Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#106 Post autor: Anony Mous »

Michal83,
spójrz tutaj
lub bezpośrednio tu
:piwo:

Michal83

#107 Post autor: Michal83 »

Dzięki :) Tylko w wykazie bezpieczników, ani w jedej, ani w drugiej skrzynce nie widzę bezpiecznika, który zabezpiecza układ ESP :(

Anony Mous

#108 Post autor: Anony Mous »

Michal83,
z przodu - bezp.1,2 - opisane jako ABS.

Michal83

#109 Post autor: Michal83 »

Ok dzięki :piwo: , jak skończe prace to pojde sprawdzić bezpieczniki. A ta żółta kontrolka z ESP zawsze przy przekręceniu kluczyka powinna się zapalić? Bo sam już nie wiem... czy ona pali się tylko wtedy kiedy jest ślisko i ESP zaczyna działać?

Anony Mous

#110 Post autor: Anony Mous »

Przy przekręceniu kluczyka powinna za każdym razem świecić.

Anony Mous

#111 Post autor: Anony Mous »

...I zgasnąć po 3-4 sekundach :)

Michal83

#112 Post autor: Michal83 »

To pozostaje mi jedynie po pracy sprawdzić bezpieczniki :) Bo rano wcisnołem do oporu pedał gazu i hamulca, przekręciłem kluczyk i żadne błędy się nie wyświetliły :) A jak to nie pomoże to chyba czeka mnie serwis :(

[ Dodano: Pon Lut 07, 2011 19:34 ]
Niestety (a może i dobrze ;) ) bezpieczniki nr 1 i 2 są OK. Sprawdziłem jeszcze raz, poprzez wciśnięce gazu z hamulcem i przekręceniu kluczyka, czy nie wyskakują jakieś błędy, ale wszystko jest w porządku. Kontrolka mimo tego niestety dalej nie świeci :(

Anony Mous

#113 Post autor: Anony Mous »

Michal83 pisze:A jak to nie pomoże to chyba czeka mnie serwis
Poszukaj kogoś z Op-Comem w swojej okolicy KLIK

norbert_p

#114 Post autor: norbert_p »

Czy jeśli w aucie jest ESP to czy jest również TC (ASR)? Czy podczas gwałtownego ruszania na śliskiej nawierzchni powinna się zapalić kontrolka (auto z zygzakiem)?

kubik_CDTi

#115 Post autor: kubik_CDTi »

2 razy tak.
Jeżeli wchodzi elektronika i muli start to powinna migać kontrolka,to TC też jest cwane i jak się umiejętnie puści sprzęgło pozwala na ostry start bez zmuły.
Pozdrawiam

zymek

#116 Post autor: zymek »

Witam
Esp nie istnieje bez ASR (tc)
poydr

MikiKedzierzyn

#117 Post autor: MikiKedzierzyn »

Kolego Michal83 jeśli możesz to napisz jak zakończyła się Twoja walka z problemami ESP.

Michal83

#118 Post autor: Michal83 »

Witam po długiej przerwie :) Nie zaglądałem tutaj ostatnio bo miałem sporo pracy :( Proglem z ESP zakończył się tak, że podjechałem do Asko W Tarnowskich Górach, podpieli mi OP-COM-a i okazało się, że w mojej wersji nie ma ESP :(

Mihó

#119 Post autor: Mihó »

Obejrzyj przewody hamulcowe pomiędzy pompą a modulatorem

Szymon78

#120 Post autor: Szymon78 »

Michal83 pisze:okazało się, że w mojej wersji nie ma ESP
wersja COSMO bez ESP??.. dziw :roll: ne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”