[B]Ile palą wam CDTi?
Ostatnio odstawiłem zmianę rozrządu,bo to już 90tys.km na liczniku,oczywiście w ASO i coś chłopaki zrobili
Bo jak zawsze miała sporą słabość poniżej 2000rpm.to ta niedogodność zniknęła
Może zrobili coś jeszcze,ale aż się nie chcę wierzyć,że poznaje się jak samochód od zawsze powinien jeździć po 90tys.km.
Do rzeczy jednak zrobiłem dziś trasę małą bo 170km,jak to w niedziele ruch niezbyt wielki,a że droga taka sobie to leciałem tak 120-130km/h,jak coś jechało poniżej to było oczywiście wyprzedzane to prędkości czasem i do 160km/h dochodziły jak była do wzięcia kompania kilku maruderów.Ogólnie dość płynna żwawa jazda po prostu.
Średnia trasy z kompa 90km/h
Średnie spalanie,bardzo miłe zaskoczenie bo 6,2l
Oczywiście siedzi DPF i sporo wyprzedzań na pełnym szwunku(w trybie sport 160kuni )
Myślę,że rozrząd przyniósł sporą poprawę,a z fabryki wyjechała skopana bo przy takiej jeździe spalanie poniżej 7l był swego rodzaju tematem nieosiągalnym wręcz
Bo jak zawsze miała sporą słabość poniżej 2000rpm.to ta niedogodność zniknęła
Może zrobili coś jeszcze,ale aż się nie chcę wierzyć,że poznaje się jak samochód od zawsze powinien jeździć po 90tys.km.
Do rzeczy jednak zrobiłem dziś trasę małą bo 170km,jak to w niedziele ruch niezbyt wielki,a że droga taka sobie to leciałem tak 120-130km/h,jak coś jechało poniżej to było oczywiście wyprzedzane to prędkości czasem i do 160km/h dochodziły jak była do wzięcia kompania kilku maruderów.Ogólnie dość płynna żwawa jazda po prostu.
Średnia trasy z kompa 90km/h
Średnie spalanie,bardzo miłe zaskoczenie bo 6,2l
Oczywiście siedzi DPF i sporo wyprzedzań na pełnym szwunku(w trybie sport 160kuni )
Myślę,że rozrząd przyniósł sporą poprawę,a z fabryki wyjechała skopana bo przy takiej jeździe spalanie poniżej 7l był swego rodzaju tematem nieosiągalnym wręcz
-
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witam.Jak wcześniej pisałem,sprawdziłem spalanie w trasie.Pięć dorosłych osób + bagaże,trasa 550 km.prędkość do 130 km/h.Komputer pokazywał spalanie 6,5 l/100km a rzeczywiste 6,0.W drugą stronę troszkę wolniej,komp.6,5 rzeczywiste 5,9.To już nie tak duże zakłamanie jak w mieście na krótkich odcinkach.Pozdrowionka
czyli przekłamuje Ci w druga stronę...to dość nietypowe....czy może już wprowadzałeś korekte i trochę przesadziłeś albo poprzedni właściciel?stapaw pisze:Witam.Jak wcześniej pisałem,sprawdziłem spalanie w trasie.Pięć dorosłych osób + bagaże,trasa 550 km.prędkość do 130 km/h.Komputer pokazywał spalanie 6,5 l/100km a rzeczywiste 6,0.W drugą stronę troszkę wolniej,komp.6,5 rzeczywiste 5,9.To już nie tak duże zakłamanie jak w mieście na krótkich odcinkach.Pozdrowionka
Chyba nikt nie pisał, że pali 6.5 w miescie....ale fakt faktem użytkownicy ZB często podniecaja się cyferkami na kompie a one sa po prostu najczęściej przekłamane. Ja cały czas też pytam ludzi czy im komp czasem nie zaniża ....bo tak jest w większości ZB. U mnie komp zaniżał o 1.2 litra. Ale teraz już jest ok...a oprócz tego nie mam dpf....i obecne wyniki to 8.5-8.7 w mieście...oraz 5.8-6 na trasie. I nie sa to wyniki z palca wyssanebuszmen72 pisze:nie wiem jak to robicie ale moja Zafirka 2006 1.9 cdti 150km pali na mieście przy sredniej nodze 10l w trasie 500km spaliła 6.5 l załadowana na max i przy predkosci 120km srednio..............więc rozp....a mnie takie pisanie że w mieście 150km pali 6.5l ludzie cow y chcecie sie dowartościawac.
buszmen72 na trasie masz zupełnie prawidłowe spalanie moja DTH (troszkę wzmocniona ale za to bez DPF) pali bardzo podobnie, na trasie mam z reguły w okolicach 6.5 czasem troszkę więcej czasem troszkę mniej zależy jak szybko jadę, natomiast w mieście norma to 8.5 do 9.0, do 10 nie udało mi się jeszcze dobić ale to kwestia miasta, po Tychach póki co jeździ się jeszcze w miarę znośnie, w Katowicach już byłoby mi ciężko utrzymać się na poziomie 8.5.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
Koledzy i koleżanki...nadszedł dzień prawdy co do spalania ZB zimą w mieście. Ostatnie mrozy, plus korki plus krótkie odcinki. Nie ma zmiłuj się. Średnia z 135 km - 10.7. A myślałem, że nie będzie gorzej jak w benzynowej fabii, która nie jest w stanie przekroczyć 10 litrów. Warto nadmienić, że auto do tego jest bez dpf'u.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 16:56 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dramatyzuj Porównywać Fabię i Zafę to delikatnie mówiąc nadużycie. Zafa prawie o połowę cięższa, poza tym zużycie z 1/5 baku. No i w trudnych warunkach jazda na niskich biegach to powoduje - średnia 21 km/h mówi sama za siebiekaliope pisze:Koledzy i koleżanki...nadszedł dzień prawdy co do spalania ZB zimą w mieście. Ostatnie mrozy, plus korki plus krótkie odcinki. Nie ma zmiłuj się. Średnia z 135 km - 10.7. A myślałem, że nie będzie gorzej jak w benzynowej fabii, która nie jest w stanie przekroczyć 10 litrów. Warto nadmienić, że auto do tego jest bez dpf'u.