silnik - sporadyczne miganie kontrolki ciśnienia oleju
Moderator: Sebu$
silnik - sporadyczne miganie kontrolki ciśnienia oleju
Od czasu do czasu mignie mi na wolnych kontrolka cisnienia oleju ale tylko przy rozgrzanym silniku.Bylem w serwisie podlaczenie do komputera nic nie wykazalo,czy moze mi ktos co sie dzieje pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 09:42 przez rumun, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio podobny przypadek miałem w Alfie . Okazało się ,że pompa oleju na wolnych obrotach nie dawała ciśnienia a na wysokich zbyt słabe. Skutek : zatarte panewki i remont silnika.
Tak jak napisał kolega H,Łajszczak podłącz manometr i to jak najszybciej żeby wyeliminować to co najgroźniejsze.
Pzdr.
A tak na marginesie co to za serwis, który wypuszcza auto od siebie bez trafnej diagnozy, wiedząc ,że możesz zajechać silnik zaraz za bramą serwisu.
Tak jak napisał kolega H,Łajszczak podłącz manometr i to jak najszybciej żeby wyeliminować to co najgroźniejsze.
Pzdr.
A tak na marginesie co to za serwis, który wypuszcza auto od siebie bez trafnej diagnozy, wiedząc ,że możesz zajechać silnik zaraz za bramą serwisu.
sm
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Również pojawia mi się migocząca kontrolka ciśnienia oleju
Ostatnio mało jeżdżę i silnik rzadko mi się nagrzewa do właściwej temp. ale jak już się nagrzał to zaraz taki kwiatek
Wygląda na to, że najpierw wymiana czujnika lub sprawdzenie manometrem?
Może ktoś mi pokazać/opisać miejsce zamontowania tego czujnika?
Z książki "sam naprawiam" wyczytałem, że: patrząc w kierunku jazdy, powyżej miski olejowej, z tyłu silnika i po prawej stronie.
Pogoda nie bardzo na takie manewry pod spodem...
Pozdrawiam
Również pojawia mi się migocząca kontrolka ciśnienia oleju
Ostatnio mało jeżdżę i silnik rzadko mi się nagrzewa do właściwej temp. ale jak już się nagrzał to zaraz taki kwiatek
Wygląda na to, że najpierw wymiana czujnika lub sprawdzenie manometrem?
Może ktoś mi pokazać/opisać miejsce zamontowania tego czujnika?
Z książki "sam naprawiam" wyczytałem, że: patrząc w kierunku jazdy, powyżej miski olejowej, z tyłu silnika i po prawej stronie.
Pogoda nie bardzo na takie manewry pod spodem...
Pozdrawiam
- 12Marek
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira Tourer 2.0 CDTI Ecoflex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Czyli bez kanału ani rusz Dojście tylko od dołu
To to jest to cudo?
http://allegro.pl/nowy-czujnik-cisnieni ... 95056.html
Poziom oleju o.k. a straszyli mnie, że Zośki "biorą" olej
Na bagnecie nie sprawia wrażenia rozrzedzonego.
Jak to kosztuje takie pieniądze to nawet d.. sobie nie zawracam tylko wymieniam czujnik.
Z czujnikiem położenia wału korbowego było tak samo - wymieniłem i jak ręką odjął
Może da radę bez kanału
Czyli bez kanału ani rusz Dojście tylko od dołu
To to jest to cudo?
http://allegro.pl/nowy-czujnik-cisnieni ... 95056.html
Poziom oleju o.k. a straszyli mnie, że Zośki "biorą" olej
Na bagnecie nie sprawia wrażenia rozrzedzonego.
Jak to kosztuje takie pieniądze to nawet d.. sobie nie zawracam tylko wymieniam czujnik.
Z czujnikiem położenia wału korbowego było tak samo - wymieniłem i jak ręką odjął
Może da radę bez kanału
Podczas dyskusji padło stwierdzenie ,że Zafira podczas jazdy na krótkich dystansach może spowodować ,że olej będzie rozrzedzony paliwem. Z tego co się orientuję , to sytuacja taka ma miejsce tylko w pojazdach wyposażonych w filtry cząstek stałych tkz. DPF (Fiat) albo FAP . Tylko że te filtry są montowane w nowszych modelach samochodów . Pojazdy wyposażone w takie filtry to według mnie porażka ekologiczna , bo gdy włącza sie proces wypalania filtra DPF to kierowca często nie jest świadom i miast kontynuować jazdę z określoną prędkością by proces wypalania sie zakończył to częśto gasi auto no i w ten sposób nadmiar podawanego paliwa a nie spalonego spływa do miski olejowej i rozrzedza olej podnosząc jego stan. Niech mnie ktoś poprawi jesli się myle ,że w takie nieszczęsne filtry FAP wyposazone są młodsze siostry Zaferek A , czyli Zafirki B