[B] dzienne światła LED

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
pioter1

#121 Post autor: pioter1 »

mi sie wydaje ze swiatla Led sa bardziej przydatne od halogenow ,tym bardziej te do ktorych podalem link pala sie tez po zalaczeniu swiatel ( fakt faktem swiatlo ich jest wtedy mniejsze , gdyz nie moga sluzyc jako halogeny.)fajniejszy bajer i autko fajnie wyglada

Anony Mous

#122 Post autor: Anony Mous »

pioter1 pisze:mi sie wydaje ze swiatla Led sa bardziej przydatne od halogenow ,tym bardziej te do ktorych podalem link pala sie tez po zalaczeniu swiatel ( fakt faktem swiatlo ich jest wtedy mniejsze , gdyz nie moga sluzyc jako halogeny.)fajniejszy bajer i autko fajnie wyglada
No tak ale gdzieś czytałem, że jest jakiś przepis mówiący że samochód wyposażony w światła ksenonowe (ja mam bi ksenony) musi być wyposażony w światła przeciwmgnielne. idealnym rozwiązaniem byłoby połączenie dwóch świateł w atrapie. Niepodoba mi się też to że świecą się cały czas. :(

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#123 Post autor: Lorry »

irecki pisze:że samochód wyposażony w światła ksenonowe (ja mam bi ksenony) musi być wyposażony w światła przeciwmgnielne.
tak jest gdyz to nawet w instrukcji pisze: w razie uszkodzenia ( zawieszenia) systemu doświetlania wyłcza sie dana lampa i zamiast niej swieci halogen ;)

Raz tak u mnie było, ale ponowne właczenie silnika i gitara :)

Przemcio

#124 Post autor: Przemcio »

Mam problem ze swoimi LEDami dziennymi. Po wymianie gwarancyjnej w nowych to samo. Ale chyba znalazłem przyczynę. Są nią , prawdopodobnie , zakłócenia wysyłane przez układy sterujące Biksenonami (przetwornice) . Ledy fisiują , gasną albo nie świecą całe ( głupieją przekaźniki zainstalowane w światełkach dziennych). :/ Jak mi się uda to napiszę . Koledzy bez AFLi nie powinni mieć problemów :|

ronin

#125 Post autor: ronin »

Przemcio pisze:Mam problem ze swoimi LEDami dziennymi. Po wymianie gwarancyjnej w nowych to samo. Ale chyba znalazłem przyczynę. Są nią , prawdopodobnie , zakłócenia wysyłane przez układy sterujące Biksenonami (przetwornice) . Ledy fisiują , gasną albo nie świecą całe ( głupieją przekaźniki zainstalowane w światełkach dziennych). :/ Jak mi się uda to napiszę . Koledzy bez AFLi nie powinni mieć problemów :|
Nie mam biksenonów ale objawy miałem podobne. Pomogło kupno zewn. przekaźnika ;)

Przemcio

#126 Post autor: Przemcio »

ronin pisze:
Nie mam biksenonów ale objawy miałem podobne. Pomogło kupno zewn. przekaźnika ;)
Gdzie go zamontowałeś ??

ronin

#127 Post autor: ronin »

Przemcio pisze:Gdzie go zamontowałeś ??
Pod maską, koło akumulatora. Ale ważniejsze jest podłączenie - pomijamy żółty kabel sterujący w LED'ach bo to kupiony przekaźnik ma je wyłączać. No i najlepiej kupić taki który na wyjściu sterującym ma styki zwarte i rozłącza po otrzymaniu prądu ze świateł mijania

Przemcio

#128 Post autor: Przemcio »

Dzienks . Zobaczyłem że zaczyna głupieć sterowanie ksenonami .Wielkie DZIENKS ;)

[ Dodano: Nie Lis 07, 2010 21:41 ]
Tak to zrobiłem http://img839.imageshack.us/img839/4630/img0006wtb.jpg

ronin

#129 Post autor: ronin »

Trochę za bardzo wystają przez co sprawiają wrażenie wciśniętych na siłę. Ale faktem jest że przeciwmgłowe bardzo ograniczają montaż - ja bym chyba poszukał okrągłych albo szarpnął się na HELLA LEDayFlex :P

tico0

#130 Post autor: tico0 »

Szanowni koledzy i koleżanki śledzę ten temat od początku i nie potrafię pojąć jednego po co montujecie te światełka??? . Czy to moda? tylko proszę nie piszcie że jest to jaka kolwiek oszczędność… ;) .

kicaj

#131 Post autor: kicaj »

tico0, bezpieczenstwo...

tico0

#132 Post autor: tico0 »

kicaj pisze:bezpieczenstwo...
Ale jak bezpieczeństwo? skoro w PL jest obowiązkowa jazda na światłach cały rok (przynajmniej na razie) ;) a już jedne światła auto ma :>

W twoim przypadku tak może być bo nie macie obowiązku włączać świateł w DE, ale skoro masz już jedne światła fabryczne które chyba też mogą być używane jako światła dzienne... to po jakiego grzyba "przyklejać" do autka jakieś lampeczki które ni jak do niego nie pasują...

kicaj

#133 Post autor: kicaj »

tico0 pisze:Ale jak bezpieczeństwo? skoro w PL jest obowiązkowa jazda na światłach cały rok (przynajmniej na razie) ;) a już jedne światła auto ma :>
jest roznica pomiedzy jazda na swiatlach mijania czy do jazdy dziennej, osobiscie uwazam ze warto zainwestowac pare groszy i miec DL'e.
tico0 pisze:W twoim przypadku tak może być bo nie macie obowiązku włączać świateł w DE, ale skoro masz już jedne światła fabryczne które chyba też mogą być używane jako światła dzienne... to po jakiego grzyba "przyklejać" do autka jakieś lampeczki które ni jak do niego nie pasują...
no wlasnie ja mam chyba najlepsze porowanie bo widze auta bez swiatel, ze swiatlami i z DL'ami...
moga i ja tak uzywam ;) ale wciaz szukam takie DLe ktore beda rownie ladne co praktyczne, i nie beda szpecic zafki... ;)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#134 Post autor: Lorry »

kicaj pisze:rownie ladne co praktyczne, i nie beda szpecic zafki...
święte słowa ;) Dlatego ten patent z tymi Flexami od Helli byłby jak dla mnie super jak coś (możliwość obudowania przeciwmgły) lub wsadznia w listek kratki.

Jedno ale: cena jest chora i musiałbym chyba śmigać z 100tyś rocznie żeby się zwróciły :roll:

Przemcio

#135 Post autor: Przemcio »

tico0 pisze:Szanowni koledzy i koleżanki śledzę ten temat od początku i nie potrafię pojąć jednego po co montujecie te światełka??? . Czy to moda? tylko proszę nie piszcie że jest to jaka kolwiek oszczędność… ;) .

Myślę że większość wie po co i dlaczego więc nie będę rozbijał g..na na atomy. Wybaczcie za to rubaszne powiedzenie. Pewnie że kupił bym takie bardzie pasujące ,bo wystają, ale znajdźcie lepsze, nie drogie rozwiązanie na dziś. Są bardzo widoczne a automat wyręcz mnie od przełączania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”