CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?
Moderator: Sebu$
Na gnieżdzie zapalniczki zakłucenia są prawie niesłyszalne w ciągu dnia jak ruch jest duży tak jak w krakowie, ale jak cichnie wieczorem, w nocy to przy dodawaniu gazu słychac wyrcenie, im wieksze obroty tym głośniej. Idzie z tym wytrzymacjacek754 pisze:MieHor, ale sprawdzałem też na gnieździe zapalniczki i zakłócenia były minimalne.
witam
mam problem z rodzajem anteny do zafirki b, czy macie jakiś sposób na stały uchwyt do anteny cb??
miałem w astrze g na stale na klapie i szkoda mi tej antenki, a nie mam pomysłu jak ją zamontować
mam problem z rodzajem anteny do zafirki b, czy macie jakiś sposób na stały uchwyt do anteny cb??
miałem w astrze g na stale na klapie i szkoda mi tej antenki, a nie mam pomysłu jak ją zamontować
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
chris, swoją antenę mam zamontowaną na tylnej klapie poniżej szyby na specjalnym uchwycie (chyba CTE), w nim od spodu jest złącze kątowe z kablem a nad złącze przejściowe tzw. dzwonek, do którego wkręcona jest antena prętowa (wcześniej była na podstawie magnesowej). Takie rozwiązanie wymusił na mnie dach szklany.
Tak w przybliżeniu wygląda uchwyt (jeszcze na ZA z inną anteną):
Tak wygląda ten sam uchwyt na ZB:
Tak w przybliżeniu wygląda uchwyt (jeszcze na ZA z inną anteną):
Tak wygląda ten sam uchwyt na ZB:
" blacha dachowa " chyba mniej magnetycznapodbiel pisze:shell'a napisał/a:
Zosia wypadła gorzej
tylko ciekawe dlaczego? mógłbyś rozszerzyć. ja mam pod magnesem folię i wszystko jest git. nigdy nie chciała odlecieć
folia też jest i podkładka gumowa - również - testu "prędkości" nie robiłem (jeszcze) , a antena to - sunker elite cb115
również to miejsce wybrałem , lepsze trzymanie i najlepsze dopasowanie do "budy"Lorry pisze: shell'a, Ja mam na wysokości słupka B , na tym jego wzmocnieniu jakby, antena Hustler z raczej małym magnesem, przy 180 bez problemów się trzymała
W mojej viki z zakłóceniami poradziłem sobie dopiero, przeciągając gruby przewód z bezpiecznikiem bezpośrednio od aku do bagażnika. Tam zamontowałem gniazdo i doprowadziłem do gniazda wtyczkę od radyjka. Efekt jest taki, że całkowicie wyeliminowałem wszelkie zakłócenia. Dodatkowym plusem jest zawsze wolne gniazdo od zapalniczki Zestaw Uniden 520 i Sirio AS 100
Witam!
podpiąłem CB do akumulatora. zrobiłem małą fotorelacje, a dokładniej, pokazałem w którym miejscu w Zafirze A przeszedłem z kabiny do komory silnika. otóż po odkręceniu tej maskownicy nad pedałami można zobaczyć takie coś:
nad pedałem gazu jest widoczny czerwono-czarny kabel który jest poprowadzony do owej dziury - przejścia do komory silnika który jest "zatknięty" od strony silnika gumowym korkiem.
od strony silnika sprawa wygląda tak:
i tak:
na koniec odciąłem wtyczkę, przewierciłem dziurę w korku, przełożyłem kabel, zatkałem dziurę i po przedłużeniu kabli podpiąłem się do akumulatora. prosta sprawa z czasem planuję włączenie do układu bezpiecznika. tylko trzeba pamiętać że po wyjściu z auta należy gasić radio CB, bo szkoda akumulatora
podpiąłem CB do akumulatora. zrobiłem małą fotorelacje, a dokładniej, pokazałem w którym miejscu w Zafirze A przeszedłem z kabiny do komory silnika. otóż po odkręceniu tej maskownicy nad pedałami można zobaczyć takie coś:
nad pedałem gazu jest widoczny czerwono-czarny kabel który jest poprowadzony do owej dziury - przejścia do komory silnika który jest "zatknięty" od strony silnika gumowym korkiem.
od strony silnika sprawa wygląda tak:
i tak:
na koniec odciąłem wtyczkę, przewierciłem dziurę w korku, przełożyłem kabel, zatkałem dziurę i po przedłużeniu kabli podpiąłem się do akumulatora. prosta sprawa z czasem planuję włączenie do układu bezpiecznika. tylko trzeba pamiętać że po wyjściu z auta należy gasić radio CB, bo szkoda akumulatora
Panowie czytania tu jest tyle że głowa mała a z szukajką to zawsze mi było jakoś nie po drodze , rozmowa jest o radiach. Ja ma pytanie gdzie najlepiej zamontować CB w ZB macie jakieś propozycje odnośnie miejsca gdzie by dobrze pasowało i było jednocześnie pod ręką ?? jeżeli był już gdzieś ten wątek to jak można to proszę o link.
Już mam
Już mam