak wyjmowałem radio, ale sprawdzałem też na gnieździe zapalniczki i zakłócenia były minimalne.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#240 Post autor: MieHor »

Dzięki, czy pamiętasz które to przewody albo piny do zasilania radia, nie znalazłem nigdzie jak dotąd schematu (rysunku) kostki przyłączeniowej do CD70, stąd te moje pytania, może banalne

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”