CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#256 Post autor: BajBus »

Zlooty pisze:a z szukajką to zawsze mi było jakoś nie po drodze
to proponuję to zmienić ;)
najbliższy temat gdzie zamontować CB jest na następnej stronie w tym dziale...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Zlooty

#257 Post autor: Zlooty »

przecież napisałem niżej "już mam" :)

a co do zamontowania cb to jak w każdym temacie trzy pierwsze posty na dany temat a później zjazd jakie radio,antena itp. :(

LoKi

#258 Post autor: LoKi »

Zlooty, dziwne że pytasz się gdzie zamontować CB, CB powinieneś zamontować tam gdzie TObie będzie wygodniej z nie go korzystać :) proste i logiczne.
lordwoj pisze:jacek754 napisał/a:
MieHor, ale sprawdzałem też na gnieździe zapalniczki i zakłócenia były minimalne.

Na gnieżdzie zapalniczki zakłucenia są prawie niesłyszalne w ciągu dnia jak ruch jest duży tak jak w krakowie, ale jak cichnie wieczorem, w nocy to przy dodawaniu gazu słychac wyrcenie, im wieksze obroty tym głośniej. Idzie z tym wytrzymac

Ja też mam CB podłączonego do zapalniczki i żadnego terkotania nie mam :)

PS: rzadki podepnij sobie pod bezpiecznik np: od dmuchawy który się wyłącza wraz z wyciągnięciem kluczyka ze stacyjki i problem z głowy z wył, radia przy każdym wysiadaniu :)

Zlooty

#259 Post autor: Zlooty »

Właśnie tam gdzie jest najwygodniej to najczęściej wiąże się z tym że trzeba ingerować w samochód :/ , w starym samochodzie wywierciłem dziury i było po temacie. W tym chcę żeby było ok i już ktoś dal pomysł że można na rzepy przykleić sobie radyjko , tylko ciekawe jak to się trzyma ;)

[ Dodano: Pią Gru 03, 2010 08:29 ]
Ale teraz póki co jest tak cholernie zimno w ręce , że nie chce się nic robić :(

LoKi

#260 Post autor: LoKi »

ja włożyłem CB obok fotela(kierowcy) a lewarka ręcznego, bez żadnego przykręcania i spokojnie sobie tam siedzi, ani nie lata ani w zaciągnięciu ręcznego nie przeszkadza :)

PS: ja bym na rzepy nie próbował no chyba że radyjko jest tak zamontowane że podczas odklejenia na naszych wybojach nie uszkodzi się ani nie zagrozi naszemu prowadzeniu.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#261 Post autor: Bodek »

LoKi pisze:PS: ja bym na rzepy nie próbował no chyba że radyjko jest tak zamontowane że podczas odklejenia na naszych wybojach nie uszkodzi się ani nie zagrozi naszemu prowadzeniu.
Rzepy są niestety kiepskie i szkoda radia, u mnie w ZB radyjko poszło w odstawkę bo nie bardzo wiem gdzie zamontować, w Astrze miałem dodatkową kieszeń, a tutaj bez wkrętów nie ma rozsądnego miejsca na zamontowanie. Szkoda bo radio fajne i się marnuje :(
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
#262 Post autor: MieHor »

W swojej ZB radio włożyłem do tej kieszeni z siatki z boku tunelu środkowego przy nogach pasażera - nie potrzeba żadnych śrub, rzepów i nikomu nie przeszkadza a mikrofon leży sobie przed popielniczką zawsze pod ręką

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#263 Post autor: Bodek »

MieHor pisze:W swojej ZB radio włożyłem do tej kieszeni z siatki z boku tunelu środkowego przy nogach pasażera - nie potrzeba żadnych śrub, rzepów i nikomu nie przeszkadza a mikrofon leży sobie przed popielniczką zawsze pod ręką
OK, ale, żeby coś podkręcić to trzeba się postarać, a to nie jest bezpieczne podczas jazdy :>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kubik_CDTi

#264 Post autor: kubik_CDTi »

Ja okazyjnie używam Midlanda 109 z anteną IC100,zestaw można powiedzieć budżetowy.
Antene mam wystrojoną,sq ustawiony na 9tej nie łapie szumów,antena do 190km/h(więcej nie sprawdzane,ale to się tylko wydaje , jak dla gościa przede mną przy 140km/h spadła to średni widok,a jeszcze radio miał wyłączone i jechał kawał drogi z rysującą klapę antenką) nie odpada i w sumie marudzić nie mogę,ale jak mówię używam okazyjnie,może z 6razy do roku.
Radio rzucam pod podłokietnik i nie przeszkadza,dobrze słychać i regulować.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
#265 Post autor: MieHor »

Bodek_K, kompletnie nie mam z tym problemu, jak ruszam moje radio ma ustawiony kanał 19, tłumik szumów tak skręcony, by nie przeszkadzał i siłę głosu na właściwym poziomie, nigdy nie przełączam kanałów w czasie jazdy, interesuje mnie tylko aktualna sytuacja na drodze, a nie pogaduchy z innymi kierowcami, dlatego stosując się do tak przyjętych zasad oprócz mikrofonu radio jest bezobsługowe.

LoKi

#266 Post autor: LoKi »

zgadzam się z innymi, ja tak samo mam ustawiony jeden kanał, pokrętło od szumów w 1 pozycji, gruszka tam gdzie kubki obok popielniczki i wsio. nic dodać nic ująć

PS: a jak tak strasznie musisz widzieć swoje CB to zakup sobie kawałek materiału antypoślizgowego takiego jak na tel.kom. postaw je na desce przed sobą i radyjko ani Ci nie spadnie podczas zakrętu a i widział je będziesz cały czas i nie stworzysz zagrożenia podczas jazdy no i wkrętów nie bejesz musiał używać :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#267 Post autor: Bodek »

LoKi pisze:PS: a jak tak strasznie musisz widzieć swoje CB....
Widzieć nie muszę nie o to chodzi, nie jeżdżę sam, tylko z małymi dziećmi, czasami trzeba radyjko wyciszyć ;) bo koledzy sobie nieźle używają :!:

Woytas

#268 Post autor: Woytas »

Bodek_K, z może tak jak u mnie? : http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=120
mi bardzo pasuje to miejsce, głośnik jest w kierunku "obsługującego" więc można mieć głośność ustawioną tak, że pasażer nie do końca słyszy "komunikaty" ;) a ja słyszę wyraźnie oraz przede wszystkim nie przeszkadza w prowadzeniu autka.
pozdr

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#269 Post autor: BajBus »

Bodek_K pisze:Widzieć nie muszę nie o to chodzi, nie jeżdżę sam, tylko z małymi dziećmi
w tedy proponuję jeździć wolniej i ostrożniej a nie bawić się radiem...
;)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Zlooty

#270 Post autor: Zlooty »

Panowie czy może ktoś słyszał albo zna dokładne namiary ?? Na ul.Grochowskiej w Warszawie gdzieś na przeciwko sklepu Geant podobno gość podłącza CB radio pod oryginalną antenkę na dachu i radyjko śmiga bez zarzutu :)
Albo czy ktoś już próbował takiego układu ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”