CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?
Moderator: Sebu$
Koledzy przetestowałem wszystkie dostępne radyjka włącznie z takimi jak Uniden 78 (podobno najlepsze filtry) z anteną Sirio 145. Stwierdzam iż zafirka skutecznie zakłuca odbiór na wszystkich, jedyne na którym da sie porozmawiać (zasięg ok. 7 km) to jakiś wynalazek "LORD II". Mały zasięg ale po włączeniu filtrów słychac wszystkich bez zakłuceń.
z całym szacunkiem ale jest u nas wątek gdzie ludzie polecają rożne zestawy ...czyli jednak są takie....ja mam alana 109 i absolutny brak szumów lub zakłóceń...natomiast zasięg nie najlepszy.jerkan pisze:Koledzy przetestowałem wszystkie dostępne radyjka włącznie z takimi jak Uniden 78 (podobno najlepsze filtry) z anteną Sirio 145. Stwierdzam iż zafirka skutecznie zakłuca odbiór na wszystkich, jedyne na którym da sie porozmawiać (zasięg ok. 7 km) to jakiś wynalazek "LORD II". Mały zasięg ale po włączeniu filtrów słychac wszystkich bez zakłuceń.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Próbuję walczyć z zakłóceniami CB w ZB w dieslu, dzisiaj przeprowadziłem próbę na podanie zasilania bezpośrednio z akumulatora i o dziwo zdecydowana poprawa.
Mam w związku z tym pytanko - czy ktoś z koleżeństwa przerabiał temat i ma patent na bezinwazyjne przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny, najlepiej w okolice środkowego tunelu przy nogach pasażera na przednim siedzeniu?
Mam w związku z tym pytanko - czy ktoś z koleżeństwa przerabiał temat i ma patent na bezinwazyjne przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny, najlepiej w okolice środkowego tunelu przy nogach pasażera na przednim siedzeniu?
MieHor nie wiem jak w ZB, ale w ZA jest przelotka w grodzi sam mi pokazywałeśMieHor pisze:przeprowadzenie kabla z komory silnika do kabiny
- pozdrawiam -
MieHor pisze:Próbuję walczyć z zakłóceniami CB w ZB w dieslu, dzisiaj przeprowadziłem próbę na podanie zasilania bezpośrednio z akumulatora i o dziwo zdecydowana poprawa.
przerabiałem to
i tak jak w A to i w B można przeprowadzić kabel nad pedałem gazu jest okrągła gumowa zaślepka
- MieHor
- Zafiromaniak
Woytas, żeby podłączyć bezpośrednio pod radio, to chyba trzeba by je wyjąć, a na razie po pierwsze nie mam czym a gwoździe traktuję jako ostateczność. Przyglądałem się rozwiązaniu podanemu przez kolegę licznik, i myślę, że bez kanału się nie obejdzie. Ale spoko - dojdę i do tego, bo wkurza mnie ten szumofon podczas pracy altka, już trzecie radio wsadziłem i na wszystkich to samo w miarę jak rosną obroty. Ktoś pisał, że to Denso tak sieją, na razie nie mam sygnałów że coś niedobrego z nim się dzieje.
1. Kto w wawie może mi pomóc z dostrojeniem CB mam UNIDENA 520XL + sztywna antena presidenta. wcześniej zestaw jeździł na Ford C-MAX i nieźle zbierał ale teraz chce zamontować do mojej czerwonej i są straty !
2. czy znacie jakieś ciekawe rozwiązanie zaczepu na tylną klape od góry dla anteny dokręcanej na gwint ! Zastanawiam się nad batem presidenta ok 1,6-1,8 m
2. czy znacie jakieś ciekawe rozwiązanie zaczepu na tylną klape od góry dla anteny dokręcanej na gwint ! Zastanawiam się nad batem presidenta ok 1,6-1,8 m
Dudikoff1974, mogę pomóc z swr-ką.
Szumy będziesz miał bo to jest nasz CDTI kochany, rozwiązanie ze znaczną redukcją zakłóceń : bezpośrednio pod aku ( co też nie wyeliminuje na 100%), lub pod zasilanie radia samochodowego (fabryczne ekranowanie) - powinno być skuteczne ale jeszcze nie mam info od jakiegokolwiek kolegi, który już to uczynił)
Szumy będziesz miał bo to jest nasz CDTI kochany, rozwiązanie ze znaczną redukcją zakłóceń : bezpośrednio pod aku ( co też nie wyeliminuje na 100%), lub pod zasilanie radia samochodowego (fabryczne ekranowanie) - powinno być skuteczne ale jeszcze nie mam info od jakiegokolwiek kolegi, który już to uczynił)
- MieHor
- Zafiromaniak
jacek754, w którym miejscu wpiąłeś się w instalacje zasilania radia? wyjmowałeś radio?jacek754 pisze:Witam
Radio INTEK M490M + antena President Indiana montowana na dzwonku na klapie bagażnika (niestety jedyna możliwa lokalizacja przy panoramie).
Radio posiada dobre filtry, a poza tym zasilane z instalacji audio. Żadnych zakłóceń, a przynajmniej takie z którymi da się żyć. Zasięgu w trasie jeszcze nie sprawdziłem, w mieście na 19-tym ok 8 km bez problemu
Ostatnio zmieniony 27 paź 2010, 23:40 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.