[B]Ile palą wam CDTi?
ja ostatnio do pracy Zośka ganiam 30km w jedną stronęi:
- jazda typowo miejska 8,4l/100km - i nawet by pasowało z dystrybutorem
- jak wyjadę za miasto na dacze i jadę stylem emeryckim to 6,5l/km
jak pociskam ala 18-to latek to 7,2l
- i to w automacie przy głodnych 150KM
choc przyznam ze latem jechałem nad PL morze i cisnąłem pełen but (auto załadowane po dach) to 7,7l/100km wyszło średnio...
- jazda typowo miejska 8,4l/100km - i nawet by pasowało z dystrybutorem
- jak wyjadę za miasto na dacze i jadę stylem emeryckim to 6,5l/km
jak pociskam ala 18-to latek to 7,2l
- i to w automacie przy głodnych 150KM
choc przyznam ze latem jechałem nad PL morze i cisnąłem pełen but (auto załadowane po dach) to 7,7l/100km wyszło średnio...
Coś dużo ci pali - u mnie ok. 8-8,5 litra i to wg dystrybutora (tankuję pod korek), głównie miasto. Fakt że mam dzienne LED-y ale teraz dzień krótszy i po 16-tej muszę włączać mijaniakaliope pisze:Szkoda tylko że palą o litr więcej....a dla mnie ekonomia jest priorytetem...zwłaszcza jak teraz manual mi pali 10.5 litra w zimie..
jade tylko 5 km odcinki...jak ruszam to komputer pokazuje srednia z pierwszego km okolo 15-20 litrów....nic wiec dziwnego że schodzi do takiej średniej. Diesel na zimę i do miasta to nieporozumienie....ale cóż....byłem tego świadomy jak kupowałem. Tak w ogóle to jest wynik z grudnia...mrozy ponad -10 i korki. W jesieni spokojnie schodziłem do 7.5-8 na dokładine tych samych odcinkachronin pisze: zwłaszcza jak teraz manual mi pali 10.5 litra w zimie..
Coś dużo ci pali - u mnie ok. 8-8,5 litra i to wg dystrybutora (tankuję pod korek), głównie miasto. Fakt że mam dzienne LED-y ale teraz dzień krótszy i po 16-tej muszę włączać mijania
Ponadto...świadomie jadę na podwyższonych obrotach...tzn około 3 tyś przez 2-3 km....a czasami np przy -15 przez całą drogę ....czyli jadę sobie na drugim biegu okolo 50km/h tak żeby ją jak najszybciej rozgrzać, gdyż kondycja silnika...zwłaszcza egr'a jest dla mnie ważniejsza niż spalanie. Gdybym sobie jechał od razu na powiedzmy 2-2.2 tys obrotów..spalanie miałbym niższe...ale cóż z tego jeśli temp silinka byłaby max 60stopni przy tym 5 km odcinku. A tak to pali mi 10 ale dojeżdżam do pracy i mam 80 stopni po 5 km.
Po prostu mam zasadę, że nie wyłacze silnika póki nie mam 80 stopni w test mode. Zawsze jade na testmode...jak osiągnie 80 stopni to wtedy go wyłączam. A jak jadę tylko np 2 km i wiem że w życiu nie rozgrzeją ją do 80 stopni....to biorę kluczyki do Fabii a żona wrzeszczy, że jej paliwo wyjeżdzam .
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 13:47 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak czytam wasze wypowiedzi to jestem przerażony.U mnie miasto 100% ok.8 km dziennie ,to spalanie ok 11,5 l przy lekkiej drodze.Doradzcie jak to zmienić ,co zrobić aby mniej spalał.Dodam że termostat nagrzewa mi się do ok 83 stopni,wymieniałem ostatnio dwumasę,i chłodnicę, czy spalanie można zmienić techem lub op-comem?
zdecydowanie za dużo jak na odciniki 8 km i rozmumiem bez korków. To spalanie sam wyliczyłeś? czy z komputera? Może komputer zle skalibrowany a tak naprawdę nie pali tak dużo? Ile pokazuje komputer?przemag pisze:Jak czytam wasze wypowiedzi to jestem przerażony.U mnie miasto 100% ok.8 km dziennie ,to spalanie ok 11,5 l przy lekkiej drodze.Doradzcie jak to zmienić ,co zrobić aby mniej spalał.Dodam że termostat nagrzewa mi się do ok 83 stopni,wymieniałem ostatnio dwumasę,i chłodnicę, czy spalanie można zmienić techem lub op-comem?
no to jeszcze raz ja:
ostatnio jazda po krakowie max 5-10km w jedna strone, zakupy i z powrotem, w tym dogrzewanie auta na postoju (dzieci) - spalanie wyszlo ok 9-9.5l/100km
trasa w polsce ok. 7 litrow, przepisowo ale warunki niespecjalne, od granicy, przez berlin do hamburga predkosc przepisowa, tam gdzie brak ograniczen 3000obr/min predkosc ~155km/h spalanie wyszlo jakies 7-7,5l/100km
ostatnio jazda po krakowie max 5-10km w jedna strone, zakupy i z powrotem, w tym dogrzewanie auta na postoju (dzieci) - spalanie wyszlo ok 9-9.5l/100km
trasa w polsce ok. 7 litrow, przepisowo ale warunki niespecjalne, od granicy, przez berlin do hamburga predkosc przepisowa, tam gdzie brak ograniczen 3000obr/min predkosc ~155km/h spalanie wyszlo jakies 7-7,5l/100km
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Średnia z 1350 km tylko po mieście - 9,2 L/100KM - według kompa, inaczej jeszcze nie sprawdzałem, teraz wleję pod korek to sprawdzę jak to jest w praktyce
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.