CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
jacek754
Przeglądacz
Model:
Kontakt:

#241 Post autor: jacek754 »

Na radiu jest wlepka z pinami, a przewody to dwa najgrubsze czerwony (+) i brązowy (-).

lordwoj
Debiutant
Model:

#242 Post autor: lordwoj »

jacek754 pisze:MieHor, ale sprawdzałem też na gnieździe zapalniczki i zakłócenia były minimalne.
Na gnieżdzie zapalniczki zakłucenia są prawie niesłyszalne w ciągu dnia jak ruch jest duży tak jak w krakowie, ale jak cichnie wieczorem, w nocy to przy dodawaniu gazu słychac wyrcenie, im wieksze obroty tym głośniej. Idzie z tym wytrzymac

chris

#243 Post autor: chris »

witam
mam problem z rodzajem anteny do zafirki b, czy macie jakiś sposób na stały uchwyt do anteny cb??
miałem w astrze g na stale na klapie i szkoda mi tej antenki, a nie mam pomysłu jak ją zamontować :(

Anony Mous

#244 Post autor: Anony Mous »

ja planuje montaż na klapie na uchwyt na stałe anteny

shell'a

#245 Post autor: shell'a »

podepnę się pod temat :D

A jak wygląda trzymanie się anten z podstawą magnetyczną na dachu Zosi?
Ja dziś sprawdzałem jakiej siły należy użyć aby ją ściągnąć i w porównaniu z Toyotą która stała obok :lol: , Zosia wypadła gorzej :(

podbiel

#246 Post autor: podbiel »

shell'a pisze:Zosia wypadła gorzej
tylko ciekawe dlaczego? mógłbyś rozszerzyć. ja mam pod magnesem folię i wszystko jest git. nigdy nie chciała odlecieć

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#247 Post autor: Lorry »

shell'a, Ja mam na wysokości słupka B , na tym jego wzmocnieniu jakby, antena Hustler z raczej małym magnesem, przy 180 bez problemów się trzymała ;)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#248 Post autor: MieHor »

chris, swoją antenę mam zamontowaną na tylnej klapie poniżej szyby na specjalnym uchwycie (chyba CTE), w nim od spodu jest złącze kątowe z kablem a nad złącze przejściowe tzw. dzwonek, do którego wkręcona jest antena prętowa (wcześniej była na podstawie magnesowej). Takie rozwiązanie wymusił na mnie dach szklany.

Tak w przybliżeniu wygląda uchwyt (jeszcze na ZA z inną anteną):

Obrazek

Tak wygląda ten sam uchwyt na ZB:

Obrazek

shell'a

#249 Post autor: shell'a »

podbiel pisze:shell'a napisał/a:
Zosia wypadła gorzej
tylko ciekawe dlaczego? mógłbyś rozszerzyć. ja mam pod magnesem folię i wszystko jest git. nigdy nie chciała odlecieć
" blacha dachowa " chyba mniej magnetyczna ;)
folia też jest i podkładka gumowa - również - testu "prędkości" nie robiłem (jeszcze) , a antena to - sunker elite cb115
Lorry pisze: shell'a, Ja mam na wysokości słupka B , na tym jego wzmocnieniu jakby, antena Hustler z raczej małym magnesem, przy 180 bez problemów się trzymała ;)
również to miejsce wybrałem :lol: , lepsze trzymanie i najlepsze dopasowanie do "budy"

chris

#250 Post autor: chris »

ten uchwyt cte na klapę jest chyba najlepszy moim zdaniem przynajmniej....

a jakie macie pomysły na zamontowanie radia w samochodzie??

Woytas

#251 Post autor: Woytas »

chris pisze:;]a jakie macie pomysły na zamontowanie radia w samochodzie??
Wcześniej w TYM temacie były posty ze sposobami montażu (nawet ja tam gdzieś pisałem i foty rzucałem) ;)

...temat rzeka :mrgreen:

grafi

#252 Post autor: grafi »

W mojej viki z zakłóceniami poradziłem sobie dopiero, przeciągając gruby przewód z bezpiecznikiem bezpośrednio od aku do bagażnika. Tam zamontowałem gniazdo i doprowadziłem do gniazda wtyczkę od radyjka. Efekt jest taki, że całkowicie wyeliminowałem wszelkie zakłócenia. Dodatkowym plusem jest zawsze wolne gniazdo od zapalniczki :) Zestaw Uniden 520 i Sirio AS 100

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#253 Post autor: rzadki »

Witam!

podpiąłem CB do akumulatora. zrobiłem małą fotorelacje, a dokładniej, pokazałem w którym miejscu w Zafirze A przeszedłem z kabiny do komory silnika. otóż po odkręceniu tej maskownicy nad pedałami można zobaczyć takie coś:

Obrazek

nad pedałem gazu jest widoczny czerwono-czarny kabel który jest poprowadzony do owej dziury - przejścia do komory silnika który jest "zatknięty" od strony silnika gumowym korkiem.
Obrazek

od strony silnika sprawa wygląda tak:
Obrazek
i tak:
Obrazek
na koniec odciąłem wtyczkę, przewierciłem dziurę w korku, przełożyłem kabel, zatkałem dziurę i po przedłużeniu kabli podpiąłem się do akumulatora. prosta sprawa ;) z czasem planuję włączenie do układu bezpiecznika. tylko trzeba pamiętać że po wyjściu z auta należy gasić radio CB, bo szkoda akumulatora :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Woytas

#254 Post autor: Woytas »

rzadki pisze:z czasem planuję włączenie do układu bezpiecznika
bardzo fajnie...tylko nie zwlekaj z tym bezpiecznikiem!!

Zlooty

#255 Post autor: Zlooty »

Panowie czytania tu jest tyle że głowa mała a z szukajką to zawsze mi było jakoś nie po drodze , rozmowa jest o radiach. Ja ma pytanie gdzie najlepiej zamontować CB w ZB macie jakieś propozycje odnośnie miejsca gdzie by dobrze pasowało i było jednocześnie pod ręką ?? jeżeli był już gdzieś ten wątek to jak można to proszę o link.

Już mam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”