[B] - Problemy z użytkowaniem turbosprężarki
-
Lorry
-
zorro
LORRY - Jak mówisz o czujniku wkrecanym pośrodku kolektora dolotowego - no to chyba ok - jak go wykręciłem to złapał błąd - wyczyściłem go bo był nieźle zalepiony i ponowne podłączenie nic nie zmieniło
Co do zaworków to za bardzo nie wiem gdzie sprawdzać.
Czy niesprawność rzeczy o których pisałeś wyjdzie na OP-COM-ie?
Co do zaworków to za bardzo nie wiem gdzie sprawdzać.
Czy niesprawność rzeczy o których pisałeś wyjdzie na OP-COM-ie?
-
chris
Witam
Wczoraj ruszając samochodem (1.9 cdti 120km) ze świateł ( zimny silnik tyle co wyjechałem z parkingu)coś szarpnęło samochód stracił moc ( jakby wyłączyła się turbina) i pojawiło się dziwne wycie z pod maski jakby łożysko w starej frani zaczęło wyć,
dojechałem na parking i wyłączyłem silnik a ty po wyłączeniu słychać jakby się jakieś łożysko powolutku zatrzymywało (turbina??).
Później odpalam ponownie niby nic ale dodaje gazu i znowu wycie i jakieś trzaski przy wyższych obrotach ok 3000.
Podłączyłem op coma i zerkam na ciśnienie żądane ładowania i jest duża różnica między żądanym a teraźniejszym?? Padnięta turbina??
Co to może być samochód ma 45oookm przebiegu wcześniej nie było żadnych problemów nie kopci, nic się nie działo

Wczoraj ruszając samochodem (1.9 cdti 120km) ze świateł ( zimny silnik tyle co wyjechałem z parkingu)coś szarpnęło samochód stracił moc ( jakby wyłączyła się turbina) i pojawiło się dziwne wycie z pod maski jakby łożysko w starej frani zaczęło wyć,
dojechałem na parking i wyłączyłem silnik a ty po wyłączeniu słychać jakby się jakieś łożysko powolutku zatrzymywało (turbina??).
Później odpalam ponownie niby nic ale dodaje gazu i znowu wycie i jakieś trzaski przy wyższych obrotach ok 3000.
Podłączyłem op coma i zerkam na ciśnienie żądane ładowania i jest duża różnica między żądanym a teraźniejszym?? Padnięta turbina??
Co to może być samochód ma 45oookm przebiegu wcześniej nie było żadnych problemów nie kopci, nic się nie działo
-
Anony Mous
-
chris
-
gosia
chris
Ja akurat regenerowałam swoją tutaj...
http://autotransilawa.pl/oferta.html
warto zadzwonić ...może działają również w Twoich okolicach...
Ja akurat regenerowałam swoją tutaj...
http://autotransilawa.pl/oferta.html
warto zadzwonić ...może działają również w Twoich okolicach...
-
chris
ciąg dalszy naprawy....
okazało się że turbina zatarła się z powodu słabego smarowania!!! kupiłem nówkę nie regenerowałem bo się nie opłacało regenerowana ok 2000 nówkę mam za 3000zł
olej w silniku elf 0w30 który mam wlany nie spełnia norm dla silnika z dpf.......
lany od nowości w autoryzowanym serwisie.... jest zto zwykły syntetyk....
teraz czekam bo chłopaki zrzucają misę olejową i sprawdzą jak tam smok i kanały olejowe..
normalnie masakra.....
okazało się że turbina zatarła się z powodu słabego smarowania!!! kupiłem nówkę nie regenerowałem bo się nie opłacało regenerowana ok 2000 nówkę mam za 3000zł
olej w silniku elf 0w30 który mam wlany nie spełnia norm dla silnika z dpf.......
lany od nowości w autoryzowanym serwisie.... jest zto zwykły syntetyk....
teraz czekam bo chłopaki zrzucają misę olejową i sprawdzą jak tam smok i kanały olejowe..
normalnie masakra.....
-
Szymon78
-
Anony Mous
Jak jeździ się na rozrzedzonym oleju przez ON,bo w aucie jest zamontowany DPF to nie ma się co dziwić,ze tak szybo turbo zakończyło żywot.Niska temperatura silnika plus wysokie obroty to dobrze nie wróży.Olej jaki miałeś w silniku był bardzo dobry do smarowania turbo a,ze nie spełniał norm C3 to inna bajka.Mogą założyć nowe turbo i wlać najlepszy olej ale wszystko i tak będzie zależało od kierowcy.
-
Szymon78
Święte słowa.. dlatego juz pisałem wcześniej ze z DPF to w trasy tylko (a nie na miasto) i wymieniasc olej nie jak przewiduje producent co 30tys ale częsciej.. 10-15tys .. lub wykastrowac dziada...Marki pisze:i tak będzie zależało od kierowcy.
kolego chris tzreba byłio regenerowane turbo kupić i za pozoatałego tysiaka wyciąć DPF-a .. dwie pieczenie na jednym ogniu
-
chris
olej miałem wymieniany przy 30 tyś. , wypalanie DPF robiłem tylko raz op -comem przy 45tyś a teraz mam 45500
nie wiem co było wcześniej bo kupiłem go od znajomego a on nic nie mówił że miał jakieś problemy.
regeneracja turbo 2000zł a za 3000 mam nówkę, podobno firma garrett nie wypuszcza niektórych części zamiennych do tych turbin i warsztaty co regenerują wkładają jakieś zamienniki więc zrezygnowałem z regenerowanej..
a tego DPF i tak chyba się pozbędę tylko zastanawiam się nad zrobieniem tego razem z chipem..
a co do oleju to wlewam fiatowski olej selenia do samochodów z dpf,
i chyba trzeba będzie zwiększyć częstotliwość wymian oleju tylko nie wiem co ile ??
jak uważacie??? (głównie śmigam po mieście)
nie wiem co było wcześniej bo kupiłem go od znajomego a on nic nie mówił że miał jakieś problemy.
regeneracja turbo 2000zł a za 3000 mam nówkę, podobno firma garrett nie wypuszcza niektórych części zamiennych do tych turbin i warsztaty co regenerują wkładają jakieś zamienniki więc zrezygnowałem z regenerowanej..
a tego DPF i tak chyba się pozbędę tylko zastanawiam się nad zrobieniem tego razem z chipem..
i chyba trzeba będzie zwiększyć częstotliwość wymian oleju tylko nie wiem co ile ??
-
ronin
Jeśli po mieście to moim zdaniem co 15 tys. powinno wystarczyć. Natomiast dopóki masz DPF'a powinieneś częściej sprawdzać poziom oleju. Jeśli poziom się podniesie - wymienić olej wraz z filtrem. Co do oleju Selenia to znajomy fachowiec nie ma o nim dobrego zdania ale wybór należy do Ciebiechris pisze:olej miałem wymieniany przy 30 tyś. , wypalanie DPF robiłem tylko raz op -comem przy 45tyś a teraz mam 45500
-
chris
-
F-19
Spróbuj zajrzeć tu :chris pisze:byłem w warsztacie rozebrali i stwierdzili że duży luz na wirnikui turbina cała zalana olejem:(
nie wiecie gdzie w rejonie katowic można kupić lub zregenerować turbo
TURBOMAX
ul. Opolska 16
40-078 Katowice
tel.508 782 001
czynne od poniedziałku do piątku
od 8.00 - 16.00