[FAQ]wypalanie DPF-u
Witam wszystkich forumowiczów pewnie dostane zrypki ze nie szukam tylko zakładam nowy temat ,ale cóż trzeba zaryzykować ,chociaż szukałem,próbowałem i nic .
Mój problem z Zafirką jest następujący (Zafira 2007r. sri 1.9cdti 150 koników )
Mruga mi kontrolka świec żarowych i do tego strasznie śmierdzi spalenizną tak jakby palił się jakiś plastik auto jeździ normalnie nic innego się nie dzieje nie wiem gdzie szukać problemu bardzo proszę o pomoc auto jest na gwarancji ale mechanicy w Anglii w serwisie muszą znać problem bo innaczej będą rok szukali ( już to przerabiałem) i pewnie nic nie znajdą z góry dziękuję
Mój problem z Zafirką jest następujący (Zafira 2007r. sri 1.9cdti 150 koników )
Mruga mi kontrolka świec żarowych i do tego strasznie śmierdzi spalenizną tak jakby palił się jakiś plastik auto jeździ normalnie nic innego się nie dzieje nie wiem gdzie szukać problemu bardzo proszę o pomoc auto jest na gwarancji ale mechanicy w Anglii w serwisie muszą znać problem bo innaczej będą rok szukali ( już to przerabiałem) i pewnie nic nie znajdą z góry dziękuję
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego - post przeniosłem do właściwego tematu.
Przeczytaj cały ten wątek a będziesz oświecony, migająca kontrolka świec żarowych oraz specyficzny zapach to oznaka, że DPF rozpoczyna wypalanie, ale nie kończy tego procesu, prawdopodobnie z powodu Twojego braku wiedzy, jeśli nie zrobisz jak najszybciej jakiejś trasy podczas której nastąpi pełne wypalenie DPF, to doprowadzisz do unieruchomienia swojej fury, i będzie to konsekwencją do sporych wydatków
Przeczytaj cały ten wątek a będziesz oświecony, migająca kontrolka świec żarowych oraz specyficzny zapach to oznaka, że DPF rozpoczyna wypalanie, ale nie kończy tego procesu, prawdopodobnie z powodu Twojego braku wiedzy, jeśli nie zrobisz jak najszybciej jakiejś trasy podczas której nastąpi pełne wypalenie DPF, to doprowadzisz do unieruchomienia swojej fury, i będzie to konsekwencją do sporych wydatków
ostatnio miałem przedziwne wypalanie...jechałem do Nałęczowa, już prawie byłem na miejscu. zrobił się korek, jazda 10 km/h i wtedy zaczęło się wypalanie. pomyślałem "zaraz się przerwie". prędkość prawie zerowa, obroty też...a tu niespodziewajka. pełne wypalanie. do samego końca. przez 15-20 minut. teraz to już się całkowicie pogubiłem
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Moim zdaniem OK, ostatnie dwa wypalania miałem tylko w korkach po mieście - dystans około 400km pomiędzy jednym a drugim. Wypalanie do 18%.rejzer pisze:ostatnio miałem przedziwne wypalanie...jechałem do Nałęczowa, już prawie byłem na miejscu. zrobił się korek, jazda 10 km/h i wtedy zaczęło się wypalanie. pomyślałem "zaraz się przerwie". prędkość prawie zerowa, obroty też...a tu niespodziewajka. pełne wypalanie. do samego końca. przez 15-20 minut. teraz to już się całkowicie pogubiłem
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
Witam.Jak najbardziej normalne wypalenie.Przerwanie następuje tylko przy wyłączeniu silnika lub usterki układu.Pozdrawiamrejzer pisze:ostatnio miałem przedziwne wypalanie...jechałem do Nałęczowa, już prawie byłem na miejscu. zrobił się korek, jazda 10 km/h i wtedy zaczęło się wypalanie. pomyślałem "zaraz się przerwie". prędkość prawie zerowa, obroty też...a tu niespodziewajka. pełne wypalanie. do samego końca. przez 15-20 minut. teraz to już się całkowicie pogubiłem
dokładnie, wypalanie nie zależy tylko od prędkości. Przede wszystkim od temperatury układu wydechowego. W korku tym bardziej warunki do wypalania dla komputera są super bo wysoka temp.stapaw pisze:Witam.Jak najbardziej normalne wypalenie.Przerwanie następuje tylko przy wyłączeniu silnika lub usterki układu.Pozdrawiamrejzer pisze:ostatnio miałem przedziwne wypalanie...jechałem do Nałęczowa, już prawie byłem na miejscu. zrobił się korek, jazda 10 km/h i wtedy zaczęło się wypalanie. pomyślałem "zaraz się przerwie". prędkość prawie zerowa, obroty też...a tu niespodziewajka. pełne wypalanie. do samego końca. przez 15-20 minut. teraz to już się całkowicie pogubiłem
o proszę...jak dotąd modliłem się, żeby mi się wypalanie nie zaczęło tam, gdzie nie będę mógł chociaż 40 km/h pojechać. a tu się człek uczy nowych rzeczy. może mniej się będę teraz stresował
i przedziwne jest też, że nie odzywa się "uszkodzony" czujnik dpf, który wcześniej dawał znać o sobie. a to już 3 wypalanie od momentu pojawienia się błędu 190175. jak dotąd nie powtórzył się. cuda, cuda
i przedziwne jest też, że nie odzywa się "uszkodzony" czujnik dpf, który wcześniej dawał znać o sobie. a to już 3 wypalanie od momentu pojawienia się błędu 190175. jak dotąd nie powtórzył się. cuda, cuda
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Jak mam być szczery to chyba już zmienię opis pod postami, idzie z "chwastem" żyć i przyzwyczaić się do niego - dopóki nie dokucza to ZOSTAWIAM, a później się zobaczy.rejzer pisze:o proszę...jak dotąd modliłem się, żeby mi się wypalanie nie zaczęło tam, gdzie nie będę mógł chociaż 40 km/h pojechać. a tu się człek uczy nowych rzeczy. może mniej się będę teraz stresował
Zainwestowałem też w OP-COM-a i co jakiś czas zerkam.
Ostatnio jazda tylko po mieście, wypalanie średnio co 400 km i to w korkach.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.