[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#166 Post autor: MieHor »

Easytronic dedykowany jest głównie do samochodów przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych, ale to nie oznacza że nie może być wykorzystywany przez kierowców sprawnych fizycznie. Kiedyś sporo czytałem na ten temat właśnie na forum dla NPS

kubik_CDTi

#167 Post autor: kubik_CDTi »

Jako kobiecowóz się sprawdza ;)
Mnie ta skrzynia trochę irytuje,ale da się żyć,póki odpukać wszystko ok.

karaluch

#168 Post autor: karaluch »

heh no to wygląda na to że jeżdżę kobiecowozem :) mojej żonie się podoba mi również :)
co do redukcji i kicka to potwierdzam świetnie się sprawuje, co do przerzucenia z 1 na 2 to niestety też potwierdzam czasami to można szału dostać jak się spokojnie chce ruszać. Trzeba trochę podgazować by wrzucił wyższy bieg.

co do manuala mi się już odechciało (w zasadzie to była kwestia wypróbowania że działa i na tym się skończyło) - na automacie jest po prostu wygodniej.

co do ekonomii to mi spala tak koło 11,2 - 11,6 l gazu (no może teraz troszkę więcej) tak więc myślę że nie jest źle tym bardziej że lubię depnąć. Wszystko też zależy jaki gaz bo z tym bywa różnie...

kubik_CDTi

#169 Post autor: kubik_CDTi »

To było odniesienie do Corsy,żeby nie było :lol:

Awatar użytkownika
diabolog
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#170 Post autor: diabolog »

Olej w automacie wymieniamy co 80 tys. lub co 6 lat. Olej do automatu Dextron III lub IV. Filtr w skrzyni AF40 wymieniany tylko przy remoncie skrzyni ( trzeba ją otworzyć). Mogę polecic dobrego mechanika od skrzyń automatycznych . Innych nie robi tylko automaty. Ja u niego robiłem i jest OK!!

http://mapa.targeo.pl/Lazyn,24,19.84157,53.45724
Zastawa 1100p 55KM; Daewoo lanos 1,5 16V 100KM; ZB 1,9 CDTi 150KM; a co potem ????

fiodork

#171 Post autor: fiodork »

diabolog pisze:Olej w automacie wymieniamy co 80 tys. lub co 6 lat.
trzeba jeszcze pamietać że w automatycznej skrzyni ZB mieści się dużo więcej oleju niż można spuścić - 3L . więc właściwie się nie wymienia a jedynie odświeża.

jaro9

#172 Post autor: jaro9 »

paryzanin pisze: pokazuje cos takiego pierwsza linia 01.7 i pod spodem 003 04
Też mam tak samo ale nie wiem co to oznacza

m.toczek

#173 Post autor: m.toczek »

Witam!
Zdarzyło się to mojej żonce podczas jazdy, jazda powolna po drodze osiedlowej, co może być przyczną?

Szymon78

#174 Post autor: Szymon78 »

co rozumiesz "zgasnąć"

przy ruszaniu? - nie ma prawa!.

m.toczek

#175 Post autor: m.toczek »

nie przy ruszaniu, tylko podczas powolnej jazdy drogą osiedlową
z relacji żony wynika, że jechała normalnie i zgasł (dziwne, bo mi sie to nigdy nie zdarzyło ???)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, 09:23 przez m.toczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Szymon78

#176 Post autor: Szymon78 »

jesli zgasło w czasie jazdy auto do wina silnika... powinien jakiś slad pozostac (jakiś kod błędu)..

m.toczek

#177 Post autor: m.toczek »

błędów 0 (słownie: zero) zastanawiające, ale od tamtej pory to się już nie miało miejsca, nie wiem co o tym myśleć, a niedawno podłączałem zośkę pod komputer i evryting okej, może jakiś przypadek, zbieg okoliczności?

licznik

#178 Post autor: licznik »

jak kupowałem kiedyś omegę w automacie to na jeździe próbnej też mi zgasła, właściciel stwierdził że nigdy mu nie zgasła( a był to prawdziwy Niemiec to mu uwierzyłem )
jeździłem nią dwa lata i już nigdy nie zgasła

F-19

#179 Post autor: F-19 »

Tak na marginesie, mojej żonie w czasie jazdy też zdarzają się rzeczy dziwne i niewytłumaczalne a z męskiego punktu widzenia wręcz niewykonalne a jednak. ;)

m.toczek

#180 Post autor: m.toczek »

no tak :roll: , no cóż :? , no więc :lol: - chyba nie trzeba się przejmować, tylko jeździć :driver:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”