Sprzęgło - koło dwumasowe
Moderator: Sebu$
Witam!Nie wiem jaka to skrzynia ale wsteczyny ma do tyłu a natomiast poduszki pod skrzynia wymieniałem dwa razy i zawsze to samo czyli kilometr dwa jest dobrze a potem zaś to samo.Nie mam jak zajrzeć pod spód auta bo nie mam garazu nie ma to jak sam zajrzysz pod auto a nie zdajesz się na mechaniorów.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
To jest sprzęgło tu masz taki opis dwumasy co prawda do innego samochodu ale to to samo zasada działania taka sama.Naza4 pisze:Chłopaki możecie mi dokładnie opisać gdzie się te koło dwu masowe. Czekam na szybką odpowiedz.
Dwumasa
No i przede wszystkim trza być pewnym czy masz dwumase zależy od roku i rodzaju silnika.Z tego co czytałem to silniki 2.0 DTL z roku 1999 82km nie miały dwumasy.
Potwierdzam opinię wlew tam gdzie płyn hamulcowy.Lorry pisze:W moim przypadku jest to po prostu płyn hamulcowy(wspólny dla układu hamulcowego i sprzęgła), podejrzewam ze w ZA teżPawwło pisze:aha i jeszcze jedno gdzie sie wlewa ten płyn czy tam olej do tego hydraulicznego sprzegła "czy jakoś tak" ????
Miejsce wlewu zapewne to samo ale gwarancji nie daje
[ Dodano: Nie Lis 14, 2010 03:44 ]
Tu masz link do poczytania,alternatywa dla dwumasy Valeo /forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=256658Pawwło pisze:Ale co jest wytrzymalsze ?? to dwu masówka ?? ;P czy zwykłe?? a jak jest dwu masowe to mozna załozyć normalne?? :>
Witam, mam problem. Wczoraj temp spadła do -16 w nocy nad ranem było ok. -10. Odpaliłem autko jak co rano, sprzęgło chodziło z lekkim oporem ale przy tej temp to wg mnie norma. Po zagrzaniu autka kiedy chciałem wrzucić bieg przy wciskaniu sprzegła noga wpadła mi w podłogę. Sprzęgło jest w pozycji wysprzęglonej, biegi moge sobie wrzucać jak chcę, pedał bez oporu. Mechanik powiedział mi, że to może być urwany docisk lub tarcza. Trochę nie chce mi się wierzyć w to że może to się stać tak nagle i bez objawowo, tym bardziej że dzień wcześniej jeździłem wcale nie mało i nic się nie działo.
Aha, jeszcze jeden objaw przy próbie odpowietrzenia sprzęgła stwierdziłem że układ hydrauliczny jest pusty, a nie widać nigdzie wycieku i poziom płynu też nie spadł.
Mam cichą nadzieję że coś przymarzło i jak mróz odpuści to będzie OK.
Może jakieś idee ?
Aha, jeszcze jeden objaw przy próbie odpowietrzenia sprzęgła stwierdziłem że układ hydrauliczny jest pusty, a nie widać nigdzie wycieku i poziom płynu też nie spadł.
Mam cichą nadzieję że coś przymarzło i jak mróz odpuści to będzie OK.
Może jakieś idee ?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Do tego typu wysprzęgania czyli hydrauliczne należy częściej wymieniać hydrol niż na zwykłym linkowym wysprzęglaniu.Ja w mercedesie jak nie wymieniałem hydrolu to albo nie mogłem wrzucić biegu lub tak jak u ciebie prawdopodobnie wytrąciła sie woda która przymarzła i nie może wrócić do swojej pozycji.
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Jeśli mnie pamięć nie myli układ hydrauliczny sprzęgła w oplach jest zasilany ze zbiorniczka płynu hamulcowego. Więc nie hydrol do wymiany tylko co najwyżej płyn hamulcowy.
A takie pytanie:
Kiedy ostatnio był zmieniany płyn hamulcowy w całym układzie ?
Bardzo możliwe ze zrobił się czop wodny (zamarzła woda w układzie hydraulicznym sprzęgła ) i stąd efekt pustego układu przy próbie odpowietrzania.
Suszarka i ogrzać cały obwód hydrauliczny sprzęgła od skrzyni aż do pedału sprzęgła.
(Zacznij od ogrzania tego elementu gdzie jest rurka do odpowietrzania)
pozdrawiam
A takie pytanie:
Kiedy ostatnio był zmieniany płyn hamulcowy w całym układzie ?
Bardzo możliwe ze zrobił się czop wodny (zamarzła woda w układzie hydraulicznym sprzęgła ) i stąd efekt pustego układu przy próbie odpowietrzania.
Suszarka i ogrzać cały obwód hydrauliczny sprzęgła od skrzyni aż do pedału sprzęgła.
(Zacznij od ogrzania tego elementu gdzie jest rurka do odpowietrzania)
pozdrawiam