Problem z tylną lampą

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Maciek

#16 Post autor: Maciek »

Hehe, ale o tych przeróbkach miałem napisać w temacie o mojej Zafirze.
Niestety nici z przeróbek = nici z relacji :(

Pozdr.
M.
Marekww33

#17 Post autor: Marekww33 »

A co dokładnie chciałeś zrobić z tymi lampami :?:
Jeśli ci przeszkaczają kolory to pryśnij sprajem do lamp i ztobią sie ciemniejsze :!:
Maciek

#18 Post autor: Maciek »

Chciałem pomalować na czarno wnętrze lampy, ale nie klosz tylko krawędzie.
Odbłyśniki przy żarówkach by zostały nie ruszone.
Tak jak tu:
Obrazek

Pozdr.
M.
Marekww33

#19 Post autor: Marekww33 »

Zależy od gustu, ja wolał bym je prysnąć sprajem były by wtedy lekko przydymione i też było by fajnie :)
Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

Witam. Szukałem na forum ale nie umiem znaleść tematu.Jeśli jest to przepraszam. Mam problem ze światłem przeciwmgielnym w tylnej lampie jak i ze światłem stop. Mając zapalone światła i naciskając na hamulec przygasa światło. Czy to może znaczyć że mam gdzieś na kablach zwarcie, czy gdzieś na tej lampie zespolonej blaszki się "stykają'', a może któryś przekażnik padł?! Przeciwmgielny tylni zaś po włączeniu pojawia się tylko kontrolka na desce rozdzielczej ale brak oświetlenia(żarówkę wymieniłem myśląc że to jest przyczyna- bezpieczniki całe) Proszę o jakiekolwiek popowiedzi. Czy ktoś już miał podobną sytuację?!
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#21 Post autor: Harry200 »

Wygląda na to że masz niekontakt na przewodzie masowym tej lampy,jak odkrecisz boczek od tylnej lampy to będziesz miał widok na przyłącze masy,ewentualnie w samej lampie brak poączenia z masą..
Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

Czy przyłącze masy tylnej lampy to taki cieniutki drucik?! i czy przy wymianie mógłbym przez nie uwagę go wyrwać ?!
Harry200
Zafiromaniak
#23 Post autor: Harry200 »

Przyłącze masy tylnej lampy jest poprowadzony najgrubszym w tylnej lampie przewodem 1.5mm koloru brązowego..
Anony Mous

#24 Post autor: Anony Mous »

Dziś tam zajrzałem ''przelotnie'' i wydaje się wszystko wporządku. gdzie to można by to ewentualnie sprawdzić?! Czy w tych kostkach łączących lampe z kostką czy w tej kostce?!
Harry200
Zafiromaniak
#25 Post autor: Harry200 »

Sprawdziłbym kostkę wchodzącą do lampy,może masz jakąś nieszczelnośc i woda dostaje się na złącza.?
Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Miałby ktoś jakieś pomysły?!
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#27 Post autor: Dziadek13 »

thomas32 pisze:Mam problem ze światłem przeciwmgielnym w tylnej lampie jak i ze światłem stop. Mając zapalone światła i naciskając na hamulec przygasa światło.
Podpowiedź
H,Łajszczak pisze:Wygląda na to że masz niekontakt na przewodzie masowym tej lampy,jak odkrecisz boczek od tylnej lampy to będziesz miał widok na przyłącze masy,ewentualnie w samej lampie brak poączenia z masą..
I następna
H,Łajszczak pisze:Przyłącze masy tylnej lampy jest poprowadzony najgrubszym w tylnej lampie przewodem 1.5mm koloru brązowego..
A ty piszesz
thomas32 pisze:Dziś tam zajrzałem ''przelotnie'' i wydaje się wszystko wporządku. .
Jakie przelotnie jakie wydaje mi sie postaraj sie.
thomas32 pisze:Miałby ktoś jakieś pomysły?!
To ja bym ci poradził sprawdzić mase czyli podłączenie minusa do tej lampy ponieważ traci kontakt a raczej ma słaby więc popraw wyczyść i będzie git.Tak że widzisz nic nowego ci nie poradziłem bo w tym temacie wszyscy są zgodni a ty tak przelotnie traktujesz podpowiedzi.
Anony Mous

#28 Post autor: Anony Mous »

Zajrzałem ''przelotnie'' bo jakoś nie mam zwyczaju majsterkować przy aucie w święta.
Dziadek13 pisze:wszyscy są zgodni
Wszyscy czyli kto?!na tym temacie jest Was tylko 2,bo nikt wiecej się nie wypowiadał?!

Dziś odpiołem wtyczke,która była podpięta wiązka do haka i jest dobrze.

Dziękuję za podpowiedzi i dobre chęci. Pozdrawiam
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#29 Post autor: firek »

thomas32, no gdybyś w swoim poście chociaz wspomniał ze masz przyłacze do haka, badz hak to i my moglibysmy na cos wpaść ;)
Anony Mous

#30 Post autor: Anony Mous »

oki nic się nie dzieje. po prostu dziś się dokładnie przyjrzałem i prześledziłem dokąd idzie złączka, na forum gdzieś doczytałem że ktoś miał to po prawej stronie ja miałem po lewej, myślałem że to od czegoś innego. problem widocznie tkwi w tej złączce. Fakt moja wina. Popełniłem gapę nie przygladając się temu dokładnie. Po prostu trochę spanikowałem bo tu trzeba trasę zrobić a coś jest nie halo ze śwatłami. Policja mnie zatrzymała i powiedziała że coś nie tak tylną lampą. Więc w pośpiechu zarzyciłem temat. następnym razem postaram się bardziej sprecyzować zagadnienie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”