[A] Problemy związane z użytkowaniem instalacji LPG - PB
Moderator: Mariusz
Muli to dobre określenie, choć za chwilę po tym muleniu idzie normalnie a później znów muli i w między czasie dziwnie szarpie. Choć dzisiaj stała sie dziwna sytuacja. Miałem jechać do gazownika a samochód od rana jeździ normalnie. Czy to możliwe, że się sam zresetował.
Ja zgodnie z zaleceniami przeczytanymi na forum kilka dni temu zresetowałem komp poprzez odłączenie klemy. Ale nie pomogło. A dzisiaj coś stało się dziwnego i silnik pracuje normalnie. Ciekawe jak długo?
Ja zgodnie z zaleceniami przeczytanymi na forum kilka dni temu zresetowałem komp poprzez odłączenie klemy. Ale nie pomogło. A dzisiaj coś stało się dziwnego i silnik pracuje normalnie. Ciekawe jak długo?
Check to pali mi sie od dłuższego czasu. Ale mimo że wcześniej sie palił to silnik pracował ok. Od razu przy przełączeniu na gaz wszystko jest w porządku. Jeśli tak jak mówisz że to sonda to co mam zrobić?
To znaczy że jest ona do wymiany, czy to kwestia ustawienia i czy komputer od gazu i jego ustawienie może mieć wpływ na prace silnika na benzynie.
To znaczy że jest ona do wymiany, czy to kwestia ustawienia i czy komputer od gazu i jego ustawienie może mieć wpływ na prace silnika na benzynie.
pierwsze co, to musisz odczytać błędy. Dopiero po nich można wywnioskować co jest nie tak.
Jeszcze jedno pytanko- czy sonda jest podpięta pod kompa z gazu. Często jest tak, że gazownicy nie podpinają się pod sondę i w trakcie kalibracji nie widać jak pracuje. Ja z tym problemem walczyłem kilka dobrych miesięcy
Jeżeli padnie na sonda to strzeż się zamienników, przy gazie długo nie wytrzymują. Ja dwa lata temu kupiłem używkę i działa do teraz a podróba za 114 zł działała 2 tygodnie i się spaliła.
podsumowując - odczytaj błędy i będziemy dalej myśleć.
Jeszcze jedno pytanko- czy sonda jest podpięta pod kompa z gazu. Często jest tak, że gazownicy nie podpinają się pod sondę i w trakcie kalibracji nie widać jak pracuje. Ja z tym problemem walczyłem kilka dobrych miesięcy
Jeżeli padnie na sonda to strzeż się zamienników, przy gazie długo nie wytrzymują. Ja dwa lata temu kupiłem używkę i działa do teraz a podróba za 114 zł działała 2 tygodnie i się spaliła.
podsumowując - odczytaj błędy i będziemy dalej myśleć.
jesli szarpie na zimnym silniku to zacina sie silniczek krokowy.... jesli an ciepłym to albo listwa zapłonowa (choc powinno na E95 jak i LPG) albo sonda lampbda
ja stawiam na sondę lambda (i tak jak kolega marcus sugeruje MUSI być sonda spieta z kompem gazu - tez walczyłem w innym aucie z kalibracją kompa ze 2 miechy.. dopiero potem Panom gazownikom przypomniało sie ze nalzey kabelek założyc
ja stawiam na sondę lambda (i tak jak kolega marcus sugeruje MUSI być sonda spieta z kompem gazu - tez walczyłem w innym aucie z kalibracją kompa ze 2 miechy.. dopiero potem Panom gazownikom przypomniało sie ze nalzey kabelek założyc
Nie gdybaj , nie wydawaj pieniędzy na darmo. Sczytaj błędy będzie wiadomo o co biega. Być może niczego nie będziesz musiał wymieniać.tomekwitek pisze:Check to pali mi sie od dłuższego czasu. Ale mimo że wcześniej sie palił to silnik pracował ok. Od razu przy przełączeniu na gaz wszystko jest w porządku. Jeśli tak jak mówisz że to sonda to co mam zrobić?
Przy niektórych usterkach elektroniki auto jeździ normalnie ale nie dajmy się zwieźć. Jeśli świeci się check to znaczy , że jest coś nie tak.
Chociaż w przypadku awarii cewki check wcale nie musi się zaświecać ...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
I tu się z kolegą nie zgodzę jest wiele instalacji sekwencyjnych które maja możliwośc odpału od razu z gazu, ale jest zregóły wtedy ograniczona ilośc takich uruchomień.jacek28 pisze:jesli to sekwencja to nie ma mozliwosci a na zwyklej instalacji to sie dabondzo001 pisze:Czy na ZIMNYM silniku mozna odpalic na gazie awaryjnie samochod.
Napisz kolego jaką masz instalke to może coś doradzimy. Pozdro
firek, instalka to skladanka stag,zavoli i valtec.oczywiscie sekwencja.
Jutro sprobuje odpalic na zimno.
Odpaliłem juz raz na cieplym silniku na stacji benzynowej awaryjnie.
teraz stoi zafirka pod firma w de.
Dodam ze nieszczesne błedy 0301=0304,oraz 0335.
Obstawiam na wtryski ,bo reszte juz wymieniłem,
na gazie autko jedzie bez problemow.
juz mnie dobijaja te błedy 030.....
Jutro sprobuje odpalic na zimno.
Odpaliłem juz raz na cieplym silniku na stacji benzynowej awaryjnie.
teraz stoi zafirka pod firma w de.
Dodam ze nieszczesne błedy 0301=0304,oraz 0335.
Obstawiam na wtryski ,bo reszte juz wymieniłem,
na gazie autko jedzie bez problemow.
juz mnie dobijaja te błedy 030.....
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
No to powiem szczerze że przy tej kompletacji to może byc problem, głównie przez Valtki. Jak by nie chciała zagadac na zimnym to spróbuj polac reduktor gorącą wodą, tak rzeby był zagrzany to wtedy wtryskom bedzie łatwiej-nie zamarzną. No i oczywiscie pamiętaj aby dodac "gazu" ijak juz zapali to przytrzymac na srednich obrotach aby nie zgasłai zagrzało jak najszybciej reduktor.
Tak czy siak jak najszybciej napraw PB bo takie uruchamianie to smierc dla wtrysków i reduktora. Pozdrawiam
Tak czy siak jak najszybciej napraw PB bo takie uruchamianie to smierc dla wtrysków i reduktora. Pozdrawiam
firek pisze:jacek28 napisał/a:
bondzo001 napisał/a:
Czy na ZIMNYM silniku mozna odpalic na gazie awaryjnie samochod.
jesli to sekwencja to nie ma mozliwosci a na zwyklej instalacji to sie da
I tu się z kolegą nie zgodzę jest wiele instalacji sekwencyjnych które maja możliwośc odpału od razu z gazu, ale jest zregóły wtedy ograniczona ilośc takich uruchomień.
Napisz kolego jaką masz instalke to może coś doradzimy. Pozdro
Szczerze to pierwszy raz spotykam się z tym faktem że na sekwencji można odpalić auto z chęcią poczytam jak to się robi.